Πέθανε ο Βαλαωρίτης: Βιογραφικό, χούντα. Πώς τον αποχαιρετούν τα παιδιά του

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους πιο σημαντικούς σουρεαλιστές ποιητές της Ελλάδας, με σπουδαίο μεταφραστικό έργο. Ποιο το βιογραφικό του;

Την είδηση του θανάτου του Βαλαωρίτη έκανε γνωστή ο ποιητής και εκδότης Ντίνος Σιώτης, μέσω Facebook:

«Χθες βράδυ χάσαμε τον Νάνο, τον Νάνο τον Βαλαωρίτη, τον Νάνο όλων μας, τον Νάνο που σημάδεψε όσο λίγοι , με τις πολλές του ιδιότητες, τα ελληνικά γράμματα. Έφυγε πλήρης ποίησης και ημερών στα 98 του χρόνια, αφού έζησε μια πλούσια σε πολλά αγαθά ζωή. Γενναίος, αιρετικός, απρόβλεπτος, όπως αρμόζει στους γνήσιους σουρεαλιστές, άφησε τα ίχνη του να τα ακολουθούμε όσο μπορούμε», έγραψε.

Βαλαωρίτης Βιογραφικό:

Ο Νάνος Βαλαωρίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και ήταν δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Από την μητέρα του ήταν εγγονός του εφοπλιστή και πολιτευτή των Σπετσών Ιωάννη Λεωνίδα.

Σπούδασε νομικά και φιλολογία στα πανεπιστήμια των Αθηνών, του Λονδίνου, και στην Σορβόνη. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματα στα Νέα Γράμματα το 1939.

Το 1944 ο Βαλαωρίτης δραπέτευσε απ’ την γερμανοκρατούμενη Ελλάδα μέσω του Αιγαίου στην Τουρκία, από εκεί στη Μέση Ανατολή και τελικά στην Αίγυπτο όπου συνάντησε τον Σεφέρη ο οποίος τότε ήταν μαζί με την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο.

Το 1944 μετά από προτροπή του Σεφέρη ο Βαλαωρίτης ταξίδεψε στο Λονδίνο για να βοηθήσει στην ανάπτυξη λογοτεχνικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας. Συνάντησε τους Τ.Σ. Έλιοτ, Γ.Χ. Όντεν, Ντύλαν Τόμας και εργάστηκε στο BBC.

Εκτός από τη μελέτη αγγλικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έκανε και μεταφράσεις Ελλήνων μοντερνιστών ποιητών, μεταξύ των οποίων του Ελύτη και του Εμπειρίκου.

Το 1947 ο Βαλαωρίτης κυκλοφόρησε την Τιμωρία των Μάγων, την πρώτη του ποιητική συλλογή, στο Λονδίνο. Από το 1954 μέχρι το 1960 συμμετείχε στην ομάδα των σουρεαλιστών του Παρισιού. Στο Παρίσι γνώρισε την μελλοντική σύζυγό του, την Αμερικανίδα Μαρί Γουίλσον.

Επί χούντας αυτοεξορίστηκε:

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα, και ανάμεσα 1963 και 1967 ήταν ο εκδότης και διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού Πάλι. Όταν η χούντα κατέλαβε την εξουσία το 1967, αποφάσισε να αυτοεξοριστεί.

Από το 1968 ο Βαλαωρίτης βρέθηκε στις ΗΠΑ όπου και δίδαξε συγκριτική λογοτεχνία και δημιουργικό γράψιμο στο πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο. Εκεί παρέμεινε για 25 χρόνια.

Το 1983 ο Βαλαωρίτης βραβεύτηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του Μερικές Γυναίκες. Το 1976 είχε επίσης αρνηθεί την πρόταση να γίνει αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών). Το Δεκέμβριο του 2009 του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολo του έργου του.

Η ανάρτηση των παιδιών του Νάνου Βαλαωρίτη στο Facebook:

Την είδηση του θανάτου του Νάνου Βαλαωρίτη ανακοίνωσαν με συγκινητικό τρόπο τα παιδιά του στον προσωπικό λογαριασμό του ποιητή στο Facebook.

«Με μεγάλη μας θλίψη, ανακοινώνουμε το θάνατο του πατέρα μας, Νάνου Βαλαωρίτη. Πήγε να συναντήσει την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία. Η ημερομηνία της κηδείας θα ανακοινωθεί σύντομα», αναφέρεται στην ανάρτηση την οποία συνοδεύον με φωτογραφίες του ζευγαριού από το παρελθόν.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από ποιες σοβαρές ασθένειες πάσχουν οι διάσημοι στην Ελλάδα και τον κόσμο.