Wikileaks: Η Ελλάδα πίσω από διαρροές Tόμσεν-Βελκουλέσκου; Σάλος με νέα θεωρία συνομωσίας

Ποιες οι καταγγελίες για την Ελλάδα και το σκάνδαλο του Wikileaks με τους Τόμσεν και Βελκουλέσκου;

Εκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου για το έγγραφο-σοκ του Wikileaks, όπου αποκαλύπτονται διάλογοι-φωτιά μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουκέσκου.

Οι διάλογοι έδειξαν πως το ΔΝΤ σχεδίαζε να πει στη Γερμανία ότι θα εγκαταλείψει την τρόικα αν το ΔΝΤ και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στη συζήτηση γίνεται σαφές ότι το ΔΝΤ προγραμματίζει να πει στη Γερμανία ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν το Ταμείο και η Κομισιόν δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Οι δυο τους αναφέρουν ότι αυτό που πρέπει να σχεδιαστεί είναι μία απειλή επικείμενης οικονομικής καταστροφής, προκειμένου άλλοι «παίκτες» ( βλ. Ευρωπαίοι) να αναγκαστούν να δεχτούν όσα προτείνει το Ταμείο. Για τη Γερμανία αυτό θα είναι η ελάφρυνση χρέους και για την Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας, ανάμεσά τους η αύξηση φόρων και η περικοπές των συντάξεων.

Ομως, φοβούνται ότι το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου θα «παραλύσει» τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, σε μία κρίσιμη στιγμή. Οπως λένε Βελκουλέσκου και Τόμσεν, το δημοψήφισμα θα περιπλέξει τα πράγματα, καθυστερώντας τη «στιγμή της αλήθειας» για μετά από τη διεξαγωγή του.

Τα δικά του συμπεράσματα σχετικά με τη διαρροή της τηλεφωνικής συζήτησης του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, κατέληξε δημοσιογράφος της WSJ. Ο λόγος για τον Marcus Walker, ο οποίος μέσω του twitter του, σχολιάζει αρχικά ότι η διαρροή του τηλεφωνήματος «μοιάζει με μία περίεργη Ελληνική προσπάθεια να μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο τον καλύτερο φίλο στις συζητήσεις για το χρέος».

Στη συνέχεια συμπεραίνει για τη διαρροή: «1: Η Μέρκελ δεν θα μιλήσει για το χρέος, 2: Ο Τσίπρας επικεντρώνεται ακόμα στην βραχυπρόθεσμη αποφυγή του πόνου, 3: δεν θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Ταυτόχρονα, σάλο έχει προκαλέσει το τρίτο συμπέρασμα του δημοσιογράφου κατά το οποίο το γεγονός ότι το όνομα της Βελκουλέσκου είναι γραμμένο ως «VELKOULESKOU» υπονοεί ότι η απομαγνητοφώνηση έγινε από ελληνική υπηρεσία!

Τέλος, ο Marcus Walker τονίζει ότι το γεγονός ότι ο Τσίπρας στοχοποίησε το ΔΝΤ δείχνει ότι «δεν βλέπει πλέον την ελάφρυνση του χρέους ως βραβείο. Μόνο να ελαφρύνει τα δημοσιονομικά και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση».

«Αυτό θα ήταν ωραίο, αλλά η απομαγνητοφώνηση και η ορθογραφία, η οποία προέρχεται από τον ελληνικό Τύπο, είναι δικά μας», ήταν η απάντηση που έδωσε, μέσω Twitter, η ιστοσελίδα WikiLeaks προς τον Μάρκους Γουόκερ.

Ο οικονομικός συντάκτης της Wall Street Journal, υπεύθυνος για ευρωπαϊκά ζητήματα, νωρίτερα έβαλε μία άλλη παράμετρο στην υπόθεση της αποκάλυψης των διαλόγων ΤόμσενΒελκουλέσκου, αφήνοντας να εννοηθεί πως η καταγραφή της συνομιλίας και η διαρροή της, έχει γίνει από ελληνική πηγή.

Διαβάστε ποια η νέα πρόταση-σοκ του Τόμσεν για τις συντάξεις και τι πρότεινε ο Τόμσεν για το ελληνικό χρέος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.