Τραπεζικό θρίλερ για Εθνική, Eurobank: επιπτώσεις συγχώνευσης

Τι θα συμβεί με τη συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών Εθνικής και Eurobank; Ποια είναι η άποψη της τρόικας και των εταίρων για τη συγχώνευση;

Δύσπιστοι παρουσιάζονται οι εταίροι αναφορικά με τη συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Eurobank, μετά και τη δεύτερη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Η μείωση του κόστους της συγχώνευσης Εθνικής τράπεζας και Eurobank καθώς και η μη καταβολή επιπλέον χρημάτων για την ανακεφαλαιοποίηση είναι τα ζητούμενα της επικείμενης συμφωνίας. Η τρόικα φαίνεται να επέμεινε σε απολύσεις και στο κλείσιμο καταστημάτων του ομίλου.

Για τη συγχώνευση Εθνικής τράπεζας και Eurobank:

1. για μείωση καταστημάτων έως 20% και εθελουσία έξοδο τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων
2. για μεγάλη μείωση των επιτοκίων των προθεσμιακων καταθέσεων, κάτι που μπορεί να έχει όφελος για την νέα τράπεζα της τάξης των 300 εκατ. ευρω επιπλέον.

Ο υπουργός Οικονομικών, πριν από τη συνάντησή του με την τρόικα, βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Το «παρών» έδωσε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη σύσκεψη παραβρέθηκαν νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς.

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, και καθ΄ οδόν προς την συνάντησή του με την τρόικα, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε λακωνικά πως οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται, ενόσω «υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες που δεν έχουν κλείσει».

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα δεν ζητά την ακύρωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών Εθνική και Eurobank, ωστόσο θέλει να πεισθεί για το ύψος των συνεργιών και ότι δεν θα αυξηθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης.

Αναφορικά με το θέμα της κινητικότητας, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τον αριθμό των αποχωρήσεων που εχει δώσει ο Αντώνης Μανιακής. Μάλιστα, ο αξιωματούχος προσθεσε, ότι τη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα της κινητικότητας θα την κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Χαρακτηριστικά ότι, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας εάν ο κ. Μανιτάκης θα λάβει μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, απάντησε λακωνικά «όχι».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με την τρόικα στις 18.00 σήμερα το απόγευμα.

Διαβάστε Διαβάστε πώς η Alpha-Eurobank θα επηρεάσει τις καταθέσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.