Βάσεις 2010: τελευταίες εκτιμήσεις, προβλέψεις

Tα επόμενα 24ωρα, ίσως και στις 25 Αυγούστου, ανακοινώνονται oι βάσεις 2010 και η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο. Ποιες οι εκτιμήσεις ειδικών για τις βάσεις 2010, ποιες ανεβαίνουν, ποιες πέφτουν;

Ο ανταγωνισμός των υποψηφίων για μία θέση στις περιζήτητες σχολές θα είναι σκληρός, και οι βάσεις 2010 σε αυτές τις σχολές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Δεν θα υπάρχει ενιαία κατεύθυνση των βάσεων εισαγωγής ανάμεσα στα Επιστημονικά Πεδία, ούτε ανάμεσα στις σχολές των ίδιων Επιστημονικών Πεδίων. Η βάση 2010 της πρώτης σχολής εκτιμάται οτι θα έχει διαφορά 14.000 μορίων από τη βάση της τελευταίας σχολής. Διαβάστε αναλυτική πρόβλεψη για βάσεις 2010 και εξειδικευμένες εκτιμήσεις για βάσεις 2010. Η τάση των βάσεων 2010 ανά επιστημονικό πεδίο είναι:

1ο επιστημονικό πεδίο (Νομική, Παιδαγωγικά): Η μεγάλη δυσκολία φέτος ήταν το πλήθος των θεμάτων της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Ομως, η ευκολία των θεμάτων των Λατινικών εξισορρόπησε τις απώλειες της Λογοτεχνίας. Οι βάσεις 2010 του πεδίου δείχνουν να διατηρούνται στα περσινά επίπεδα. Διαβάστε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για βάσεις 2010.

2ο & 4ο επιστημονικό πεδίο (Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνείο): Δυσκολότερα από πέρυσι ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά κατεύθυνσης, όπως δυσκολότερα ήταν και στη Φυσική κατεύθυνσης (πρόκειται για τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας). Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στις σχολές αυτών των δύο επιστημονικά πεδία θα κινηθούν πτωτικών πεδίων θα έχουμε πτώση των βάσεων 2010.

3ο επ. πεδίο (Ιατρική, σχολές Υγείας): Τα θέματα στη Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) όπως και στη Χημεία κατεύθυνσης κρίθηκαν πιο απαιτητικά από πέρυσι, με αποτέλεσμα η τάση των βάσεων των Ιατρικών Σχολών να είναι ελαφρώς πτωτική.

5ο επ. πεδίο (Οικονομικά): Το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου είναι οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που θα εξετασθεί αύριο. Στο δεύτερο μάθημα βαρύτητας, τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, τα θέματα ήταν σαφώς πιο δύσκολα από πέρυσι. Βέβαια, όσοι από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν επιλέξει το 5ο πεδίο είναι ευνοημένοι σε σχέση με τους συνυποψηφίους τους της τεχνολογικής κατεύθυνσης λόγω των ευκολότερων θεμάτων στη θεωρητική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο κ. Αμαργιανάκης εκτιμά ότι οι βάσεις των Οικονομικών Σχολών θα κινηθούν ακόμη και ανοδικά.

Σε ποια τμήματα θα έχουμε άνοδο βάσεων; Στα τμήματα Αστυφυλάκων, καθώς το Υπουργείο Παιδείας, το Μάρτιο, είχε ανακοινώσει ότι οι θέσεις εισακτέων για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας θα ήταν 1650. Ωστόσο πριν λίγες μέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε σημαντική μείωση στις θέσεις των σχολών της αστυνομίας. Φέτος στη Σχολή Αστυφυλάκων θα εισαχθούν 900 υποψήφιοι και στη Σχολή Αξιωματικών 100 υποψήφιοι. Τέλος, σε 67 ορίστηκαν οι θέσεις για τους αστυνομικούς που επιθυμούν να εισαχθούν στη Σχολή Αξιωματικών (πέρυσι ήταν 100).

Διαβάστε πρόβλεψη βάσεων 2010 για 100 σχολές, αναλυτικές εκτιμήσεις για βάσεις-βαθμολογίες 2010 και τα 500 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.