Οδηγίες υποβολής δήλωσης Ε9 μέσω Taxisnet

Λύσεις στις απορίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσω του Taxisnet δίνει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Πρόκειται για τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα που υποβάλλονται την περίοδο αυτή στο help desk της ΓΓΠΣ.

Οι φορολογούμενοι κατά την ηλεκτρονική υποβολή έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν στοιχεία της δήλωσης, όπως να διαγράψουν την ένδειξη «έγγαμος» σε περίπτωση διάστασης συζύγων ή να τρο­ποποιήσουν στοιχεία για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν και εμφανίζονται στον πίνακα των τεκμηρίων.

Οσοι είχαν αλλαγές στην ακίνητη περιουσία τους ή μεταβλήθηκε η οικογενειακή τους κατάσταση το 2010 θα μπορούν από την 1η Ιουνίου να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) με την προθεσμία να λήγει στις 30 του ίδιου μήνα.

1. Πώς γίνεται επιβεβαίωση όταν ο γάμος δεν έχει δηλωθεί και στον πίνακα επιβεβαίωσης δεν εμφανίζεται η σύζυγος;
Θα επιλέξετε την ένδειξη «Εγγαμος», θα πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ της συζύγου και μετά θα προχωρήσετε στην επιβεβαίωση των στοιχείων (φροντίστε να ενημερωθεί και το Μητρώο της ΔΟΥ για τη μεταβολή).

2. Κατά την επιβεβαίωση των σταθερών στοιχείων της δήλωσης εμφανίζεται στο πάνω μέρος της οθόνης το μήνυμα: «Αποκλεισμός αναδυόμενου παραθύρου. Το αναδυόμενο παράθυρο έχει αποκλειστεί. Για να δείτε αυτό το αναδυόμενο παράθυρο ή περαιτέρω επιλογές κάντε κλικ εδώ…» (Pop-up blocked. To see this pop-up or additional options click here…). Τι πρέπει να κάνω;
Κάντε κλικ και επιλέξτε: Να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από αυτήν την τοποθεσία πάντοτε… (Always Allow Pop-ups from This Site…) Εμφανίζεται παράθυρο που ρωτά: Θέλετε να επιτρέπονται τα αναδυόμενα παράθυρα από την τοποθεσία « www.gsis.gr» (Would you like to allow pop-ups from «www.gsis.gr») Επιλέξτε ΝΑΙ (YES). Επιλέξτε Επανάληψη (Retry).

3. Εχω χωρίσει, πώς θα διαγράψω τη σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «Εγγαμος» και αυτόματα θα ακυρωθούν τα στοιχεία της συζύγου.

4. Εχω χωρίσει πώς θα διαγράψω το σύζυγο στον πίνακα της επιβεβαίωσης;
Θα διαγράψετε την ένδειξη «Εγγαμος» και στο πεδίο «Υπόχρεος» θα πληκτρολογήσετε το δικό σας ΑΦΜ. Στη συνέχεια θα πατήσετε «Επιβεβαίωση στοιχείων».

5. Έχω αλλάξει κύρια κατοικία μέσα στο 2010, πώς θα το δηλώσω;
Εάν αυτές εμφανίζονται στον πίνακα, χαρακτηρίστε και τις δύο ως κύριες, κάντε μεταφορά στη δήλωση, επιλέξτε την τελευταία κύρια κατοικία και κάντε ξανά μεταφορά στη δήλωση. Τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας θα εμφανισθούν στον πίνακα 5.1α, ενώ το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης της άλλης κύριας κατοικίας θα μεταφερθεί στον κωδικό 707 για τον υπόχρεο και 708 για τη σύζυγο.

6. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο εμφανίζονται όλα τα ακίνητα που έχω στην κατοχή μου. Ποια θα δηλώσω;
Δηλώνετε όποια ακίνητα θεωρείτε ότι χρησιμοποιείτε για ιδιοκατοίκηση, τα χαρακτηρίζετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος επιλέγετε μεταφορά στη δήλωση.

7. Θέλω να συμπληρώσω τον πινάκα 5.1 και επιλέγοντας το κίτρινο πλαίσιο δεν εμφανίζονται τα στοιχεία των ακινήτων που θέλω να δηλώσω.
Θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο και θα καταχωρίσετε τα στοιχεία των ακινήτων που θέλετε, θα τα χαρακτηρίσετε ανάλογα (κύρια-1η δευτερεύσα-2η δευτερεύουσα και λοιπές) και τέλος θα επιλέξετε μεταφορά στη δήλωση.

8. Πώς μπορώ να συμπληρώσω την ένδειξη «Φιλοξενού­μενος» στο πεδίο «Ονοματεπώνυ­μο Εκμισθωτή» .
Σε περίπτωση φιλοξενίας, αναγράψτε στον κωδικό 801 τον ΑΦΜ του προσώπου που σας φιλοξενεί χωρίς να συμπληρώσετε τους κωδικούς 091, 097 και 811.

9. Πώς δηλώνεται η δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. από γονέα σε παιδί και αντίστροφα;
– Αυτός που το παραχωρεί το δηλώνει μόνο στο Ε2 σαν δωρεάν παραχώρηση.
– Αυτός που το κατοικεί το δηλώνει στον πίνακα 5.1α επιλέγοντας τον κωδικό 203 ( δωρεάν παραχωρημένη κατοικία).

10. Πώς μπορώ να τροποποιήσω-διαγράψω στοιχεία του πίνακα 5γ (αυτοκινήτων);
Για οποιαδήποτε τροποποίηση-διαγραφή θέλετε να πραγματοποιήσετε θα επιλέξετε το κίτρινο πλαίσιο, θα καταχωρίσετε τα στοιχεία που θέλετε και τέλος επιλέξτε «Μεταφορά στη δήλωση». Για να τροποποιήσετε στοιχεία από τα εμφανιζόμενα αυτοκίνητα, πρώτα κάντε Διαγραφή της εγγραφής και στη συνέχεια εισαγωγή Νέας Εγγραφής με τα σωστά στοιχεία. Αν τροποποιήσετε στοιχεία, αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας, επιλέξτε Μεταφορά στη Δήλωση. Αν δεν έχετε τροποποιήσει κανένα στοιχείο, επιλέξτε Επιστροφή στη Δήλωση.

11. Υπέβαλα τη δήλωση Ε1 οριστικά και ξέχασα να συμπληρώσω κάποιον κωδικό. Τι γίνεται σ΄ αυτή την περίπτωση;
Αν ο κωδικός που ξεχάσατε επιδέχεται τροποποίηση απευθυνθείτε στην αρμόδια ΔΟΥ για να κάνετε τροποποιητική δήλωση. Η υπηρεσία TAXISnet δεν δέχεται τροποποιητικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

12. Συμπληρώνω σωστά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων και εμφανίζεται μήνυμα «το πεδίο δέχεται μόνο αριθμητικούς χαρακτήρες». Τι πρέπει να κάνω;
Στο πεδίο που αναγράφεται το ποσοστό συνιδιοκτησίας θα πληκτρολογήσετε μόνο το ποσοστό που σας αναλογεί και όχι το σύμβολο %.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.