Ίμια, ομάδα Καρντάκ: Η αλήθεια για 12 Τούρκους κομάντο που έκαναν απόβαση, είναι όλοι νεκροί;

Πολλά χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων το 1996, η οποία «πλήγωσε» την Ελλάδα και προκαλεί θυελλώδεις συζητήσεις ακόμη και σήμερα, ανοίγουμε ένα από τα πιο μυστηριώδη κεφάλαια της συγκεκριμένης ιστορίας:

Τι, άραγε, να απέγιναν οι Τούρκοι κομάντος (σ.σ. γνωστοί και ομάδα Καρντάκ) που βρέθηκαν στη μεγάλη βραχονησίδα του συμπλέγματος των Ιμίων; Τα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια, αρκούν για να γεμίσουν ολόκληρο βιβλίο με «θεωρίες συνωμοσίας», με τα τουρκικά ΜΜΕ να ρίχνουν νερό στον μύλο αυτών των θεωριών…

Μία πτώση ελικοπτέρου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σχεδόν 15 ημέρες μετά την κρίση των Ιμίων, στάθηκε η αφορμή για να αναπτυχθούν οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας για την τύχη των 12 Τούρκων κομάντο που πάτησαν στην βραχονησίδα.

Το ημερολόγιο δείχνει 15 Φεβρουαρίου 1996 και το ελικόπτερο S-70A Black Hawk, στο οποίο έχουν επιβιβαστεί 14 άτομα μαζί με το πλήρωμα στο πιλοτήριο, συντρίβεται κοντά στη Σμύρνη και συγκεκριμένα μέσα στον ναύσταθμο «Ακσάζ». Το αμερικανικής κατασκευής ελικόπτερο, λίγα δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, αρχίζει ξαφνικά να χάνει ύψος και προσκρούει με σφοδρότητα στη θάλασσα. Επί τόπου σκοτώνονται 5 μέλη της SAT, με τα μέσα της γειτονικής χώρας να τους κατονομάζουν: Μπουλέντ Ουστά, Τοπράκ Καριστίρ, Ιχσάν Τσακμάκ, Αχμέτ Σελτσούκ και Αϊκούτ Τετίκ.

Ωστόσο, το πράγμα αρχίζει και περιπλέκεται, καθώς σε άλλα μέσα της Τουρκίας το όνομα του Τοπράκ Καριστίρ δεν υπάρχει, αλλά αντιθέτως συναντά κανείς αυτό του Αχμέτ Τοπρακαριστιράν. Την ίδια ώρα, στον ελληνικό Τύπο θα διαβάσει κανείς δημοσιεύματα που κάνουν λόγο ακόμη και για 12 νεκρούς κομάντο της ομάδας Καρντάκ, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε επίσημη ενημέρωση, ούτε η δυνατότητα διασταύρωσης. Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δημοσιογράφοι θα υποστηρίξουν ότι το ελικόπτερο κατέπεσε συνέπεια ελληνικού σαμποτάζ – εκδίκησης για τους θανάτους των Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση και Εκτορα Γιαλοψού (σ.σ. από την πτώση του ελληνικού ελικοπτέρου κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων).

Δύο μήνες αργότερα, θα γραφτεί ότι με διαφορά τριών ημερών θα σκοτωθούν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ακόμη δύο παρασημοφορημένα μέλη της ομάδας Καρντάκ. Ή τουλάχιστον αυτό θα δημοσιεύουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας… Κάπως έτσι φτάνουμε μέχρι το 2003, όταν και κυκλοφορεί η είδηση πως ακόμη ένας κομάντο που πάτησε στα Ίμια και μάλιστα είχε ηγετικό ρόλο, ο Ζέκι Σεν, θα χάσει τη ζωή του και μάλιστα με πολύ περίεργο τρόπο: έχοντας προηγουμένως γιορτάσει τα γενέθλια του, βγαίνει με την κοπέλα του μία βόλτα στην πλατεία Ταξίμ, όταν τρεις άγνωστοι νεαροί τον πλησιάζουν και με μαχαίρια τον τραυματίζουν θανάσιμα, αφήνοντας τον νεκρό σε λίμνη αίματος στη μέση του δρόμου.

Η απόλυτη ανατροπή

Τα χρόνια θα κυλήσουν με την εικόνα πως πολλά μέλη της ομάδας Καρντάκ έχασαν μυστηριωδώς τη ζωή τους, μέχρι που το 2012, σε μία συνέντευξη του σε τουρκική εφημερίδα, ο τότε πλωτάρχης Ιζ Μετίν θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των 12 κομάντο που πάτησαν στα Ίμια. Κανένα απ’ αυτά δεν ταιριάζει, με αυτά που είχαν δημοσιευθεί το 1996 ως επιβάτες του μοιραίου ελικοπτέρου S-70A Black Hawk. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το όχι και τόσο μακρινό σήμερα 2016, ο επικεφαλής της SAT που ανέβηκε στη βραχονησίδα στα τέλη Ιανουαρίου του 1996, θα δηλώσει κι αυτός ότι οι νεκροί στη βάση «Ακσάζ» δεν είχαν καμία σχέση με την ομάδα Καρντάκ.

Το 2019, με αφορμή τη συμπλήρωση 23 ετών από την κρίση των Ιμίων, σε μία εκδήλωση του τουρκικού στρατού ένας από τους κομάντο που βρέθηκε στην βραχονησίδα, ο Χακάν Γιουρκάν, θα δηλώσει ότι «15 ημέρες μετά από την επιχείρηση, έπεσε ένα ελικόπτερο στο οποίο βρισκόμουν και εγώ. Χάσαμε πέντε φίλους μας εκεί», εννοώντας ότι οι νεκροί του S-70A Black Hawk ήταν μαζί του στην ομάδα της SAT που έκανε την απόβαση. Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσουν ακόμη οι Σενέρ Κιρ, Κεμάλ Κεσέν, Αλί Τουρκσέν, Χακάν Τσαλισκάν και Σαλίχ Τσορκετσίογλου, ως μέλη της ομάδας Καρντάκ. Ωστόσο, κάποιοι απ’ αυτούς, δεν είναι στη λίστα των ονομάτων που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο Ιζ Μετίν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το μυστήριο…

Το τι τελικά απέγιναν οι Τούρκοι κομάντο της SAT που ανέβηκαν στη βραχονησίδα Ίμια, ως μέλη της ομάδας Καρντάκ, είναι κάτι που πιθανότατα δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το σίγουρο είναι πως το 2014, στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, θα πέσει νεκρός από πυρά αγνώστων ο Σαντετίν Ντογκάν (σ.σ. είχε αποστρατευτεί και εργάζονταν ως υπεύθυνος ασφαλείας των τουρκικών αερογραμμών), με την Άγκυρα να δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από τη μεταφορά της σορού του στη χώρα και την ταφή του. Γνώση για το που βρίσκεται έχουμε και για τον Αλί Τουρκσέν, ο οποίος το 2011 καταδικάστηκε σε… άπειρα έτη φυλάκισης για συμμετοχή στο σχέδιο «Βαριοπούλα», αλλά τελικά αποφυλακίστηκε μετά από 3,5 χρόνια.

Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα γεγονότα, οι θεωρίες συνωμοσίας είναι περισσότερες από τα στοιχεία δείχνουν ότι «κάτι υπάρχει», αλλά τι; Η πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας τους αντιμετώπισε σαν ήρωες και τους παρασημοφόρησε, αλλά κάποιοι επιμένουν ότι τους ήθελε νεκρούς, καθώς «όσο λιγότεροι γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη πάνω στα Ίμια, τόσο καλύτερα»…

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις εξελίξεις για δολοφονίες που συγκλονίζουν και εγκλήματα που ανατριχιάζουν.

4 Σχόλια

  1. Epomenws, oi pente tourkoi pou pethanan, eitan epivivasmenoi se tourkiko elikoptero pou ekane epitheseis se elleinika ploia, ta opoia elleinika ploia to pyrovoleisan (to tourkiko elikoptero), astoxeisan men alla tou ekanan zeimia de kai epese meta mazi me tous tourkous stein vasei tous. Oi tourkoi den ypeirksan vlakes pote, na skotwnoun tous dikous tous, opws anefera.
    Oi alloi tourkoi pou karadokousan stein vraxoneisida erriksan to elleiniko elikoptero fysika, katholou kalo ek merous tous, den distazoun na skotwsoun elleines. Den eimaste filoi me tous tourkous kai den tha ginoume pote.

  2. ΑΠΟ ΤΟΥΣ 5 ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΑΖ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ,,ΣΤΟΥΣ 9 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ,,ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ,,,ΣΤΙΣ ΕΦΕΡΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Ahmet Çetin HAGAN GURKAN

  3. ΣΤΗΣ 15/2/1996 ,,ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ S-70 ME ΑΡΙΘΜΟ 903 -ΠΕΤΟΥΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟ ΠΟΥ ΕΦΕΡΝΕ ΚΟΜΑΝΤΑ ΤΗΣ Α-ΜΑΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΙΜΟ (ΣΥΜΙ),,,ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΑΠΟ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΕΚΑΝΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΗΕΓΕΝΑΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ 27 ΑΡΙΑ ΤΗΣ Α ΜΑΚ ,,,(ΕΦΕΒΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΑΖ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ,ΚΑΙ ΠΗΓΕΓΕ ΣΤΑ ΙΜΙΑ) ,,,,,
    ΣΤΙΣ 15///ΠΡΙΝ ΠΑΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟ ,,ΕΙΧΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑ 27 ΑΡΙ ΤΗΣ Α-ΜΑΚ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ —ΟΤΑΝ ΠΗΓΕ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΟΦΟΡΟ Ο ΛΟΓΑΓΟΣ ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑΝ ΒΟΛΕΣ ΚΑΤ ΑΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ —ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ ΑΛΛΑ ΕΚΑΝΕ ΠΟΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟ 27 ΑΡΙ,,,ΕΚΕΙ ΕΓΙΝΕ ΒΟΛΗ ΜΕ ΣΤΡΙΜ ,,ΑΛΛΑ ΗΤΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ,ΤΟ ΒΛΗΜΑ ΕΦΤΑΣΕ ΣΕ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΙ ΕΣΚΑΣΕ ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ———-ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΑΖ ΑΛΛΑ ΠΗΓΕ ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (ΠΙΑΘΝΟΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ,,,ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΞΑΖ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΤΑ

  4. αλλά κάποιοι επιμένουν ότι τους ήθελε νεκρούς, ei tourkikei kyvernisei tous ‘Karntak’: den nomizw katholou, oi elleines fylakizoun aftous pou kanoun kati kalo gia tein ellada, oi tourkoi den einai etsi katholou, pote den eitan etsi, apo tote pou eixan tous genitsarous, den eitan san ton Mixaeil Psello dei., apenantias τους αντιμετώπισε σαν ήρωες και τους παρασημοφόρησε, ta elikoptera peftoun synexeia, to maxairwma tou arxeigou mborei na eixe allei aitia.

ΓΡΑΨΤΕ ΣΧΟΛΙΟ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Οι προσφορές συνεχίζονται. Δείτε 12+1 online καταστήματα με μεγάλες προσφορές:

  1. Public
  2. Κωτσόβολος
  3. E-shop
  4. ΑΒ Βασιλόπουλος
  5. e-Fresh.gr
  6. Μουστάκας
  7. DPAM
  8. Prince Oliver
  9. Funky Buddha
  10. Cosmos Sport
  11. Celestino
  12. Allazorevma.gr
  13. Aegean airlines