Έρευνα Prorata: «Ξεβρακώνονται» οι πολιτικοί – Ποιοι κυριαρχούν σε διαφθορά, κομματισμό, ικανότητες

Τι δείχνει η διαφορετική έρευνα της Prorata για τα χαρακτηριστικά των πολιτικών;

Την αξιολόγηση δέκα πολιτικών από τους πολίτες, παρουσιάζει μια διαφορετική έρευνα της Prorata.

Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα έχει υποστεί μεγάλες αλλαγές, καθώς πολλοί μεγαλύτεροι πολιτικοί με μεγάλες θητείες στα βουλευτικά έδρανα ή σε κυβερνητικές θέσεις έχουν αποχωρήσει, δίνοντας τη θέση τους σε νεότερους ηλικιακά πολιτικούς.

Οι τελευταίοι που σήμερα διανύουν την πέμπτη δεκαετία της ζωής τους, εκμεταλλευόμενοι μεταξύ άλλων τα social media, αρχίζουν να αυξάνουν την αναγνωρισιμότητά τους στο κοινό, στοιχείο που μετρά έρευνα της Prorata που διεξήχθη από τις 18 ως τις 25 Απριλίου.

Αυτή μετρά την δημοφιλία δέκα “σαραντάρηδων” πολιτικών, που γεννήθηκαν από το 1974 ως το 1976. Είναι οι: Νίκος Ανδρουλάκης, Ρένα Δούρου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κώστας Μπακογιάννης, Ανδρέας Παπαμιμίκος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ως επιλογές οι παρακάτω τέσσερις ιδιότητες: φθαρμένος, ικανός, κομματικός, δυναμικός. Δόθηκε η δυνατότητα επιλογής «Δεν τον γνωρίζω», ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 18-25 Απριλίου 2016 όταν ζητήθηκε από 505 ανθρώπους να αξιολογήσουν αυτούς τους δέκα πολιτικούς.

Οι δυναμικοί και οι φθαρμένοι

Από τα ονόματα της έρευνας, υπάρχουν δύο που ξεχωρίζουν: ο Κώστας Μπακογιάννης (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας) και η Ολγα Κεφαλογιάννη (βουλευτής ΝΔ). Ακολουθεί ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος είναι εκτός πολιτικής –προφανώς αξιολογείται θετικά η ευθιξία που επέδειξε με την παράδοση της βουλευτικής έδρας.

Από την άλλη πλευρά, ο Ανδρέας Παπαμιμίκος καταγράφηκε ως ο πλέον φθαρμένος και η Ρένα Δούρου ως η πλέον κομματική. Σημειώνεται ότι πολύ σημαντικά ποσοστά μη αναγνωρισιμότητας συγκέντρωσαν οι προερχόμενοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δηλαδή οι Ανδρέας Παπαδόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης.

Αποτελέσματα αναφορικά με το κόμμα προτίμησης

Η έρευνα της Prorata κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου για καθένα πρόσωπο στην περίπτωση που περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που ο εκλογέας θα είχε αποφασίσει να ψηφίσει. Πιθανό ή πολύ πιθανό ενδεχόμενο χαρακτήρισαν την ψήφο για την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη πάνω από το 40% των ερωτωμένων του δείγματος. Το ποσοστό για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Βασίλη Κικίλια και τη Ρένα Δούρου κινήθηκε μεταξύ 25%-3

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπάθεια για τα πολιτικά πρόσωπα μεταξύ ψηφοφόρων που στήριξαν κόμματα διαφορετικά από αυτά από τα οποία προέρχονται τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 30% δηλώνει πιθανό έως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν την Όλγα Κεφαλογιάννη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιστοίχως, μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 23% δηλώνει πιθανό ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να στήριζαν τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη αν περιλαμβανόταν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν είναι καθοριστική για την ψήφο η ηλικία

Η ηλικία δεν είναι το βασικό κριτήριο για την επιλογή του ψηφοφόρου. Ο ψηφοφόρος πρώτα βλέπει το έργο του πολιτικού, αξιολογεί την επαγγελματική του διαδρομή και στη συνέχεια λαμβάνει υπ’ όψη την ηλικία του.

Η έρευνα της Prorata κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου για καθένα πρόσωπο στην περίπτωση που περιλαμβανόταν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που ο εκλογέας θα είχε αποφασίσει να ψηφίσει. Πιθανό ή πολύ πιθανό ενδεχόμενο χαρακτήρισαν την ψήφο για την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κώστα Μπακογιάννη πάνω από το 40% των ερωτωμένων του δείγματος. Το ποσοστό για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, τον Βασίλη Κικίλια και τη Ρένα Δούρου κινήθηκε μεταξύ 25%-3.


Διαβάστε τι δείχνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.