Πενταπλάσιος φόρος για αγροτεμάχια με κατοικία: πόσο και ποιοι πληρώνουν

Πόσο φόρο προβλέπεται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέσα στο 2014 για αγροτεμάχια με κατοικία; Ποιοι θα πληρώσουν;

Φόρο θα πληρώσουν για πρώτη φορά το 2014 οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε δημόσια διαβούλευση. Ο φόρος για τα αγροτεμάχια προκύπτει από την περιοχή όπου βρίσκεται, την απόσταση από τη θάλασσα, τη χρήση, καθώς και από το αν υπάρχει κτίσμα εντός. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για τα αγροτεμάχια, ο φόρος προκύπτει από τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που ορίζεται σε 0,15 λεπτά (ή 0,0015 ευρώ) ανά τ.μ. σε συνδυασμό, κατά περίπτωση, με τους εξής συντελεστές:

• Θέσης, χρήσης, απόστασης από θάλασσα, απομείωσης επιφανείας.

• Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, ή επαρχιακή, τότε εφαρμόζεται Συντελεστής Πρόσοψης (Σ.Π.) ίσος με 1,2 και 1,1 αντίστοιχα.

• Αναλόγως της ύπαρξης κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται Συντελεστής Κατοικίας (Σ.Κ.) ίσος με 5.

Αν η κατοικία είναι η μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται.

Παραδείγματα:
1. Αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και απόσταση μεγαλύτερη από 800 μέτρα από τη θάλασσα. Φόρος αγροτεμαχίου: 20,21 ευρώ.

2. Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργειες στην Παιανία με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 120 τ.μ. Φόρος αγροτεμαχίου: 577,50 ευρώ.

3. Αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή της Μυκόνου, σε απόσταση 200 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Στο αγροτεμάχιο υπάρχει εξοχική κατοικία 150 τ.μ. Φόρος αγροτεμαχίου: 144,37 ευρώ.

Διαβάστε πώς θα φορολογούνται τα αγροτεμάχια το 2014.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.