Τελευταία ευκαιρία για 280.000 μικροοφειλέτες ΕΦΚΑ: Ποιοι λαμβάνουν email, πώς να μην κοπούν τα φάρμακα

Σε ποιους στέλνει mail ο ΕΦΚΑ προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να μη χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη; Γιατί η κυβέρνηση δεν συνεχίζει τις εξαιρέσεις;

Να σπεύσουν να ξοφλήσουν ή ακόμη και να ρυθμίσουν σε έως 24 δόσεις τις οφειλές τους, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, προτρέπει τους περίπου 280.000 μικροοφειλέτες ο ΕΦΚΑ, αποστέλλοντας ηλεκτρονικά μηνύματα.

Συγκεκριμένα, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε ήδη να ενημερώνει όσους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες έχουν χρέη κάτω των 2.000 ευρώ, προκειμένου να σπεύσουν, έως το τέλος Φεβρουαρίου, να διακανονίσουν το χρέος τους προκειμένου να μη χάσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Να σημειωθεί ότι η ισχύς της ασφαλιστικής ικανότητας για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς εκπνέει στις 29 Φεβρουαρίου και από την 1η Μαρτίου περίπου 733.300 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μη μισθωτοί, εάν συνεχίσουν να έχουν χρέη, θα μπορούν να εξυπηρετούνται μόνο από τις δημόσιες δομές υγείας, ως ανασφάλιστοι ή ιδιωτικά, πληρώνοντας το σύνολο της ιατροφαρμακευτικής παροχής.

Σύμφωνα μάλιστα με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη θα εξακολουθήσει να παρέχεται κατ’ εξαίρεση στα ανήλικα προστατευόμενα τέκνα των ασφαλισμένων, στα άτομα με αναπηρία καθώς και στους ασφαλισμένους που επλήγησαν από θεομηνίες.

Όπως δήλωσε, δε, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες που και μετά τις 29 Φεβρουαρίου θα έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ, δεν χάνουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οποιοσδήποτε πολίτης έχει ΑΜΚΑ, δηλαδή οποιοσδήποτε ζει νόμιμα στη χώρα, έχει πρόσβαση και μάλιστα δωρεάν στις δημόσιες δομές υγείας.

Για να συμπληρώσει ότι πριν από τα μνημόνια, αν κάποιος δεν είχε πληρώσει τις εισφορές του, δεν είχε καμία απολύτως κάλυψη. Επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας άλλαξε η νομοθεσία, δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, ώστε να μπορούν όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι της χώρας να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Στην πράξη, ο κ. Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πως στην περίοδο της πανδημίας και εξαιτίας της μεγάλης μάχης που έδινε τότε η χώρα κατά της Covid στα δημόσια νοσοκομεία, ελήφθη η απόφαση για πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

«Η περίοδος Covid έχει τελειώσει και πρέπει να γυρίσουμε σε μια κανονικότητα» επανέλαβε ο υφυπουργός, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους ασφαλισμένους που έχουν μικρές οφειλές να ξεκινήσουν άμεσα είτε τη διαδικασία πληρωμής είτε τη διαδικασία ρύθμισής τους.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, εντάσσεται και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ξεκίνησε ήδη η διοίκηση του ΕΦΚΑ προς 281.000 οφειλέτες με χρέη έως 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Φορέα, από τους 1,4 εκατ. μη μισθωτούς, περίπου 733.300 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ασφαλιστική ικανότητα (έχουν οφειλές). Από αυτούς, οι 169.347 έχουν χρέη ύψους έως 500 ευρώ. Από 501 έως 1.000 ευρώ οφείλουν 51.313 μη μισθωτοί, ενώ άλλοι 35.450 οφείλουν από 1.001 έως 1.500 ευρώ.

Συνολικά, έως 2.000 ευρώ έχουν 281.059 οφειλέτες, στους οποίους και αναφέρεται ο Φορέας, ενώ από τους μισούς, και συγκεκριμένα 375.409 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ έχουν χρέη κάτω από 5.000 ευρώ.

Εφόσον οι συγκεκριμένοι απευθυνθούν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στις υπηρεσίες του Φορέα και εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τις ασφαλιστικές τους οφειλές μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων που ισχύει στον ΕΦΚΑ, θα μπορέσουν άμεσα να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.