Δημοσκοπήσεις κόλαφος: Δεν το πιστεύουν οι δημοσκόποι. Ποιοι τρίβουν τα χέρια τους

Ποια τα απίστευτα ευρήματα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις;

Εκ διαμέτρου αντίθετα ευρήματα έχουν οι δυο δημοσκοπήσεις που είδαν τις τελευταίες 24 ώρες το φως της δημοσιότητας, καθώς η «ψαλίδα» είναι από 4,8 έως 12 μονάδες!

Στην έρευνα της ΚΑΠΑ RESEARCH η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτη, ωστόσο η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 4,8 μονάδες, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται το Κίνημα Αλλαγής. Περίπου 1.000.000 άνθρωποι με βάση τη δημοσκόπηση εμφανίζονται αναποφάσιστοι την ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εντελώς διαφορετικό σκηνικό καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ, όπου η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην πρόθεση ψήφου με 30 μονάδες, έναντι 18 μονάδων που αποσπά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αμφότερες παρατάξεις χάνουν μισή μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, το Νοέμβριο. Το κυβερνών κόμμα πλήττεται από χαμηλή συσπείρωση, χάνοντας πάνω από το ένα πέμπτο των οπαδών του στην αποχή ή το λευκό.

Ικανοποίηση κυριαρχεί στην κυβέρνηση μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού του 2018, αλλά και για τις τάσεις που διαμορφώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Στο Μαξίμου, λοιπόν, θεωρούν ότι η πολιτική σταθερότητα αποκτά σιγά-σιγά χαρακτηριστικά βάσης για μια πλήρη αντιστροφή των δημοσκοπικών ευρημάτων, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από μνημόνιο το καλοκαίρι.

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αντιπαραβάλλουν τις παλιότερες ψηφοφορίες προϋπολογισμών, στις οποίες συνήθως οι κυβερνητικές πλειοψηφίες αποδυναμώνονταν, με τη χθεσινοβραδινή, κατά την οποία ο προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε και από μία ανεξάρτητη βουλευτή. Πρόκειται για την κυρία Θοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών για να δώσει ευχές για τις γιορτινές μέρες και όταν ρωτήθηκε για το γεγονός, σχολίασε: «Πάμε καλύτερα και αυξανόμαστε».

Παρά την υπερψήφιση της κυρίας Μεγαλοοικονόμου, ο προϋπολογισμός απέσπασε 153 ψήφους (όσους η προϋπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία) εξαιτίας της απουσίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Παπαδόπουλου λόγω ασθένειας.

Πέρα, πάντως, από το γεγονός αυτής της νέας στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής, αισιοδοξία δημιουργεί στο Μαξίμου το κλείσιμο της ψαλίδας που εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών ανεξαιρέτως.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κοινωνία αποδέχεται σε έναν βαθμό το κυβερνητικό αφήγημα ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από τα μνημόνια και ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε ανοδική φάση.

Επομένως, εξασφαλίζεται πολιτικός χρόνος για την κυβέρνηση, προκειμένου να κλιμακώσει την προσπάθεια να περάσει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, όταν η έξοδος από το μνημόνιο γίνει πραγματικό γεγονός.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.