Στη δημοσιότητα το USB στικάκι Βαρουφάκη: Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι, «παραβίαση εμπιστοσύνης». Τι περιέχει

Τι περιέχει το USB στικάκι του Γιάνη Βαρουφάκη με τις ηχογραφήσεις από το Eurogroup, σύμφωνα με τον ίδιο; Πότε το δίνει στη δημοσιότητα;

«Λυπούμαστε πολιτικά», αρκέστηκε να σχολιάσει ο Μάριο Σεντένο για την ηχογράφηση συνεδριάσεων του Eurogroup από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ειλικρινά, δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης της ευρωομάδας, σχετικά με την πρόθεσή του να δημοσιοποιήσει τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015.

«Είναι κάτι για το οποίο λυπούμαστε πολιτικά, αλλά δεν θα σχολιάσω», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα MundoaoMinuto.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνεδριάσεις, σχολίασε πως είναι «είναι λυπηρή αυτή η παραβίαση της εμπιστοσύνης». «Θα περίμενα να έχει χρησιμοποιήσει ό,τι βρήκε ενδιαφέρον στα βιβλία που εξέδωσε», συμπλήρωσε.

Με ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει τη δική του απάντηση για τον λόγο που θέλησε να καταθέσει τις ηχογραφήσεις από τα Eurogroup του 2015 στον Πρόεδρο της Βουλής.

Όπως λέει, «πέντε χρόνια τώρα τα Μνημονιακά κόμματα αναπαράγουν την προπαγάνδα της τρόικας ότι στα κρίσιμα Eurogroup του 2015 προσερχόμουν χωρίς επεξεργασμένες προτάσεις, κούραζα με θεωρητικές διαλέξεις τους συναδέλφους, καθυστερούσα τις διαπραγματεύσεις και, γενικά, κωλυσιεργούσα».

Ο Γιάνη Βαρουφάκης υποστηρίζει πως θέλησε να σώσει τις ηχογραφήσεις στη Βουλή, παραδίδοντάς τες στον Κώστα Τασούλα και αναφέροντας πως με απόφαση του Αρείου Πάγου, «οι ηχογραφήσεις των Eurogroup στα οποία συμμετείχε ήταν καθόλα νόμιμες».

Γιάνης Βαρουφάκης: Η ΤΡΟΙΚΑ δεν κατέθετε ούτε μισή σελίδα προτάσεων

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει εκτενή αναφορά στην αντιμετώπιση στο πρόσωπό του από την ΤΡΟΙΚΑ τότε, υποστηρίζοντας πως «αντίθετα με την προπαγάνδα τους, στην πραγματικότητα μόνο ενώ η δική μας αντιπροσωπεία κατέθετε τεχνοκρατικά άρτιες προτάσεις».

Όπως λέει άλλωστε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ αρνούνταν πεισματικά να διαβάσουν τις προτάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και του απαγόρευαν να τις μοιράσει στους ομολόγους του. «Λοιδορούσαν τον ελληνικό λαό συλλήβδην – χωρίς να διαχωρίζουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες μεταξύ Νεοδημοκρατών, Συριζαίων, κομμουνιστών ή σοσιαλδημοκρατών κλπ» γράφει ο Γιάνη Βαρουφάκης χαρακτηριστικά.

Βολές Γιάνη Βαρουφάκη κατά ΣΥΡΙΖΑ για το Σχέδιο Απολογισμού Διακυβέρνησης

Απαντώντας στο ερώτημα για τον λόγο που επέλεξε τον χρόνο αυτό για να δημοσιεύσει τις περίφημες ηχογραφήσεις του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει πως το κάνει γιατί «η κυβέρνηση της ΝΔ εργαλειοποιεί συστηματικά τα ψεύδη για το τί γινόταν σε εκείνα τα Eurogroup για να εφαρμόζει ΣΗΜΕΡΑ πολιτικές εναντίον των εργαζόμενων, των δανειοληπτών, των νέων επιχειρηματιών κλπ».

Από το στόχαστρο του Γιάνη Βαρουφάκη δεν ξεφεύγει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στους λόγους που θέλει να δημοσιεύσει εκείνες τις ηχογραφήσεις, προσθέτει και το Σχέδιο Απολογισμού για το 2015 της αξιωματικής αντιπολίτευσης που «πασχίζει να εξηγήσει την συνθηκολόγησή του με την τρόικα στη βάση διαστρεβλώσεων του τι συνέβαινε στα Eurogroup εκείνα».

Στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη ως τα τέλη Φλεβάρη

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάνης Βαρουφάκης προαναγγέλλει πως θα φροντίσει ως το τέλος Φλεβάρη να δώσει πρόσβαση σε όλους τους πολίτες στις ηχογραφήσεις αυτές από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών και συμμετείχε στα Eurogroup.

«Η αλήθεια είναι όχι μόνο επαναστατική, όπως λέγαμε κάποτε, αλλά και χρήσιμη – ιδίως για ένα λαό που υποφέρει από τραγικές αποφάσεις που λαμβάνονται για αυτόν, ερήμην του, στο βαθύ σκοτάδι» σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης κλείνοντας το κείμενό του.

Σόου Βαρουφάκη: Παρέδωσε στικάκι στη Βουλή -Το επέστρεψε ο Τασούλας

Την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενημέρωση σχετικά με την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρέδωσε στη Βουλή στικάκι με τις ηχογραφήσεις του Eurogroup του 2015.

«Πιστεύουμε στη διαφάνεια! Θα σας στερήσουμε το δικαίωμα να ψευδολογείτε για το συνέβαινε το ’15 στο Eurogroup, επειδή ήταν καθόλα νόμιμη η ηχογράφηση στο Eurogroup, που δεν κατέθεταν ποτέ τεχνοκρατικά άρτια πρόταση, αν θέλετε να ακούσετε τι γινόταν αφήνω στη διακριτική σας ευχέρεια τον τρόπο που θα το κοινοποιήσετε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και ανέγνωσε απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία οι ηχογραφήσεις θεωρούνται νόμιμες, καθώς δεν ανάγονται στη σφαίρα ιδιωτικής ζωής.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, κατέκρινε την κίνηση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και ενημέρωσε το Σώμα ότι το usb θα επιστραφεί, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο». Αμεση ήταν και η αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Σωστά ενεργήσατε στο συμβάν που μόλις αναφερθήκατε», τόνισε, επικροτώντας την απόφαση του Κώστα Τασούλα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.