Κλιμάκωση στην Κύπρο: Τουρκική φρεγάτα πλεύρισε το γεωτρύπανο. Εξελίξεις

Ποιες οι εξελίξεις με την τουρκική φρεγάτα και το γεωτρύπανο στην Κύπρο;

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου καθώς η Τουρκία λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ (θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή) κλιμακώνει τη στάση της.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Sigmalive αλλά και ο Φιλελεύθερος η τουρκική φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος) προχώρησε σε ξαφνική αλλαγή της πορείας της και πλέει προς την Πάφο.

Η ακτοφυλακή της Κύπρου εντόπισε αμέσως την αιφνιδιαστική κίνηση και έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα μέσω ασυρμάτου να μην πλησιάσει περαιτέρω.

Η τουρκική φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά το «West Capella» και για το λόγο αυτό επενέβη η ακτοφυλακή στέλνοντας μήνυμα «μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι το ερευνητικό σκάφος Barbaros χάραξε πορεία προς το Αιγαίο με τελικό προορισμό τα Μουδανιά στη Μαύρη Θάλασσα.

Τι γίνεται αν πλησιάσει κάποιο πλοίο

Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες που ακολουθούνται σε περίπτωση που πλοίο δείξει πρόθεση να πλησιάσει την πλατφόρμα, έχουν ως εξής:

Με κέντρο την πλατφόρμα, έχουν χαραχτεί τρεις ομόκεντρες κυκλικές ζώνες, οι οποίες από αέρος φτάνουν σε ύψος περίπου 1000 μέτρων, καλύπτοντας έτσι και τον εναέριο χώρο πάνω από την γεώτρηση.

Από θαλάσσης, η πρώτη ζώνη γύρω από το West Capella, έχει ακτίνα 500 μέτρων και θεωρείται αυστηρά «απαγορευμένη» για κάθε πλοίο που δεν έχει εξουσιοδότηση να πλησιάσει.

Η δεύτερη ζώνη (κόκκινη) είναι η «ασφαλής ζώνη» με ακτίνα τα 5 ναυτικά μίλια.

Άλλες δύο ζώνες προειδοποιήσεων εκτείνονται, η μεν (πορτοκαλί) σε ακτίνα 10 ναυτικών μιλίων και η δε (κίτρινη) σε ακτίνα 15 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα.

Σε περίπτωση που κάποιο πλοίο δείξει πρόθεση να κατευθυνθεί προς το σημείο της γεώτρησης και μόλις εισέλθει στην πορτοκαλί ζώνη, του απευθύνεται δια ασυρμάτου προειδοποίηση να αλλάξει πορεία. Αν η προειδοποίηση αγνοηθεί και το πλοίο εισέλθει στην πορτοκαλί ζώνη, του απευθύνεται εκ νέου, αυστηρότερη προειδοποίηση.

Τέλος, αν κι αυτή αγνοηθεί, τότε καθώς ο πλοίο εισέρχεται στην κόκκινη ζώνη, το συνοδευτικό για την ασφάλεια πλοίο του West Capella αναλαμβάνει να παρεμποδίσει την περαιτέρω προσέγγιση, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της διαδικασίας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.