Δύο εκπλήξεις Τσακαλώτου σε Τρόικα: Τι προτείνει για να αποφευχθούν νέα μέτρα

Ποιες οι εκπλήξεις Τσακαλώτου σε τρόικα για να αποφύγει νέα μέτρα;

Δύο «εκπλήξεις» για τα οικονομικά, έκανε στο κλιμάκιο της τρόικας η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: Τον Ιούλιο, τα δημόσια έσοδα ξεπέρασαν περίπου κατά 800 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες της κεντρικής κυβέρνησης κατά το τελευταίο επτάμηνο, μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια!

Βέβαια τα παραπάνω στοιχεία είναι απλώς θετικοί αριθμοί, καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι που ανησυχούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων προσέτρεξαν να αποπληρώσουν εφάπαξ όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Γι αυτό και αυξήθηκαν τα δημόσια έσοδα, ενώ οι δαπάνες μειώθηκαν λόγω της άκρως αρνητικής άτυπης στάσης πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Το γεγονός ότι τα στοιχεία δείχνουν πως ο προϋπολογισμός στο σύνολο του 2015 ενδεχομένως να μην είναι ελλειμματικός σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως πολλοί ανέμεναν, ενισχύει την επιχειρηματολογία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών ότι δεν θα απαιτηθούν νέα προαπαιτούμενα για τη λήψη της πρώτης δόσεως από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εάν τα μέτρα για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ 2015, τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και στο ΕΚΑΣ υλοποιηθούν, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί.

Διαβάστε ποια τα νέα μέτρα του μνημονίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.