Σαρωτικός Ανασχηματισμός: Ποιους 5 κορυφαίους υπουργούς διώχνει ο Τσίπρας και πότε. Ονόματα

Ποιους 5 κορυφαίους υπουργούς διώχνει ο Τσίπρας στον επικείμενο ανασχηματισμό;

Σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών και γενικό ξήλωμα υφυπουργών έχει αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον επικείμενο ανασχηματισμό που θα γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο πρόκειται να αντικατασταθούν πέντε κορυφαίοι υπουργοί.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να μετακινηθεί και ένας υπουργός από νευραλγικό υπουργείο, η τύχη του οποίου παίζεται ακόμα αφού στο Μαξίμου δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «kontranews» στο Μαξίμου θεωρείται δεδομένη η αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιώργου Παπαδημητρίου.

Στη θέση του θα τοποθετηθεί έμπειρο πολιτικό στέλεχος που είναι αποδεκτό από τις αγορές και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στόχος του νέου υπουργού θα είναι να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα επενδύσεων και τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η ανεργία και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης.

Για πολλούς και διάφορους λόγους στο Μαξίμου προεξοφλούν την απομάκρυνση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος βγήκε δυναμικά από την αφάνεια, εξασφαλίζοντας αρνητική δημοσιότητα με το ζήτημα της σημαίας, που προκαλεί μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Ακόμα δεν έχει βρεθεί το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον κ. Γαβρόγλου, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα είναι ο Νίκος Φίλης που έχει προηγούμενα με την εκκλησία.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν δεδομένη την απομάκρυνση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και θεωρείται χαμηλών προσδοκιών.

Δεν αποκλείεται τη θέση της να καταλάβει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Στο Μαξίμου προεξοφλούν και την απομάκρυνση του Σταύρου Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο κ. Κοντονής να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο.

Στη θέση του πιθανότατα θα τοποθετηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χωρίς να αποκλείεται και η έκπληξη με την τοποθέτηση προσωπικότητας που δεν συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο χειρότερο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις του υπουργού αρμόδιου για το μεταναστευτικό και προσφυγικό Νίκο Μουζάλα με το Μαξίμου.

Ο Νίκος Μουζάλας που υπέγραψε την επιστροφή στην Ελλάδα προσφύγων από την Γερμανία, χρεώνεται με μια σειρά άστοχες ενέργειες στη διαχείριση του προσφυγικού.

Κομβικό ρόλο στον ανασχηματισμό θα παίξει η παραμονή ή όχι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών.

Ενδεχόμενη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, συνδέεται αυτόματα με την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να πάει σε άλλο υπουργείο και σύμφωνα με συνεργάτες του αν προκύψει ζήτημα θα προτιμήσει να βρεθεί εκτός κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του Τσακαλώτου με τον Νίκο Παππά είναι προβληματικές.

Από την κυβέρνηση απομακρύνεται η συντριπτική πλειοψηφία των υφυπουργών και στη θέση τους θα τοποθετηθούν νέα πρόσωπα σε μια προσπάθεια να δοθεί το στίγμα και της ηλικιακής ανανέωσης και με προσανατολισμό για ένα πιο ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα.

Πριν τη ΔΕΘ ο ανασχηματισμός

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τραβήξει τη σκανδάλη για ανασχηματισμό μετά τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου και προτού ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για να έχει λυμένα τα χέρια όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους «πονοκεφάλους » του Φθινοπώρου.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον υπάρχει έντονος προβληματισμός για την αναποτελεσματικότητα κάποιων υπουργών.

Διότι παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, δεν παύει αυτά να λειτουργούν παραλυτικά για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τη συνοχή και το συντονισμό της κυβέρνησης. Ερωτηματικό δε, αποτελεί το εύρος των διορθώσεων, αν και εφόσον προκριθεί η λύση του ανασχηματισμού. Με την τάση των «53» να πιέζει για περισσότερες αλλαγές. Κάτι όμως που μάλλον δεν προκρίνεται.

Διαξιφισμοί υπουργών

Στο μεταξύ, νούμερο ένα θέμα συζήτησης αυτές τις μέρες, είναι οι τεταμένες σχέσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά.

Μία κόντρα, που κανείς εκ των δύο δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει.

Ειδικά ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου, απασφάλισε. Και πέραν του ότι έβαλε κατά του Νίκου Παππά για τις άδειες, άσκησε σφοδρή κριτική για θέματα επικοινωνίας και ενημέρωσης.

Επιπλέον, οι καλά γνωρίζοντες λένε πως δεν είναι λίγες οι φορές που βάλει εναντίον και άλλων υπουργών. «Δείχνοντας» τους Πάνο Σκουρλέτη και Χρήστο Σπίρτζη τους οποίους- όπως οι ίδιες πηγές λένε- ενίοτε κατηγορεί για αστοχίες καθυστερήσεις και συγκρούσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Κερασάκι στην τούρτα, ήταν η προ ημερών παρέμβασή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» όπου και μίλησε για «κατενάτσιο» που «το μόνο που κάνει είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες για πειθώ και συμμαχίες».

Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου και κατά πληροφορίες είχε για αρκετή ώρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις οι σχέσεις των δυο έχουν περάσει από σαράντα κύματα. Πλην όμως, στην παρούσα φάση τους συνδέει ο κοινός στόχος για έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.Εξ’ αυτού του λόγου οι σύντροφοι του κ. Τσακαλώτου επιμένουν: «Δεν πάει πουθενά ο Τσακαλώτος».!

Του αναγνωρίζουν τέλος, τόσο το γεγονός ότι κουβαλάει στις πλάτες του μεγάλο βάρος των διαπραγματεύσεων και ότι έχει καταφέρει να ρίξει γέφυρες με Ευρωπαίους και ΔΝΤ, χωρίς- όπως λένε- να είναι υποχωρητικός, όπως άλλοι.

Σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας των συμμαχιών Τσακαλώτου εντός του κόμματος. Διότι παραμένει επικεφαλής των «53» ανεξάρτητα από το ότι η εσωκομματική τάση δεν λειτουργεί πια με ενιαία «γραμμή».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.