“Η Alpha πήρε τη Eurobank και ο Λάτσης τη νέα Alpha”

Ιδιαίτερα έντονο το παρασκήνιο πίσω από το τραπεζικό deal Alpha-Eurobank με στρατηγικό μέτοχο το Κατάρ. Τι κέρδισε ο Λάτσης;

Είναι σαφές, ότι με τη συγχώνευση Alpha-Eurobank, η Alpha Bank είναι ο ισχυρός παράγοντας που απορροφά την ευρισκόμενη σε δυσμενέστερη θέση Eurobank. Όμως την ίδια στιγμή, η οικογένεια Λάτση γίνεται ο ισχυρότερος μετά το Κατάρ μέτοχος στο νέο σχήμα.

Όπως ανέφερε στέλεχος διεθνούς οίκου στην εφημερίδα «Αξία», η Alpha πήρε τη Eurobank και ο Λάτσης τη νέα Alpha. Το ότι η Alpha είναι ο ισχυρότερος εταίρος προκύπτει ξεκάθαρα από τη σχέση ανταλλαγής αλλά και από τη νέα σημειολογία.

Τη σήμα της νέας τράπεζας ια είναι το σήμα της Alpha, θα ονομάζεται Alpha Eurobank, ενώ ακόμη και οι ανακοινώσεις για τη συμφωνία έγιναν στο… έδαφος της Alpha στο Hilton και όχι σε κάποιο ουδέτερο σημείο.

Υπάρχει όμως και μία άλλη παράμετρος που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την επόμενη ημέρα και τις ισορροπίες δυνάμεων. Και τούτο πέρα από τις μετοχές της Alpha και της Eurobank που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε συγγενείς και ή ελεγχόμενους κωδικούς και funds από την οικογένεια Λάτση.

Το ερώτημα είναι με ποιον «παίζει» το Κατάρ. Καταρχήν και με τις δύο πλευρές, καθώς είναι δεδομένη η εκτίμηση στη διοίκηση της Alpha, αλλά και στην οικογένεια Λάτση. Οι σχέσεις της οικογένειας Λάτση με το Κατάρ ήταν εξαιρετικές και παραμένουν πολύ στενές, καθώς υπάρχουν συμφέροντα που τις φέρνουν πολύ κοντά.

Και όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στα υπό διαχείριση κεφάλαια του διεθνούς ομίλου EFG βρίσκονται και επενδύσεις της βασιλικής οικογένειας του εμιράτου.

Διαβάστε πώς η Alpha-Eurobank θα επηρεάσει τις καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.