Αναδρομικά: Ποιοι θα πάρουν 350 ευρώ τον Αύγουστο. Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Ποιοι θα πάρουν 350 ευρώ τον Αύγουστο από τα αναδρομικά των συντάξεων;

Με την επικουρική σύνταξη του Αυγούστου που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ.

Συνολικά, θα επιστραφούν περίπου 51,5 εκατ. ευρώ, σε όσους ήδη από τον Μάιο είδαν την επικουρική τους σύνταξη αυξημένη, εξαιτίας της διόρθωσης που έγινε, στον τρόπο υπολογισμού της παρακράτησης.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, 6 στους 10 δικαιούχους αναδρομικών, θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου, ποσό 150-350 ευρώ.

Περίπου 2 στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ.

Οι επιστροφές των αναδρομικών αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό των κρατήσεων υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών για 21 μήνες, καθώς οι λανθασμένοι υπολογισμοί έγιναν από τον Αύγουστο του 2016 έως και τον Απρίλιο του 2018.

Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ) όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση – περικοπή.

Με τον νόμο 4387/16, τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Ωστόσο η παρακράτηση εξακολουθούσε να γίνεται εσφαλμένα επί του μικτού ποσού πριν από τη μείωση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.