Σεισμός στις τράπεζες: Μία δεν περνά τα stress tests. Δύο συγχωνεύονται για να επιβιώσουν

Χαμός στις Ελληνικές τράπεζες, καθώς μία φέρεται να μην περνά τα stress tests και δύο ετοιμάζονται να συγχωνευτούν για να επιβιώσουν.

Ανάλογα με το ημερήσιο δελτίο φημών που κυκλοφορεί στην αγορά για τα υποτιθέμενα αποτελέσματα των stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις 4 συστημικές τράπεζες κινούνται λίγο έως πολύ οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Το τελευταίο ενδιαφέρον «νέο» του δελτίου που κυκλοφόρησε μόλις προχθές στην εφημερίδα Παραπολιτικά, έκανε λόγω ακόμη και για συγχώνευση των δύο από τις τέσσερις τράπεζες με στόχο να αποφευχθούν τα… χειρότερα.

Μάλιστα οι πληροφορίες του ιδίου… δελτίου, που επικαλείται πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, είχαν ήδη βγάλει το πόρισμα, σημειώνοντας ότι σίγουρα μία τράπεζα δεν θα περάσει στους ελέγχους stress test, δύο θα είναι οριακά υψηλότερα και μία θα είναι αρκετά καλά.

Είναι προφανές ότι οι ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να κινούνται στον αστερισμό των stress test ανάλογα με το καθημερινό «φημολόγιο», και δυστυχώς νερό στον μύλο της φημολογίας ρίχνουν και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων με τις ασαφείς δηλώσεις τους, ενισχύοντας έτσι το παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Την προηγούμενη εβδομάδα συζητείτο έντονα το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank με αφορμή τις δηλώσεις της Ντανιέλ Νουί, η οποία τόνισε το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι στο δυσμενές σενάριο οι τράπεζες θα αντιμετωπιστούν κατά περίπτωση.

Την ίδια ώρα, και παράλληλα με τα stress tests στις τράπεζες, τρέχει και το θέμα της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις τράπεζες, για το οποίο οι επίσημες δηλώσεις- θέσεις εντός και εκτός Ελλάδος μόνο σύγχυση και προβληματισμό προκαλούν, παρά καθησυχάζουν τους επενδυτές που διεκδικούν επίσημη και σοβαρή ενημέρωση.

Διαβάστε τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα stress tests για Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Εθνική τράπεζα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.