“Αν δεν λυθεί το πρόβλημα με το όνομα, θα πάρετε τον π…”

Γιατί κόπασαν οι πανηγυρισμοί στα Σκόπια, για την απόφαση καταδίκης της Ελλάδας, από το Διεθνές Δικαστήριο; Πως επηρεάζει η απόφαση το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων;

Την άποψη πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, δεν επηρεάζει και προφανώς δεν μπορεί να αλλάξει την απόφαση των μελών του ΝΑΤΟ, έτσι όπως αυτή καταγράφηκε στη Σύνοδο του Συμφώνου στο Βουκουρέστι το 2008, περί μη ένταξης των Σκοπίων έως ότου επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, εξέφρασε και πάλι σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουνσεν.

Ο κύριος Ράσμουνσεν τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει στην θέση του πως η πρόσκληση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενεργοποιηθεί αμέσως μόλις βρεθεί μια «αμοιβαία αποδεκτή» λύση στο θέμα της ονομασίας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τηλεγράφημα του “MIA”, με τίτλο «Γουόλερς: Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή – η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος όταν λυθεί το ζήτημα της ονομασίας», ο Αμερικανός Πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Πολ Γουόλερς, κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η Ελλάδα, παρεμποδίζοντας την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο του 2008, παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία και εάν αυτή θα επηρεάσει την ερχόμενη Σύνοδο της Συμμαχίας ώστε κατά το επόμενο έτος η ΠΓΔΜ να καταστεί μέλος, τόνισε: «Η θέση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή. Η Μακεδονία θα μπορεί να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ όταν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Τώρα είναι ο κατάλληλος καιρός οι ηγέτες της Μακεδονίας και της Ελλάδας να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες και να λύσουν αυτό το ζήτημα».

Από την πλευρά της, η Κομισιόν δεν σχολίασε επί της ουσίας την απόφαση, με εκπροσώπους της να τονίζουν πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης είναι μια αφορμή για τις δύο χώρες να ανοίξουν εκ νέου έναν δίαυλο επικοινωνίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο να φτάσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Μια λύση που θα είναι προς όφελος και των δύο κρατών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ποιες οι συνέπειες της καταδίκης της Ελλάδας, από το Διεθνές Δικαστήριο.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.