Ομολόγησε ο Τσίπρας: Το ασφαλιστικό θα καταρρεύσει – Πείτε αντίο στις συντάξεις

Τι ομολόγησε ο Αλέξης Τσίπρας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, για το Ασφαλιστικό, είπε ότι η σημερινή συζήτηση διεξάγεται με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος.

🡆 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ NEA ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ 2024 ΑΝΑ ΠΑΡΟΧΟ

Τόνισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό». Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».

Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%»

«Δεν υπάρχει κανέναν περιθώριο για παραπληροφόρηση και εύκολη δημαγωγία. Η πραγματικότητα είναι πως το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο», είπε και εξαπέλυσε επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αν δεν πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό, το σύστημα θα καταρρεύσει.

«Μόνο στο ΙΚΑ έχουμε μείωση 30% των εισφορών μεταξύ 2010-2014» είπε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στην μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.

«Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούν σήμερα τα 13 δισ.ευρώ» συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε: «Γιατί συζητάμε σήμερα για το ασφαλιστικό; Μήπως γιατί μας το ζητάνε οι δανειστές;».

«Δεν το ζήτησαν οι δανειστές», είπε και σημείωσε πως για να πληρωθούν οι συντάξεις του 2016 θα πρέπει να βρούμε πρόσθετους πόρους 980 εκατ. ευρώ.

«O ΟΑΕΕ έλλειμμα 540 εκατ. ευρώ. Το 2017 θα απαιτηθούν επιπλέον πόροι 1,4 δισ. ευρώ και το 2018 επιπλέον πόροι 2,5 δισ. ευρώ», είπε και τόνισε πως δεν θα κάνει ότι έκαναν και οι άλλοι, δηλαδή να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Διαβάστε ποια η νέα πρόταση για το ασφαλιστικό που ρίχνει την κυβέρνηση και ποιες κρυφές αλλαγές εξασφαλίζουν πλήρη σύνταξη πριν τα 67.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στις συντάξεις και πώς να το αντιμετωπίσετε.