Πουλήθηκε η Μινέρβα, σοκ: Σε ποιον, πόσα εκατομμύρια ο κολοσσός. Νούμερα που ζαλίζουν

Σε ποιον πουλήθηκε η Μινέρβα;

Μινέρβα: Αλλαγή εποχής για την εταιρεία, η οποία πωλήθηκε στο επενδυτικό fund Deca, έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ.

Μινέρβα: Στον έλεγχο του επενδυτικού fund «Deca» πέρασε από το βράδυ της Τετάρτης η εταιρεία. Έπειτα από «σκληρές» διαπραγματεύσεις, οι τελικές υπογραφές έπεσαν πριν από λίγες ώρες, με τη διαδικασία μεταβίβασης να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο. Η συμφωνία έκλεισε με αντίτιμο 45 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία που ανήκε στον όμιλο Peterson Zochonis από το 1977.

Η «Μινέρβα Ελαιουργική» είχε κάνει αρκετά επενδυτικά ανοίγματα τα τελευταία χρόνια, εξαγοράζοντας μεταξύ άλλων το «Ξύδι ΤΟΠ» από την πολυεθνική Pernod Ricard, ενώ έκανε την είσοδό της και στην αγορά της τυροκομικής. Ωστόσο, με εξαίρεση το πεδίο του ελαιολάδου, οι υπόλοιπες κινήσεις της δεν είχαν το αντίκρισμα που αναμενόταν.

Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια παραγωγής: ένα στο Σχηματάρι του νομού Βοιωτίας, ένα στο Επισκοπικό του νομού Ιωαννίνων για την παραγωγή φέτας και ένα στην Ανδραβίδα του νομού Ηλείας, το οποίο λειτουργεί ως σταθμός συλλογής γάλακτος.

Η παραγωγική μονάδα που είχε η εταιρεία στον Πειραιά για την παραγωγή ξυδιού (την απέκτησε το 2014 μετά την εξαγορά του ξυδιού ΤΟΠ), μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις στο Σχηματάρι και το παλιό εργοστάσιο διατέθηκε προς πώληση.

Στην εταιρεία απασχολούνταν στις 31 Μαΐου 2018 193 άτομα. Κατά την τελευταία χρήση υποχώρησε επίσης ο κύκλος εργασιών κατά σχεδόν 10 εκατομμυρίων ευρώ, στα 55,6 εκατομμύρια ευρώ λόγω των έντονων προσφορών ενώ υπήρξε και συρρίκνωση στο περιθώριο μικτού κέρδους, στο 19% από 22% εξαιτίας του υψηλού κόστους των πρώτων υλών.

Επιπλέον, υπήρξε κατακόρυφη μείωση της κερδοφορίας, η οποία σχεδόν εξανεμίστηκε, αφού περιορίστηκε σε 343,4 χιλιάδες ευρώ τη χρήση 2017/2018 από 2,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.

Η Μινέρβα είναι η παλαιότερη ελαιουργική εταιρεία στην Ελλάδα. Στην εκατοντάχρονη ιστορία της, μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο η Μινέρβα ολοκλήρωσε το μετέωρο βήμα από το εμπόριο στη βιομηχανία, αποφασίζοντας ουσιαστικά τη μεταπήδηση της από το εμπόριο του ελαιολάδου στον βιομηχανικό κύκλο της παραγωγής, της τυποποίησης και της εμπορίας των ελαιουργικών προϊόντων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.