Ανατροπή στο MEGA: Ποιος μεγαλομέτοχος μένει εκτός – ραγδαίες αλλαγές για το κανάλι

Ποιος μεγαλομέτοχος του MEGA φαίνεται να μένει πίσω στον μαραθώνιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του καναλιού;

Αλλάζουν τα δεδομένα στο MEGA μετά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Αλλαγή φρουράς δρομολογείται στο Mega, όπου οι μεγαλομέτοχοι –Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης, Ψυχάρης – συμφώνησαν στην υλοποίηση σχεδίου διάσωσης, που περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με συμμετοχή νέων μετόχων, αναδιάρθρωση δανειακών υποχρεώσεων και εσωτερική αναδιάρθρωση του καναλιού με στόχο τη δραστική περιστολή λειτουργικών δαπανών.

Μέσω της ΑΜΚ (αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) που εγκρίθηκε χθες από τη ΓΣ της εταιρείας οι μετοχικές ισορροπίες αλλάζουν. Αμφίβολη η συμμετοχή του ΔΟΛ, ο οποίος ενδέχεται να παραμείνει στο νέο σχήμα με μειωμένο ποσοστό και αποδυναμωμένο ρόλο.

Με τη διαμόρφωση νέου ιδιοκτησιακού σχήματος και τις αναμενόμενες αλλαγές στο μάνατζμεντ του καναλιού, εκτιμάται ότι θ’ αλλάξει και η συνολική «φυσιογνωμία» του. Στην εξέλιξη αυτή υπάρχει και πολιτική διάσταση, καθώς στο νέο τηλεοπτικό τοπίο των τεσσάρων καναλιών εθνικής εμβέλειας το Mega – αν πάρει τελικά άδεια – θα έχει μεγάλο «ειδικό βάρος» και σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Η πιθανολογούμενη αποχώρηση ή ο περιορισμός της συμμετοχής και του ρόλου Ψυχάρη εκτιμάται ότι θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες του καναλιού να βρουν modus vivendi με την κυβέρνηση, με την οποία ο ιδιοκτήτης του ΔΟΛ βρίσκεται τώρα σε “πόλεμο”.

Νέοι μέτοχοι του καναλιού θα είναι πιθανότατα ο εκδότης Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των «Αττικών Εκδόσεων», εταίρος του Γ. Βαρδινογιάννη και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης, ιδιοκτήτης της «Media24» και εταίρος του ομίλου Μπόμπολα στην εταιρεία στοιχήματος «Stoiximan”. Στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα μετάσχουν πιθανότατα με μικρά ποσοστά και άλλοι επιχειρηματίες, οι οποίοι συνδέονται με τον ιδιοκτήτη του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη.

Ο κ. Ψυχάρης είχε αντιταχθεί αρχικά στη συμμετοχή του Δ. Μάρη. Αναγκάστηκε τελικά να συναινέσει καθώς δεν είναι σε θέση να εισφέρει κεφάλαια. Από δημοσιογραφικές πηγές αναφέρεται ότι αποδέχθηκε το σχέδιο διάσωσης επιτυγχάνοντας κάποιο “συμβιβασμό με ανταλλάγματα”.

Ο ομιλος Μπόμπολα που συμμετέχει στο Mega μέσω της εκδοτικής εταιρείας «Πήγασος» εξέφρασε την πρόθεση να καλύψει μόνον εν μέρει το ποσοστό που του αναλογεί, επιφυλασσόμενος για τη συνολική κάλυψη του – αν δεν συγκεντρωθούν προφανώς τα 22,7 εκατ. της ΑΜΚ.

Υποχωρεί ο ΔΟΛ

Ερωτηματικά προκαλεί η δήλωση του ΔΟΛ προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι «δεν δεσμεύεται πως θα διατηρήσει το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μέχρι την ολοκλήρωση της αυξήσεως, αλλά διάκειται θετικά προς τη συμμετοχή νέων επενδυτών, ώστε να ενισχυθεί το πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας».

Η δήλωση υποδηλώνει ότι ο ΔΟΛ όχι μόνον δεν πρόκειται να καλύψει το μέρος της ΑΜΚ που του αναλογεί, αλλά ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής του (22,1%), παραχωρώντας πακέτα μετοχών σε τρίτους, οι οποίοι εν συνεχεία θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Σταύρος Ψυχάρης βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με φίλους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εισφέρουν κάποια κεφάλαια για να αποκτήσουν συμμετοχή στο Mega, βοηθώντας τον ΔΟΛ να διατηρήσει κάποιο ρόλο στο κανάλι μετά την αλλαγή ιδιοκτησιακού σχήματος.

Οσον αφορά τους δύο νέους μετόχους-στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος του εγχειρήματος διάσωσης-εξυγίανσης του Mega, από έγκυρες πηγές αναφέρεται ότι οι Θ. Φιλιππόπουλος και Δ. Μάρης θα εισφέρουν συνολικά 11 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας περίπου το ήμισυ της αύξησης κεφαλαίου.

Μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ – και εφ\ όσον καλυφθεί πλήρως, θα έχουν περίπου το 21% του Mega Channel. Τα ποσοστά των άλλων μεγαλομετόχων θα αυξομειωθούν ανάλογα με το κατά πόσο θα μετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Μπόμπολα κατέχει τώρα 32,7%, ενώ είναι άγνωστο τι ποσοστό συγκεντρώνει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, που συμμετέχει μέσω σειράς offshore και άλλων εταιρειών του εξωτερικού, οι οποίες εμφανίζονται στο μετοχολόγιο με ποσοστά κάτω του 3% η κάθε μία.

Με 3,19% εμφανίζεται στο μετοχολόγιο η εταρεία Benbay του επιχειρηματία-εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη, ο οποίος έχει «περιπέτειες» με τη Δικαιοσύνη και είναι αμφίβολο αν έχει λόγο να παραμείνει στο Mega.

Διαβάστε ποιος δημοσιογράφος παραιτήθηκε από το MEGA μετά από χρόνια παρουσίας στο κανάλι.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Δείτε πώς είναι σήμερα διάσημοι που μεσουράνησαν στο παρελθόν, πραγματικά αγνώριστοι.