Θρίλερ με Μαρινόπουλο: Η απόφαση του δικαστηρίου και η οργή Μαξίμου

Ποιες οι εξελίξεις γύρω από το θρίλερ με τα σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος;

Ξεκίνησε η συζήτηση για τις τέσσερις αιτήσεις του ομίλου Μαρινόπουλος για έκδοση προσωρινής διαταγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχει υποβάλει για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι αλλά και πιστωτές έχουν γεμίσει τη δικαστική αίθουσα όπου συζητείται σήμερα οι τεσσέρις αιτήσεις του ομίλου Μαρινοπουλος για έκδοση προσωρινής διαταγής ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο πλαίσιο των αιτήσεων που έχει υποβάλει για υπαγωγή στο άρθρο 99.

Η αίθουσα είναι ασφυκτικά γεμάτη, ενώ δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα κλιματισμού.

Κατά τη διαδικασία, ανάμεσα σε άλλους πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων του ομίλου για χορήγηση προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές άσκησαν οι τράπεζες το Σωματείο Εργαζομένων, το ΙΚΑ και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Αντίθετα, παρέμβαση κατά του αιτήματος του ομίλου Μαρινόπουλος έγινε από το ελληνικό δημόσιο.

Οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος και οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει να εξαιρεθούν οι τελευταίοι από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής. Όπως αναφέρουν, με τον τρόπο αυτό εφόσον δεν τους καταβάλλεται η μισθοδοσία, θα μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Η απόφαση αναμένεται να εκφωνηθεί το απόγευμα. Εντύπωση έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Δημοσίου κατά του αιτήματος της Μαρινόπουλος.

Μάλιστα όπως υποστήριξαν στο δικαστήριο, οι νομικοί παραστάτες του Δημοσίου, δεν είναι ακριβές το ποσό της οφειλής που αναφέρει η Μαρινόπουλος στην αίτησή της.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, το ποσό της οφειλής του Ομίλου απέναντί στο κράτος ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ. Με το σκεπτικό αυτό το Δημόσιο ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων της Μαρινόπουλος, ενώ σε περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές, να καταβληθεί από την εταιρεία ισόποση εγγυοδοσία.

Από την πλευρά τους τα σωματεία των εργαζομένων άσκησαν παρέμβαση υπέρ των ασφαλιστικών μέτρων, με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους και να προστατεύθουν οι θέσεις εργασίας. Όπως είπωθηκε στο δικαστήριο, οι οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο 1 δισ. 324 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, προσκομίστηκε η επιστολή του Σκλαβενίτη με την οποία εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εισοδό του στον Όμιλο υπό προυποθέσεις.

Πάντως δικηγόροι ανέφεραν πως δεν υπάρχει σχέδιο εξυγιάνσης, καταλογίζοντας ευθύνες στον ιδιοκτήτη της, που μοναδικό στόχο έχει να προστατευθεί η περιουσία του που περιλαμβάνει “πολυτελή ακίνητα και έργα τέχνης”.

Οργή Μαξίμου για τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου

Δεν κρύβουν την οργή τους στο Μέγαρο Μαξίμου για τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Μ. Απέσσο, ο οποίος σήμερα στη συζήτηση της αίτησης στο Πρωτοδικείο προχώρησε σε αρνητική εισήγηση για την αίτηση ένταξης του Μαρινόπουλου στο άρθρο 99, αίτημα που εξετάζεται στο Πρωτοδικείο.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου ο κ. Απέσσος μέχρι και σήμερα το πρωί, διαβεβαίωνε την κυβέρνηση, ότι η εισήγησή του θα ήταν θετική.

Ωστόσο έκπληκτο το Μαξίμου διαπίστωσε ότι η εισήγηση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου ήταν αρνητική, γεγονός που εξόργισε στην κυριολεξία τον Πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του οι οποίοι κάνουν λόγο για πολιτικές σκοπιμότητες.

Ωστόσο, η είδηση της τελευταίας στιγμής είναι πως συναίνεσε το δικαστήριο στο να δοθεί προστασία στην Μαρινόπουλος έως το Σεπτέμβριο οπότε θα εξεταστεί η κύρια αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.

Η προστασία ισχύει μέχρι 21 Σεπτεμβρίου. Το δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει τις κατασχέσεις από τους πιστωτές και παράλληλα να παγώσει κάθε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του ομίλου, απαγορεύοντας τη διάθεση ακινήτων και εξοπλισμού.

Της προστασίας εξαιρέθηκαν οι εργαζόμενοι (όπως είχαν ζητήσει) και οι μισθώσεις.

Διαβάστε πόσα χρωστάει σε ποιες εταιρείες-κολοσσούς ο Μαρινόπουλος.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.