Βάσεις 2016 Πανελλήνιες: Εκτιμήσεις, προβλέψεις, ποιες σχολές ανεβαίνουν

Τι λένε οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016; Ποιες σχολές θα ανέβουν και πόσο – ποιες σχολές θα έχουν πτώση;

Μάχη θα δώσουν οι αριστούχοι στις Πανελλήνιες 2016, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα βαθμολογικά κέντρα, οι Βάσεις 2016 θα πάρουν την ανηφόρα.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει «εκτόξευση» στις Βάσεις 2016 για τις περιζήτητες σχολές, ενώ μάλιστα αναμένεται άνοδος και στις σχολές με την μικρότερη ζήτηση.

Οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι τα θέματα στα μαθήματα που έχουν εξεταστεί έως τώρα οι μαθητές ήταν βατά και παρουσίασαν μικρότερο βαθμό δυσκολίας σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κάτι που βοηθάει τους πολύ καλά διαβασμένους να αριστεύσουν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι Βάσεις 2016 στις σχολές που κυμάνθηκαν το 2015 ανάμεσα στα 18.000 και 18.500 μόρια, φέτος θα «σκαρφαλώσουν» πιο ψηλά από τα 19.000 μόρια. Σε ότι αφορά τις σχολές που πέρυσι οι υποψήφιοι «μπήκαν» με περίπου 10.000 μόρια φέτος θα «εκτιναχθούν» πιθανότατα στα 12.000 μόρια.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016, η εισαγωγή στις ιατρικές σχολές όχι μόνο δεν θα «πέσει» κάτω από τα 18.000 μόρια, αλλά θα κινηθούν κοντά στις 19.000.

Για τις σχολές με την μεσαία ζήτηση οι βάσεις 2016 αναμένεται να κινηθούν στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ενώ πτώση όπως γράψαμε και την Τετάρτη (25/05) θα σημειωθεί στα Παιδαγωγικά, τις Οικονομικές σχολές, αλλά και τις Πολυτεχνικές.

Εν τω μεταξύ πτώση στις Βάσεις 2016 αναμένεται να σημειωθεί και στις περιφερειακές οικονομικές σχολές, αφού φέτος έχουν αποκλειστεί από αυτές οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις για Βάσεις 2016 ανά πεδίο:

Βάσεις 2016 1ο επιστημονικό πεδίο
Ευνοούνται οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας που θα ανοίξουν την πόρτα για τις Παιδαγωγικές σχολές. Οι βάσεις σε αυτές αναμένεται να πέσουν καθώς δεν τις επέλεξαν πολλοί μαθητές.

Βάσεις 2016 2ο επιστημονικό πεδίο
Οι σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να ανέβουν. Αντίθετα με τα έως τώρα δεδομένα οι μαθητές φαίνεται ότι εύκολα πιάνουν τη βάση των περισσότερων σχολών χαμηλής ζήτησης, αλλά και στα ΤΕΘΙ δεν αναμένονται αλλαγές στις βάσεις. Το γεγονός ότι εφέτος πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν να μην εξεταστούν στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού που οδηγεί στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα συγκρατήσει κάπως την άνοδο.

Βάσεις 2016 3ο επιστημονικό πεδίο
Με βάση τα έως τώρα γραπτά δεν θα υπάρξουν ιατρικές σχολές κάτω από 18.000 μονάδες, αντιθέτως, το εισιτήριο θα κινηθεί κοντά στις 19.000 μονάδες. Η κατάργηση της υποχρεωτικής εξέτασης των μαθηματικών προσανατολισμού ανεβάζει τις βάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανέβουν και στις σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

Βάσεις 2016 4ο επιστημονικό πεδίο
Δύσκολα τα πράγματα καθώς ευνοούνται στις παιδαγωγικές σχολές οι υποψήφιοι του του 1ου πεδίου και όσοι εξετάστηκαν και στο 5ο μάθημα. Η Ιστορία Γενικής Παιδείας δεν είναι το … αγαπημένο μάθημα των υποψηφίων του 4ου πεδίου και έτσι η είσοδος σε ανάλογες σχολές θα είναι δύσκολη.

Βάσεις 2016 5ο επιστημονικό πεδίο
Οι περιφερειακές Οικονομικές Σχολές αναμένεται να έχουν πτώση στις βάσεις καθώς από φέτος έχουν αποκλειστεί οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι πάντως θα πρέπει να δώσουν … μάχη και με τους περυσινούς υποψήφιους που είχαν ως δεύτερο μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και ευνοούνται.

Διαβάστε όλες τις νεότερες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2016 καθώς ολοκληρώνεται η βαθμολόγηση των γραπτών.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.