Λευκός καπνός στο Eurogroup: Εκταμίευση δόσης σε δύο φάσεις με συμμετοχή ΔΝΤ, πότε οι διαδικασίες για κούρεμα χρέους

Πώς συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα το ΔΝΤ και πότε αποφάσισε το Eurogroup για κούρεμα χρέους;

Ολοκληρώθηκε το θρίλερ(μέχρι το επόμενο) στο Eurogroup.

Δέσμευση για την ενασχόληση με τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας tο 2018 έλαβε το Eurogroup, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Το ΔΝΤ υπαναχώρησε, για την ώρα, αποδεχόμενο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αφού θέσει τα δεδομένα στο ΔΣ του Ταμείου.

«Το Eurogroup αποφάσισε να ασχοληθεί με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» αναφέρει το ανακοινωθέν των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Επιπλέον, εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ σε δύο φάσεις, δηλαδή όταν ολοκληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα – στα μέσα Ιουνίου- και θα ανέρχεται σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη το Φθινόπωρο.

Οι πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων για την εξυπηρέτηση-κούρεμα χρέους όμως, όπως αναφέρεται, θα συνδεθούν στην πρόοδο σε μία σειρά από τομείς που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία εσόδων και την αγορά ενέργειας.

Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εφαρμοστούν εάν η επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας που θα εκπονήσουν οι θεσμοί στο τέλος το προγράμματος δείξει ότι είναι αναγκαία για να ικανοποιηθεί το συμφωνημένο σημείο αναφοράς για τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες:

Κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίων που σχετίζονται με την επαναγορά χρέους του δεύτερου προγράμματος του 2018.

Χρήση των κερδών του SMP από το 2015 από τον χωριστό λογαριασμό του ESM και την επαναφορά της μεταφοράς των κερδών από τα ANFA και τα SMP στην Ελλάδα, στον χωριστό λογαριασμό του ESM ως ένα εσωτερικό «μαξιλάρι» για την μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών.

Πρόωρη μερική εξόφληση επίσημων δανείων προς την Ελλάδα με τη αχρησιμοποίητων πόρων στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM ώστε να μειωθεί το κόστος των επιτοκίων και να επεκτείνουν τις ωριμάνσεις.

Εάν καταστεί αναγκαίο θα υπάρχει στοχευμένη αναδιαμόρφωση στον EFSF (π.χ. επέκταση των ωριμάνσεων, αναδιαμόρφωση των χρεολυσίων του EFSF, επιβολή ανώτατου ορίου στην αναβολή πληρωμών τόκων) ώστε να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο συμφωνηθέν πλαίσιο αναφοράς χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση στον EFSF ή σε χώρες που υπήρξαν σε πρόγραμμα.

Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι εξαιτίας του μεγάλου χρονικού ορίζοντα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας χρέους δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, παρα μόνο υποθέσεις δεδομένης της εξαιρετικά μεγάλης αβεβαιότητας για τις μακροποικονομικές εξελίξεις.

Διαβάστε το θρίλερ της συνεδρίασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.