Ντόμινο αλλαγών στο Market pass: Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Πώς η παράταση στις φορολογικές δηλώσεις επηρεάζει τις πληρωμές Market Pass;

Προς παράταση οδεύει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αφού 16 ημέρες πριν τη λήψη της επίσημης προθεσμίας, ένας στους τρείς φορολογούμενους δεν έχει υποβάλλει δήλωση. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο μέτωπο των νομικών προσώπων, όπου το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό.

Το ενδεχόμενο παράτασης στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα προκαλέσει παρενέργειες στη διαδικασία του δεύτερου γύρου του Μarket pass, καθυστερώντας την πληρωμή των δικαιούχων.

Και αυτό γιατί για τους δικαιούχους η αξιολόγηση θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή, τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος.

Oσο καθυστερεί η υποβολή των δηλώσεων, τόσο θα καθυστερεί η πληρωμή των δόσεων του Μarket pass. Ηδη το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την πληρωμή διπλής δόσης τον Σεπτέμβριο αφού τεχνικά δεν θα είναι εύκολο να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των εισοδημάτων και να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές έως τα τέλη Αυγούστου.

Eναλλακτικά εξετάζεται η πληρωμή όλου του ποσού σε μία δόση.

Δύο εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο ανακοινώνονται πολλές προσφορές μεγάλων παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για τα νέα τιμολόγια ρεύματος, που προσελκύουν το ενδιαφέρον καταναλωτών που θέλουν να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Κάντε κλικ στο allazorevma.gr για να συγκρίνετε τις τιμές όλων των παροχων και να επιλέξετε τον φθηνότερο χωρίς καμία δέσμευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 4.550.614 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. Ηδη περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλλει ακόμα δήλωση. Υπολείπονται περίπου 2 εκατ. δηλώσεις.

Πέρυσι η υποβολή φορολογικών δηλώσεων είχε πάρει παράταση έως τα τέλη Αυγούστου, ενώ όσοι είχαν χρεωστικό εκκαθαριστικό είχαν τη δυνατότητα να καταβάλλουν δύο δόσεις μαζί.

Από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι στιγμής προκύπτει ότι περίπου 7 στους 10 φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο και από αυτούς ένας στους τέσσερις έχει επιστροφή φόρου.

Ειδικότερα:

Το 49,65% η 2.259.379 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές.

Το 16,73% η 761.317 φορολογούμενοι έχουν λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το ποσό της επιστροφής να ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 361,7 ευρώ με τον συνολικό επιστρεφόμενο φόρο να φτάνει 275,372 εκατ. ευρώ.

Το 33,62% η 1.529.916 φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 1.154 ευρώ με το Δημόσιο να εισπράττει 1,766 δισ. ευρώ.

Η πληρωμή του φόρου

Οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για το φορολογικό έτος χρήσης 2022 με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους:

Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.

Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.

Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με «πλαστικό» χρήμα θα κερδίσουν έκπτωση 3%.

Τροποποιητικές δηλώσεις

Με τροποποιητικές δηλώσεις που μπορούν –χωρίς πρόστιμο– έως τις 30 Ιουνίου οι φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις στις αρχικές δηλώσεις που υπεβαλλαν.

Παράλληλα, υπάρχει και η δυνατότητα υποβολής της δήλωσης με «επιφύλαξη» από όσους διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ στοιχεία για το ύψος του εισοδήματος.

Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου και εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης οφείλουν οι φορολογούμενοι να προσκομίσουν στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και τον λόγο της επιφύλαξης προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.