Αποκλειστικό! Πώς κατεβαίνει ο Κοτζιάς σε εκλογές, σε τι διαφωνεί έντονα με Τσίπρα. Αποφασιστικός

Τι μηνύματα έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς από την Κομοτηνή;

Στην Κομοτηνή βρέθηκε σήμερα από τις πρωινές ώρες ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς αποδέχτηκε με ευχαρίστηση την πρόταση του Κινήματος Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, στο οποίο είναι πρόεδρος, και έδωσε το παρόν στο Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής όπου έκανε μια ομιλία, διάρκειας περίπου μιας ώρας παρουσιάζοντας κάποιες από τις θέσεις του κινήματος ΠΡΑΤΤΩ και κάνοντας μια αναδρομή στα δικά του πεπραγμένα ως Υπουργού Εξωτερικών.

Αρχικά, Ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την διαφωνία του με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την συνταγματική αναθεώρηση στο σκέλος του τρόπου εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

Ως γνωστόν ο κ. Τσίπρας πρότεινε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να γίνονται διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή μια φορά το μήνα επί ένα εξάμηνο ώστε να επιχειρηθεί να επιτευχθεί συναινετική πλειοψηφία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και εφόσον αποτύχουν αυτές οι προσπάθειες να γίνεται απευθείας εκλογή από το λαό.

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ευθέως ότι διαφωνεί με αυτή την πρόταση. Και αντιπρότεινε την υιοθέτηση μιας παραλλαγής του γερμανικού μοντέλου: Να δημιουργηθεί ένα ειδικό εκλεκτορικό Σώμα αποτελούμενο κατά 60% από βουλευτές, κατά 30% από αυτοδιοικητικούς και κατά 10% από κληρωτούς πολίτες, προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση της Βουλής με αφορμή την εκλογή του ύπατου πολιτειακού παράγοντα. «Οσες φορές είχαμε δυισμό, διαρχία στην Ελλάδα είχαμε πρόβλημα» ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του κινήματος ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς επισήμανε την ανάγκη ύπαρξης ενός κινήματος – κόμματος στελεχομένου από ανθρώπους τόσο της αριστεράς όσο και της κεντροαριστεράς με δημοκρατικό και αντιδεξιό χαρακτήρα.

Τόνισε ότι στις Αυτοδιοικητικές εκλογές το κίνημα ΠΡΑΤΤΩ θα στηρίξει τους υποψηφίους που κρίνει καταλληλότερους ανεξάρτητα από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν σε κάποιες περιπτώσεις ταυτιστούν.

Ωστώσο, ο Νίκος Κοτζιάς δεν ξεκαθάρισε το πολιτικό του μέλλον, ούτε σε προσωπικό επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο κινήματος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε να βρίσκονται σε κοινό ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε το κίνημα ΠΡΑΤΤΩ να κατέβει αυτόνομα στις εκλογές.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στην συμφωνία των Πρεσπών, αναφέροντας τα εξής “λύσαμε το πρόβλημα ονοματολογίας της Fyrom και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με τρόπο ώστε να επωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και η γειτονική μας χώρα. Βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και πρέπει να ξέρετε πως η Δημοκρατία των Σκοπίων μέσω της συμφωνίας ομολογεί πως δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, ούτε με τον αρχαίο ελληνισμό”.

Στην συνέχεια ο ίδιος αναφέρθηκε και στην περιοχή της Θράκης, τονίζοντας τον γεωστρατηγικό ρόλο της και την ανάγκη στήριξης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Χαρακτηριστικά τόνισε “η Θράκη είναι Ελλάδα και η Ελλάδα οφείλει να υπερασπίζεται όλες τις μειονότητες, αλλά και ομάδες που ζουν καταπιεσμένες, όπως οι Ρομά και οι Πομάκοι”.

Aξίζει να σημειωθεί πως όταν δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Κοτζιά “ο κ. Καμμένος λέει ότι ουδέποτε υπήρχε χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σόρος. Θα κάνετε ένα σχόλιο” ο ίδιος απάντησε “ρωτήστε τον κ. Καμμένο. Αν τα παίρνει πίσω, χαρά μου”.

Ο Νίκος Κοτζιάς ήταν σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του ευδιάθετος, χαμογελαστός και πολύ επεξηγηματικός. Υποστήριξε ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει ήθος και συναίσθημα και να μην καθοδηγείται από εκλεκτά λόμπι και μαφιόζους.

Σημείωσε ότι σωστός πολιτικός είναι αυτός που βρίσκει λύσεις σε προβλήματα, θέλοντας να αναδείξει τις μεγάλες επιτυχίες που είχε στο Υπουργείο Εξωτερικών, και όχι αυτός που αφήνει τα πράγματα όπως έχουν, δεν αλλάζει τίποτα, κάνει κάποιες συναντήσεις, πουλάει έναν ελκυστικό χαρακτήρα και μετά από 4 χρόνια ξαναεκλέγεται και στήνει έτσι την πολιτική του “επιχείρηση” εις βάρος όμως του Ελληνικού λαού.

Μετά την ομιλία του ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκομένων, οι οποίοι τον αγκάλιασαν θερμά γεμίζοντας το Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής.

Δείτε βίντεο από την ομιλία:

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.