Ο Τσίπρας χάνει δεδηλωμένη και ψάχνει… επέκταση: Ποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης προσεγγίζει

Ποιους βουλευτές της αντιπολίτευσης προσεγγίζει ο Τσίπρας για να στηρίξουν την κυβέρνηση;

Ένας ιδιαίτερα «καυτός» μήνας αρχίζει για την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να καλείται να ανεβάσει ταχύτητα και να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική συνοχή των 153 βουλευτών, ενόψει των επώδυνων συμβιβασμών που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το άκαρπο Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών, γνωρίζει ότι το πιο δύσκολο διάστημα ξεκινά από εδώ και μπρος.

Για το λόγο αυτό, «βλέπουν» να διακινούνται και να εντείνονται τα σενάρια για νέες «διαρροές» βουλευτών. Έτσι, δια της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, έσπευσαν να… ισοφαρίσουν τα όσα διαρρέονται περί απειλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για διεύρυνση.

Όπως εξηγούσαν λοιπόν στο iefimerida.gr κυβερνητικές πηγές «όπως μπορεί κάποιοι να λένε ότι ορισμένοι μπορεί να φύγουν, εμείς λέμε ότι ορισμένοι μπορεί και να έρθουν», προσθέτοντας με νόημα ότι όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βρίσκονται σε δυναμική κατάσταση.

Στη στήριξη από κομμάτι της αντιπολίτευσης και τη συνεργασία με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αποκλείει εντελώς και τη σύμπλευση με την Ένωση κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για ενδεχόμενη διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν έγινε τυχαία, με την Κουμουνδούρου να έχει ενδείξεις (αν όχι κάτι περισσότερο…χειροπιαστό) ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα στηρίξουν την κυβέρνηση.

Άλλες πληροφορίες επιμένουν για «φλερτ» με τη βουλευτίνα του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου.

Σύμφωνα με , υπάρχουν δυο ακόμα πρόσωπα από διαφορετικά κόμματα που δεν αποκλείουν να συζητήσουν με την Κουμουνδούρου. Το ένα πρόσωπο προέρχεται από το χώρο της αριστεράς και υπήρξε στέλεχος ή συνεργαζόμενος σε τρία τουλάχιστον κόμματα, το άλλο πρόσωπο ανήκει σε κόμμα που ο επικεφαλής του δεν έχει κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι όμως σαφές πως τελικά η στάση τους θα εξαρτηθεί από το γενικότερο πολιτικό κλίμα και από το αν η κυβέρνηση θα δείξει με την ψήφιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού ότι διαθέτει προοπτική.

Η προγραμματισμένη-κατά δήλωσή του-συνάντηση του Βασίλη Λεβέντη με τον πρωθυπουργό εντός της εβδομάδας, ενδέχεται να σηματοδοτήσει εξελίξεις, είπε «σφραγίζοντας» τη συνεργασία τους, είτε-το πιθανότερο-κλείνοντας οριστικά τη συζήτηση περί διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με την Ένωση Κεντρώων.

Το «φλερτ» με τον Βασ. Λεβέντη το υποστηρίζει ομάδα στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ευελπιστώντας ότι η υιοθέτηση ενός μέρους των «9 σημείων» που προτείνει στην κυβέρνηση, ενδέχεται να οδηγήσουν σε ψήφο ανοχής της Ένωσης Κεντρώων, που θα βοηθήσει την κυβέρνηση να περάσει τα δύσκολα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου.

Άλλοι , ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν πως ο Βασίλης Λεβέντης αποτελεί τον κύριο «λαγό» για την οικουμενική κυβέρνηση, σε πλήρη συνεννόηση με την «διαπλοκή» και ως εκ τούτου όχι απλώς δεν θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία, αλλά πρέπει από τώρα να σχεδιαστεί μια πολιτική αποκάλυψη του ρόλου του ιδίου και της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Αλ. Τσίπρας κρατά κλειστά τα χαρτιά του, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια που θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Μήνυμα σταθερότητας

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της συνεδρίασης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα αποστείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και εμπιστοσύνης προς τους 153 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Παράλληλα, ενόψει του ασφαλιστικού και του φορολογικού, θα απευθύνει μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα θα υλοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά δεν συγκυβερνά μαζί με τους δανειστές και ότι τα μέτρα που θα χρειαστούν θα τα αποφασίσει η ίδια.

Προβληματισμός και ανησυχία

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των βουλευτών στη συνεδρίαση της ΚΟ, καθώς επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία για τα μέτρα που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση.

Η ηγεσία της κυβέρνησης ανησυχεί για διαρροές στο ασφαλιστικό και ουσιαστικά καλεί όποιον βουλευτή διαφωνεί να παραδώσει την έδρα.

Ανοιγμα Φλαμπουράρη για συνεργασία με τον Λεβέντη

«Παράθυρο» συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων άφησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας πως από τα 9 σημεία που θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει την κυβέρνηση, «τουλάχιστον τα 4-5 μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Μάλιστα, τόνισε ότι μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Βασίλη Λεβέντη για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας είπε:

«Μακάρι να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας», είπε ο κ. Φλαμπουράρης, συνεχίζοντας: «Πλην της ΝΔ και της ακροδεξιάς, νομίζω ότι ένας διάλογος για συνεργασία θα μπορούσε να ξεκινήσει και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ένα διάλογος που θα άνοιγε μια συζήτηση αλλά αυτό κόπηκε τελείως προχθές».

«Μασάζ» στους βουλευτές λόγω… ασφαλιστικού

Υπό το πρίσμα αυτό, στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία στην παρούσα συγκυρία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τόσο για τα μηνύματα που πρόκειται να στείλει προς τους υποψήφιους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να τείνουν χείρα βοηθείας στο ασφαλιστικό. Βέβαιο θεωρείται δε, οτι θα μιλήσει για τον προυπολογισμό καθώς και για τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Σε ό, τι αφορά ειδικότερα στη στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, το περιβάλλον του πρωθυπουργού -τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο του- επιμένει πως «δύσκολα θα πατήσει κάποιος τη σκανδάλη ένα βήμα πριν κλείσει η αξιολόγηση και αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους».

Τα περιθώρια

Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, πάντως, εξακολουθεί να είναι ασφυκτικό. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων. Το ίδιο διάστημα θα βρίσκονται στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ελέγξουν το βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων –ενώ είναι πιθανόν να θέσουν και νέα μέτρα προς νομοθετική ρύθμιση.

Οι ημερομηνίες «σταθμοί», με τα έως τώρα δεδομένα, έχουν ως εξής:

Ημερομηνία-ορόσημο είναι η 7η Δεκεμβρίου: Έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο είναι η μέρα που προγραμματίζεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Το δεύτερο «κύμα» μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 20 Δεκεμβρίου. Στόχοι της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η κάνουλα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά και να μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2016.

Από χθες, όμως, έχει ανάψει άλλη μια φωτιά στα… μπατζάκια της κυβέρνησης. Μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι μέσα στα 13 προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου είναι και η συζήτηση για τα εργασιακά και κυρίως οι ομαδικές απολύσεις. Είδηση που δεν την γνώριζαν ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί και την έμαθαν από το πάνελ της εκδήλωσης.

Διαβάστε ποιες οι αποκαλύψεις φωτιά του Βασίλη Λεβέντη για κυβέρνηση και Τσίπρα και ποια η συγκλονιστική επιστολή της κόρης αυτόχειρα στον Τσίπρα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.