Αθηναϊκή Λέσχη: Ποιο το club των ισχυρών στην Ελλάδα. Ποιοι είναι μέλη της, ποιοι απορρίφθηκαν

Ποια η Αθηναϊκή Λέσχη;

Σύμφωνα με έναν από τους πολλούς αστικούς μύθους της Αθήνας της Μεταπολίτευσης, πριν από αρκετά χρόνια, ο εμβληματικός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης μπήκε στην παλιά πολυκατοικία επί της οδού Πανεπιστημίου στον αριθμό 11, στην καρδιά της πρωτεύουσας στην Αθηναϊκή Λέσχη. Επειτα από λίγα μόλις λεπτά, ο Μίκης Θεοδωράκης έβγαινε από τη βαριά σιδερένια πόρτα. Τι είχε συμβεί; Ο μουσικοσυνθέτης δεν φορούσε γραβάτα και οι άνθρωποι που βρίσκονταν στην είσοδο του κτιρίου τον παρακάλεσαν να βάλει. Εκείνος, πιστός στα πρότυπα της Αριστεράς, αρνήθηκε, τους χαιρέτησε ευγενικά και έφυγε.

Στο κτίριο αυτό έχει την έδρα της η Αθηναϊκή Λέσχη, η παλαιότερη λέσχη που λειτουργεί στην πρωτεύουσα από το 1875, την εποχή που η πόλη δεν θύμιζε σε τίποτα τη σημερινή πολύβουη πόλη με τους φρενήρεις ρυθμούς, και η οποία πρωτολειτούργησε µε τη συµµετοχή πλούσιων Ελλήνων του εξωτερικού, αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 και άλλων επίλεκτων µελών της τότε κοινωνίας, με το καταστατικό να μην επιτρέπει σε γυναίκες να γίνουν μέλη.

Εδώ και 143 χρόνια, προσωπικότητες που προέρχονται από τον χώρο του πνεύματος και των Τεχνών, της διπλωματίας, της πολιτικής, του κρατικού μηχανισμού, αλλά και του επιχειρηματικού και οικονομικού γίγνεσθαι, συναντιούνται στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Λέσχης. Εκεί είτε τρώνε, είτε απολαμβάνουν τον καφέ τους, είτε συζητούν στα σαλόνια μέσα σε ένα διακριτικό και αστικής αισθητικής περιβάλλον. Για την Ιστορία, πάντως, ο Μίκης Θεοδωράκης δεν μπήκε, γιατί σε όλους τους χώρους, εκτός από το γυμναστήριο και την αίθουσα ξιφασκίας, η γραβάτα ή το παπιγιόν είναι υποχρεωτικά. Ακόμα και στο ασανσέρ.

Η Αθηναϊκή Λέσχη με το αυστηρό καταστατικό και πρωτόκολλο τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί μία ριζική ανανέωση στον κατάλογο των μελών της, με τον πρόεδρο του ιστορικού κλαμπ, σµήναρχο ε.α. Κυριάκο Κουκουλοµµάτη, να έχει εγγράψει τα περισσότερα νέα μέλη.

Το τελευταίο κύμα νέων μελών θα προκύψει μετά τη διαδικασία της 26ης Νοεμβρίου και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ εξασφάλισαν το ψηφοδέλτιο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται σημαντικά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν και πρόσωπα ή γόνοι οικογενειών με βαριά ονόματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο ψηφοδέλτιο δεν περιλαμβάνεται κανένας εν ενεργεία πολιτικός, ενώ απουσιάζουν και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο ψηφοδέλτιο βλέπει κανείς βαριά ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής ελίτ. Ανάμεσα σε αυτά είναι των γόνων δύο εκ των παλαιοτέρων εφοπλιστικών οικογενειών της χώρας, του Αντώνη Χανδρή και του Γιώργου Μουνδρέα. Οι δύο εφοπλιστές συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση όχι μόνο στη ναυτιλία, αλλά και στην Αθηναϊκή Λέσχη, καθώς είναι γιοι μελών, οι οποίοι μάλιστα υπογράφουν και ως προτείνοντα μέλη τις υποψηφιότητές τους. Ανάμεσα στα ιστορικά ονόματα που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο είναι και ο επιχειρηματίας Κάρολος Φιξ, ενώ στα πολύ γνωστά ονόματα περιλαμβάνονται ο Γιάννης και ο Παναγιώτης Μαρμαρίδης, με τη γνωστή αλυσίδα επίπλων.

Εξίσου γνωστός είναι και ο Γιώργος Ζούλοβιτς, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων νέων μελών. Ενα από τα αναγνωρίσιμα επώνυμα του ψηφοδελτίου είναι εκείνο του Βασίλη Καραμούζη, επικεφαλής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος είναι γιος του προέδρου του Δ.Σ. της Eurobank και γνωστού τραπεζίτη, Νίκου Καραμούζη.

ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

Στο ψηφοδέλτιο με τα ονόματα που θα τεθούν στην κρίση των μελών του διοικητικού συμβουλίου και της γενικής συνέλευσης βρίσκονται και εκπρόσωποι της νεότερης γενιάς, ξεφεύγοντας από τον σχετικά υψηλό μέσο όρο ηλικίας των εν ενεργεία μελών, ο οποίος είναι λίγο πάνω από τα 60 έτη. Μεταξύ των ονομάτων αυτών είναι εκείνο του Γρηγόρη Δημητριάδη, δικηγόρου και συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ κατά πολύ νεότερος είναι ο Παύλος Ευθυμίου, γιος του πρώην υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος στρατηγικής.

Στη νέα γενιά των υποψήφιων μελών της λέσχης ανήκει και ο Δημήτρης Κατσικαδάκος, εκτελεστικός διευθυντής της Goldman Sachs στη Σιγκαπούρη. Στη λεγόμενη «ομάδα των τεχνοκρατών» ανήκει ακόμα ένας υποψήφιος, ο Αριστοτέλης Παναγιωτάκης, CEO στη Marfin Global Asset Management και μέλος του Μητρώου Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Από την πολιτική είχε περάσει άλλος ένας υποψήφιος για την Αθηναϊκή Λέσχη, ο Δημήτρης Καρέλας. Εκτός από την επαγγελματική του δραστηριότητα, είναι γνωστός αρχιτέκτονας-μηχανικός, ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», η οποία συσπείρωσε δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ και το ευρύτερο Κέντρο.

Από τον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης προέρχεται ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, γνωστός ευρύτερα από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο, υπάρχει και ένα αγγλικό όνομα, αυτό του Βρετανού δικηγόρου Douglas Bateson, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος της μεγάλης βρετανικής νομικής εταιρείας Thomas Cooper, που έχει έδρα στον Πειραιά. Μεταξύ των ονομάτων είναι επίσης ο Kοσμάς Φέσσας, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΕΝ Ελλάς, ο Ανδρέας Καρταπάνης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Υγεία, ο Απόστολος Παπαλόης, διευθυντής του ερευνητικού κέντρου ELPEN και ο Νίκος Σαβίνος, γενικός διευθυντής της SPAR Hellas.

Ολοι οι παραπάνω, εφόσον γίνουν δεκτοί στη διαδικασία της Δευτέρας, θα γίνουν μέλη της «λέσχης των ισχυρών», όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί, η οποία στα 143 χρόνια λειτουργίας της είχε μέλη προσωπικότητες που είχαν ρόλο και επηρέασαν τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας, όπως 28 πρωθυπουργούς, εκατοντάδες υπουργούς και βουλευτές.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η παλαιότερη και ιστορικότερη λέσχη στην Ελλάδα προβλέπει μία αυστηρή διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος της. Από τα πρώτα 50 μέλη τον 19ο αιώνα, σήμερα τα μέλη δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000, όπως προβλέπεται ρητά στο καταστατικό της, από το οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως παρέκκλιση, με την ακριβή λίστα μελών να παραμένει απολύτως εμπιστευτική λόγω των προσωπικοτήτων που περιλαμβάνονται σε αυτή.

Για να γίνουν νέες εγγραφές μελών, πρέπει να «χηρεύσουν» θέσεις είτε λόγω αποδημίας παλαιών μελών είτε από διαγραφές λόγω μη τήρησης των οικονομικών υποχρεώσεων, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες είναι, καθώς το ποσό για την εγγραφή ανέρχεται στα 1.500 ευρώ, ενώ η ετήσια συνδρομή είναι 760 ευρώ.

Ο τρόπος εγγραφής είναι αρκετά πολύπλοκος, καθώς απαιτεί την πρόταση από δύο μέλη με δεκαετή θητεία, αλλά και την πλειοψηφική έγκριση από τα δύο σώματα, το διοικητικό συμβούλιο και τη γενική συνέλευση. Το γεγονός ότι σπάνια «ανοίγουν» νέες θέσεις δεν σημαίνει ότι η διαδικασία εισδοχής στην Αθηναϊκή Λέσχη είναι τυπική. Αντιθέτως, η κρίση των μελών είναι αυστηρή και στο παρελθόν υπήρξαν υποψήφιοι που απορρίφθηκαν.

Ενας από αυτούς ήταν ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, μετά την υπουργική του θητεία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τις κακές γλώσσες να λένε ότι οι περισσότερες αρνητικές ψήφοι προέρχονταν από στρατιωτικούς.

Ο μοναδικός αστερίσκος για την εισδοχή νέων μελών αφορά τους εν ενεργεία υπουργούς, οι οποίοι γίνονται αυτοδικαίως μέλη την περίοδο της υπουργίας τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθηναϊκή Λέσχη πρωταγωνιστεί κατά καιρούς σε πολιτικές -και όχι μόνο- ζυμώσεις.

Στα τραπέζια του εστιατορίου, που βρίσκεται στον 8ο όροφο, συνέτρωγαν και συνομιλούσαν κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πριν από την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος τον χειμώνα του 2015. Τον Δεκέμβριο του 2017, ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, συνέφαγε με κορυφαίους τραπεζίτες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χωρίς να γίνει ποτέ γνωστό το περιεχόμενο των συζητήσεών τους. Οσο οι εκλογές πλησιάζουν, στην Αθηναϊκή Λέσχη θα έρθουν ξανά στο επίκεντρο συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον της χώρας.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.