Σεισμός στην Κυβέρνηση: Τα μυστικά γκάλοπ που σπέρνουν τον πανικό

Τι δείχνουν μέχρι στιγμής τα γκάλοπ και οι δημοσκοπήσεις για την Κυβέρνηση;

Σημαντικές και ραγδαίες αλλαγές στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα το Μαξίμου, το οποίο έχει γίνει κοινωνός των αλλαγών αυτών μέσω μη δημοσιευομένων ερευνών, που έχουν γίνει με δική του παραγγελία.

Ομως η ανησυχητική για την κυβέρνηση διαπίστωση είναι ότι υπάρχει μια σύμπτωση μεταξύ των δικών της ερευνών και των δημοσκοπήσεων που είτε έχουν δει το φως της δημοσιότητας είτε βρίσκονται σε εξέλιξη.

Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σε όλες τις δημοσκοπήσεις και τα γκάλοπ και αφορούν αντιστοίχως τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία.

Πρώτον, οι κοινωνικές ομάδες και οι επαγγελματικές τάξεις που διατηρούσαν, καθ’ όλο το 2015, τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό τον έχουν εγκαταλείψει.

Παρατηρείται μάλιστα ότι, παρά την όποια ανοχή επιδεικνύει ακόμη μερίδα της κοινωνίας στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, όταν ερωτάται το εκλογικό σώμα για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι αρνητικές γνώμες υπερβαίνουν σχεδόν πάντοτε το 70%.

Γεγονός που ερμηνεύεται ως πάνδημη καταδίκη από τον λαό τόσο της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση όσο και της τακτικής που έχει ακολουθήσει για την υλοποίησή της.

Είναι ενδεικτικό ότι το «Οικονομικό Βαρόμετρο» του ΕΒΕΑ για το Ασφαλιστικό αποκάλυψε ότι το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε επέκταση της «μαύρης» εργασίας, ενώ το 55% πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση που επιχειρείται δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Στο 80% ανέρχεται και το ποσοστό εκείνων που δεν δέχονται ότι το νέο Ασφαλιστικό θα πρέπει να επιβαρύνει μόνο τους νέους ασφαλισμένους, ενώ και ένα πολύ υψηλό ποσοστό (64%) των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά.

Επιπλέον, το 62% θεωρεί ότι η κυβέρνηση ακολουθεί λανθασμένη πορεία, το 80% δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία των δημοσιονομικών και το 79% βλέπει να εξελίσσεται αρνητικά η δική του οικονομική κατάσταση.

Οπως ερμηνεύονται τα ευρήματα των μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεων και γκάλοπ:

(α) Η διαπραγματευτική τακτική στην οποία εξακολουθεί να στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία παραπέμπει σε καταστάσεις «επί ξυρού ακμής» για τη χώρα έχει φοβίσει τους πολίτες, οι οποίοι διαβλέπουν με τρόμο ότι υπάρχει κίνδυνος να βιώσουν τις ασφυκτικές καταστάσεις που είχαν οδηγήσει και στο δημοψήφισμα.

(β) Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σταθερή απώλεια δυνάμεων, όταν από την προ Παπανδρέου εποχή εμφάνιζε σταθερή άνοδο των ποσοστών του. Σήμερα, οι δυνάμεις που τον ανέδειξαν στη διακυβέρνηση της χώρας τον εγκαταλείπουν σταθερά.

(γ) Την εικόνα που καταγράφεται σήμερα στην τάση του εκλογικού σώματος δεν καταφέρνουν να την αλλάξουν ελιγμοί όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερον ή η επίμονη «κατασκευή» εχθρών προς αντιμετώπιση.

(δ) Παρά τη δυσμενή αυτή εικόνα που έχει αρχίσει να αποκτά στην κοινωνία ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ακόμη κάποιες δυνάμεις όσο:

1) η Κεντροαριστερά είναι κατεσπαρμένη,
2) δεν εμφανίζει συνεκτικότητα
3), οι μέχρι τώρα προσπάθειες συνένωσής της αποδεικνύονται ατελέσφορες,
4) δεν υπάρχει μία ηγετική φυσιογνωμία που θα βοηθούσε στη συσπείρωση αυτή, αλλά και θα εμφανιζόταν ελκυστική στο τμήμα των κεντροαριστερών ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν τα τελευταία χρόνια είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε αλλού,
και 5) ο συγκεκριμένος χώρος δέχεται πίεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα να έχει ήδη προκληθεί στην Κεντροαριστερά πανικός, που προφανώς δεν ευνοεί τις νηφάλιες κινήσεις, που θα δημιουργούσαν τις συνθήκες για την επανίδρυσή της.

Διαβάστε πόση διαφορά έχουν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση Kapa Research και πώς οδηγούν τον Τσίπρα ξανά σε εκλογές οι μυστικές δημοσκοπήσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.