Χαμός στα Πανεπιστήμια με τα συγγράμματα. Ποια πρόταση προκαλεί πανεπιστημιακούς και μη

Τι προτείνεται για τα συγγράμματα των Πανεπιστημίων; Ποιοι αντιδρούν και γιατί;

Σάλο έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου.

Ο τελευταίος φέρεται να προτείνει ανάρτηση των συγγραμμάτων των Πανεπιστημίων στο διαδίκτυο ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του υπουργείου Παιδείας σε αυτόν τον τομέα.

Πρόκειται βέβαια για πρόταση που προκαλεί πρώτα και κύρια τους εκδότες πανεπιστημιακών βιβλίων οι οποίοι και αντιδρούν έντονα.

Ο κ. Λιάκος έχει προτείνει τα συγγράμματα των Πανεπιστημίων να γίνουν ηλεκτρονικοί φάκελοι διαθέσιμοι στους φοιτητές. «Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης είναι απείρως οικονομικότερη από την εκτύπωση εκατοντάδων χιλιάδων τόμων», είχε πει σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι εκδότες θέτουν το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και επιπλέον κάνουν λόγο και για τα ξένα συγγράμματα, για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται. Αυτά, υποστηρίζουν, θα πρέπει να αποκλειστούν εντελώς από τη βιβλιογραφία.

Επιπλέον, επισημαίνουν το πρόβλημα των ανύπαρκτων υποδομών σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, που δυσκολεύει τη μελέτη των φοιτητών.

Οι εκδότες, αν και κρατούν στάση αναμονής, διαρρέουν ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και συμπληρώνουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στη Νορβηγία, όπου καταστρατηγήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι εκδοτικοί οίκοι να αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

Θα έχει ενδιαφέρον αν τελικά αυτή η πρόταση που αφορά τα συγγράματα των Πανεπιστημίων θα υλοποιηθεί και πως εν τέλει θα αντιδράσουν οι εκδοτικοί οίκοι αλλά και ευρύτερα η Πανεπιστημιακή κοινότητα.

Διαβάστε ποια είναι τα καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τους Times.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.