Παραλήρημα Ερντογάν για Κύπρο

Τον χτύπησε η ζέστη και η ζιβάνα της Κύπρου τον Ερντογάν και άρχισε το παραλήρημα. Διαβάστε τι απαράδεκτα δήλωσε ο Ερντογάν;

«Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος» ισχυρίστηκε ο Ταγίπ Ερντογάν. «Στο βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο νότο εκείνοι». Υπάρχει μια Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η μόνη λύση που γίνεται αποδεκτή από την Άγκυρα είναι μια «ομοσπονδιακή δομή ισότιμων πλευρών βασισμένη στην αρχή των δύο ιδρυτικών κρατών. Τελεία και παύλα».

Είπε, επίσης, ότι δε θα αποτελούσε έκπληξη εάν κατέρρεε πλήρως η οικονομία της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», «όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση στο εδαφικό, ούτε καν εκείνες που εμφανιζόταν να κάνει προ επταετίας τότε που συζητιόταν το σχέδιο Ανάν.

«Δεν προσεγγίζω το θέμα όπως το σχέδιο Ανάν. Η Μόρφου ανήκει στη Βόρεια Κύπρο. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή κίνηση και στο Ριζοκάρπασο. Εάν θέλουν να έλθουν για τις λειτουργίες, ας έλθουν» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Προκλητικός και συνάμα διασκεδαστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο έθεσε το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς τότε την προεδρία της ΕΕ την αναλαμβάνει η Κύπρος.

«Σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία της ΕΕ, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε» είπε ο Ερντογάν. «Κατά την προεδρία της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ δεν πρόκειται να συνομιλήσουμε. Οι σχέσεις με την ΕΕ θα παγώσουν. Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Θεωρούμε ντροπή για μας ακόμη και το ότι βρισκόμαστε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους στον ΟΗΕ» υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς την Άγκυρα την επόμενη χρονιά, ζητά ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης της Βαυαρίας (CSU), Στέφαν Μίλερ.

Αντιδρώντας στην απειλή του Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ότι «Αυτό εκθέτει την Τουρκία για μια ακόμη φορά», ανέφερε ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει ποτέ ισότιμος εταίρος στην ΕΕ».

Όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις ελληνικών κυβερνήσεων που επέτρεψαν να δοθεί στην Τουρκία ακόμη και το καθεστώς χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Η στάση της Αθήνας συνίσταται στο ότι νόμιζαν οι Έλληνες κυβερνώντες πως η Τουρκία θα «εξευρωπαϊζόταν» κατά τη διάρκεια των ενταξιακών συνομιλιών και έτσι θα λυνόταν το Κυπριακό.

Η Τουρκία βρίσκει πάτημα στη γενικευμένη αδυναμία της Ελλάδας να απαντήσει αναλόγως, λόγω οικονομικής κρίσης αυτή τη φορά. Και όταν η Ελλάδα αντιμετωπίζει κάποια αδυναμία η Τουρκία δεν παύει να την εκμεταλλεύεται, όπως το καλοκαίρι του 74′ και το χειμώνα του 96′-97′.

Είναι προφανές ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό αντικειμενικά δεν έχουν πλέον κανένα νόημα, ασχέτως αν οι δύο πλευρές υποκριθούν ότι τις συνεχίζουν για λόγους πολιτικού σόου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.