Δεν ξανάγινε: Στις κάλπες η Λέσβος. Γιατί ετοιμάζουν δημοψήφισμα

Γιατί ετοιμάζουν δημοψήφισμα στη Λέσβο;

Με επιστολή της η δημοτική παράταξη του «Αλλού Δρόμου» ζήτησε δημοψήφισμα για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση το σώμα του δημοτικού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος.

Η «κατεπείγουσα συνεδρίαση» είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, στις 18:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με το LesvosPost, το δημοψήφισμα μπορεί να γίνει, στο πλαίσιο του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με αυτόν, «ένας Δήμος δύναται να διεξάγει τοπικό δημοψήφισμα, το οποίο γίνεται μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του με την οποία διαπιστώνεται η αναγκαιότητα διεξαγωγής αυτού και προσδιορίζεται το ερώτημα που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία, η ημερομηνία διεξαγωγής του και το ύψος της δαπάνης που θα προκληθεί»…

Αναλυτικά η επιστολή του Άλλου Δρόμου:

«Δημοψήφισμα για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου»

Στο πλαίσιο του νόμου 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» και του νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης», ένας Δήμος δύναται να διεξάγει τοπικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 216 του ν. 3463/2006, «Το τοπικό δημοψήφισμα διεξάγεται μετά από απόφαση του οικείου συμβουλίου, που λαμβάνεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών του με την οποία διαπιστώνεται η αναγκαιότητα διεξαγωγής αυτού και προσδιορίζεται το ερώτημα που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία, η ημερομηνία διεξαγωγής του και το ύψος της δαπάνης που θα προκληθεί.

Με την ίδια απόφαση το συμβούλιο ορίζει ειδική επιτροπή, η οποία αποτελείται από αιρετούς και υπαλλήλους, αρμόδια για την οργάνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος». Κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του ίδιου άρθρου, τα θέματα που τίθενται σε δημοψήφισμα θα πρέπει να διατυπώνονται με ερώτημα, το οποίο πρέπει να είναι κατά το δυνατόν σύντομο και σαφές, ενώ η προτίμηση του εκλογικού σώματος εκφράζεται με τη χρήση των όρων «ΝΑΙ» και «ΟΧΙ».

Για τούτο προτείνουμε να μπει ως ερώτημα η απόφαση του ΔΣ για δημιουργία πέντε δήμων. Επίσης κατά τις διατάξεις της παρ. 6 του ίδιου άρθρου δικαίωμα συμμετοχής στο τοπικό δημοψήφισμα έχουν οι έχοντες δικαίωμα ψήφου στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και κοινοτικών αρχών.

Έγκυρο θεωρείται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εφόσον συμμετείχε το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Επειδή ως παράταξη είμαστε υπέρ της άμεσης δημοκρατίας, της συμμετοχής και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια που προάγει την πολιτική δημοκρατία και αποτρέπει την απομάκρυνση των πολιτών από τα κέντρα αποφάσεων, επειδή δεν θέλουμε να αποφασίσουν κάποια κέντρα εξουσίας για εμάς χωρίς εμάς, σας καλούμε να στηρίξετε το αίτημα μας.

Με τιμή

Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Λέσβου «ο Άλλος Δρόμος»

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.