Ποιες έξι ελληνικές τράπεζες υποβάθμισε η Moody’s

Δύο μόλις μέρες μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας κατά τρεις μονάδες, η Moody’s υποβάθμισε έξι ελληνικές τράπεζες. Γιατί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «χτυπά» τις ελληνικές τράπεζες;

Δύο μέρες μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, σειρά έχουν σήμερα έξι ελληνικές τράπεζες.

Ειδικότερα, ο οίκος Moody’s προχώρησε την Τετάρτη στην πιστοληπτική υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών:
Εθνική: από Ba3 se Ba1
Eurobank: από Ba3 se Ba1
Alpha: από Ba3 se Ba1
Πειραιώς: από Ba3 se Ba1
Αγροτική: από B1 se Ba2
Αττική: από B1 se Ba2

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moody’s, η υποβάθμιση οφείλεται στην εξασθένηση της χρηματοοικονομικής ικανότητας των παραπάνω τραπεζών και την αποδυνάμωση της δημοσιονομικής θέσης της Ελλάδας.

Κάθε υποβάθμιση από ξένο οίκο αναγκάζει τις τράπεζες να πληρώνουν περισσότερα στους πελάτες τους για να τους εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Στην ανάγκη για ρευστότητα, εκτιμάται από την αγορά ότι οι προθεσμιακές καταθέσεις θα τσιμπήσουν κι άλλο.

Οι ίδιες τραπεζικές πηγές πάντως υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, διότι οι αντίστοιχες αξιολογήσεις που έχουν από τους άλλους δύο οίκους αξιολόγησης – Standard & Poor’s και Fitch- είναι υψηλότερες της Moody’s ούτως ή άλλως και ότι σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα που χρειάζονται είναι επαρκής από τον μέχρι σήμερα δανεισμό τους, αλλά και με τις επιπλέον 30 δισ. ευρώ εγγυήσεις που έλαβαν πρόσφατα μέσω του κρατικού πακέτου στήριξης.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.