Κλείνουν οι εθελούσιες στις τράπεζες: Ποιες αφορά, πόσες οι αποχωρήσεις

Ποιες τράπεζες αφορούν οι εθελούσιες εξόδους;

Σε Εθνική και Alpha Bank περνά η σκυτάλη για τα προγράμματα της εθελούσιας εξόδου τα οποία θα κλείσουν το φθινόπωρο.

Από την Εθνική αναμένεται να αποχωρήσουν περί τους 1.400 υπαλλήλους και από την Alpha Bank έως 500.

Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς ολοκλήρωσε το σχέδιο της την περασμένη άνοιξη με την απομάκρυνση 1.000 ατόμων, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κλείσει το σχέδιο της Eurobank με την εθελούσια αποχώρηση επίσης περίπου 1.000 υπαλλήλων (πληροφορίες κάνουν λόγο για 700 απ’ την τράπεζα και περί τους 350 με την πώληση της Eurolife).

Η Εθνική έπρεπε να είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα εθελούσιας το καλοκαίρι, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε δυνατόν και πήρε ολιγόμηνη παράταση από την DG Comp για το φθινόπωρο.

Συνολικά όμως τα προγράμματα εθελούσιας των τραπεζών παρουσίασαν προβλήματα σε σχέση με το παρελθόν καθώς οι στόχοι που τέθηκαν για τη μείωση του προσωπικού δεν φαίνεται να επιτυγχάνονται.

Και αυτό, όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι ήδη το προσωπικό που ήταν κοντά σε σύνταξη και μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις ευεργετικές διατάξεις έκανε χρήση των παλαιότερων προγραμμάτων.

Ως εκ τούτου τα προγράμματα που «τρέχουν» απευθύνονται πλέον σε ανθρώπους που βρίσκονται στην παραγωγική ηλικία και έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ιδιαίτερη …προθυμία συμμετοχής.

Εξάλλου μετά τις δύο τελευταίες «εθελούσιες εξόδους» τα υφιστάμενα προγράμματα φαίνεται να ακολουθούν μια διαφορετική προσέγγιση, με στόχευση συγκεκριμένων κατηγοριών υπαλλήλων, ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο οι στόχοι για τη μείωση του προσωπικού χωρίς να πληγεί η λειτουργικότητα των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα αυτοί που φεύγουν με τη μεγαλύτερη ευκολία είναι οι ηλικίες μέχρι 35 ετών με καλές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, οι οποίοι συνήθως αναχωρούν για δουλειά εκτός συνόρων.

Και αυτό καθώς παίρνουν αποζημίωση, η οποία στην καλύτερη περίπτωση φθάνει τα 150.000 ευρώ – και ξεκινούν μία νέα ζωή σε μία άλλη αγορά.

Ωστόσο στόχος των διοικήσεων είναι να μην υπάρχει μεγάλη «διαρροή» ικανών στελεχών που έχουν ικανότητες και υποστηρίζουν το μηχανισμό.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα σχέδια αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί, έως τον Δεκέμβριο του 2017, οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν στη μείωση των θέσεων εργασίας κατά 4.300 εργαζομένους και στη διακοπή λειτουργίας 180 καταστημάτων.

Αναλυτικά, το προσωπικό της Εθνικής θα πρέπει να περιοριστεί στους 10.695 υπαλλήλους από 12.300 σήμερα, της Πειραιώς στους 12.800 από 14.370 σήμερα, της Eurobank στα 9.800 άτομα από 10.800 σήμερα και της Alpha Bank στους 9.504 υπαλλήλους από περίπου 9.678 σήμερα.

Οι στόχοι διευκολύνονται και από την ηλικιακή ωρίμανση του προσωπικού που οδηγεί σε συνταξιοδότηση 300 – 300 υπαλλήλων ανά έτος.

Διαβάστε ποιες τράπεζες κλείνουν τα καταστήματα τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.