Άνοιγμα σχολείων: Διαφωνούν οι λοιμωξιολόγοι. Τα σχέδια της κυβέρνησης

Οι προτάσεις ειδικών κι εκπαιδευτικών για το άνοιγμα των σχολείων. Τι δήλωσαν Ζαχαράκη – Τζιτζικώστας, το μήνυμα Μητσοτάκη.

Οι προτάσεις για το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, εξακολουθούν να ποικίλουν ως προς τη χρονική περίοδο. Στην εγχώρια επιστημονική κοινότητα υπάρχει διχογνωμία, την ώρα που οι εκπαιδευτικοί καταθέτουν τις δικές του προτάσεις.

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, διεμήνυσε πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στον τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Εισερχόμαστε σε μια εβδομάδα που τα δεδομένα αναλύονται καθημερινά ώστε οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί να είναι για το καλό των παιδιών. Αν και τα παιδιά έχουν πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, προτεραιότητά μας είναι η ασφάλειά τους. Στο τέλος της εβδομάδας θα ληφθεί η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Τζιτζικώστας: Δεν πρέπει ν’ ανοίξουν ως τα Φώτα

«Δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία μέχρι τα Φώτα», τόνισε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στα σχολεία της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξή του στον ίδιο σταθμό.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην πίεση του Συστήματος Υγείας και την επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών.

Μητσοτάκης: Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι η πρώτη που θα επανέλθει στην κανονικότητα. «Τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη διά ζώσης διδασκαλία», είχε πει χαρακτηριστικά.

Σήμερα (30/11), πάντως, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε το εξής: «Θέλω να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, πρέπει να μιλάμε με δεδομένα».

Παγώνη: Να ανοίξουν μετά τις γιορτές
Την άποψή της, πως τα σχολεία θα πρέπει ν’ ανοίξουν τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές, έκφρασε στον τ/σ ΣΚΑΪ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Όπως υποστήριξε, αν και τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό σε μεγάλο βαθμό, το πρόβλημα εστιάζεται σε γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, που θα κυκλοφορήσουν για να πάνε και να γυρίσουν τα παιδιά από το σχολείο και αυτό πρέπει ν’ αποφευχθεί.

Σύψας: Να μην ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου

Μέσω δηλώσεών του στον τ/σ ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σημείωσε πως δεν βλέπει πιθανό ν’ ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Δεκεμβρίου και προσέθεσε πως το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και με την εστίαση και το λιανεμπόριο.

«Η εκτίμησή μου είναι πως δεν θα ανοίξει τίποτα στις 7 του μηνός – ούτε τα σχολεία. Μακάρι να υπάρχει γρήγορη αποκλιμάκωση, αλλά με τα τωρινά δεδομένα δεν το πιστεύω», είπε χαρακτηριστικά.

Παπαευαγγέλου: Να ανοίξουν τα σχολεία

Μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100.3, η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ τάχθηκε υπέρ της άρσης του lockdown σε «δύο ταχύτητες», κι επέμεινε στο άνοιγμα των Δημοτικών σχολείων και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

«Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα έχει δημιουργηθεί η αίσθηση του χάρτη, δηλαδή τι θα ανοίξει και πότε και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις», επεσήμανε.

Τόνισε, δε, πως τα Δημοτικά πρέπει ν’ ανοίξουν, αλλά, σε αυτή τη φάση, η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία των σχολείων προκειμένου να δει τα πραγματικά κρούσματα που είχαν καταγραφεί σε αυτά προτού κλείσουν.

ΟΛΜΕ: Να ανοίξουν τον Ιανουάριο

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, προτείνει τα σχολεία ν’ ανοίξουν τον Ιανουάριο και παράλληλα τονίζει πως θα είναι καίριο να υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται και τεστ.

Μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104.6, υπογράμμισε πως ο Δεκέμβριος θα πρέπει να είναι ο μήνας που θα λυθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τηλεκπαίδευση. Ως προς τα κρούσματα στη σχολική κοινότητα, ενημέρωσε πως έχουν καταγραφεί 5.000, σε ηλικίες έως 17 ετών, ενώ 1.000 σχολεία είχαν κλείσει λόγω κρούσματος. Είναι, μάλιστα, πολλές οι απώλειες καθηγητών στη σχολική κοινότητα.

Η ΟΛΜΕ προγραμματίζει για την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου κινητοποίηση μπροστά από το υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την υπουργό, Νίκη Κεραμέως.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.