Δυσπιστία Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Τι τρέχει πραγματικά με Τράπεζα Πειραιώς

Ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση απέναντι στις ελληνικές τράπεζες επιλέγει να κρατήσει η Goldman Sachs, όπως προκύπτει από την έκθεση Global Investment Research.

Η Goldman Sachs έκρινε ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες, υποβαθμίζοντας την Τράπεζα Πειραιώς από τη βαθμίδα hold (neutral) σε sell.

Παρά το «κούρεμα»στις τιμές – στόχους, η Goldman Sachs διατήρησε τη σύσταση για αγορά (buy) της Alpha Bank, με τις Eurobank και Εθνική Τράπεζα να παραμένουν στη βαθμίδα hold (neutral).

Οι νέες τιμές – στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εξής:

Τράπεζα Πειραιώς €1,85 (-32%)
Εθνική Τράπεζα €2,60 (-3%)
Eurobank €0,82 (-12,8%)
Αlpha Βank €2,13 (-19,5%)

Γιατί η Goldman Sachs «φοβάται» τις ελληνικές τράπεζες

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναγνωρίζουν στην έκθεση που συνέταξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κλάδους από τον Ιανουάριο του 2019.

Παρά ταύτα, στην έκθεση τονίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, το τελευταίο διάστημα, χαράσσουν τη στρατηγική τους σα να έχουν ήδη πιάσει τους στόχους του 2021 για τους ακαθάριστους δείκτες NPE (non performing exposure).

Η Goldman Sachs, ουσιαστικά, «καταλογίζει» στις ελληνικές τράπεζες ότι λειτουργούν υπό το καθεστώς «μηδενικού ρίσκου».

Οι αναλυτές της GS, αντιθέτως, επισημαίνουν ότι οι στόχοι για τη μείωση των NPEs είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, υπενθυμίζοντας το κεφαλαιακό κενό των 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Τι συμβαίνει με την Τράπεζα Πειραιώς

Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς η Goldman Sachs καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κεφαλαιοποίηση (της Τράπεζας Πειραιώς) θα χάσει 500 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής θα πέσει από τα 3,2 ευρώ στα 1,85 ευρώ (-32%).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «απάντηση» της Τράπεζας Πειραιώς στην υποβάθμιση από τη Goldman Sachs στη βαθμίδα sell θα έρθει με την έκδοση ομολογιακού δανείου Tier II, που ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Η Πειραιώς προτίθεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών εντός της εβδομάδας, με στόχο να αντλήσει ως και 500 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το μέγιστο που μπορεί να σηκώσει, βάσει των υφιστάμενων περιορισμών για την αναλογία των Tier II στα συνολικά κεφάλαια.

Αυτή η ενέργεια έρχεται να καθησυχάσει τους φόβους της Goldman Sachs περί αδυναμίας αποπληρωμής δυο διαδοχικών κουπονιών, αξίας 2 δισ. ευρώ, για τα ομόλογα Coco’s.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Goldman Sachs όφειλε να λάβει υπόψιν της την έκδοση του Tier II, προτού «πειράξει» τις τιμές – στόχους.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.