Γιατί χάλασε η συγχώνευση Alpha-Eurobank

Γιατί χάλασε το deal της Alpha Bank με την Eurobank; Ποια η σοβαρή εμπλοκή της συμφωνίας και ποια θέση παίρνει η Eurobank για τη συμφωνία που χάλασε;

Η πράξη «τέλους» διαδραματίστηκε και τυπικά στον «αρραβώνα» μεταξύ των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank.

Επιβεβαιώθηκαν έτσι οι φήμες της αγοράς που έφεραν την Alpha Bank, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με «κούρεμα» (PSI+), να αποσύρει το ενδιαφέρον της για τη συγχώνευσή της με τη Eurobank και επομένως, για τη δημιουργία της πρώτης σε ενεργητικό τράπεζας της ΝΑ Ευρώπης.

Το «σπάσιμο» της συμφωνίας επιβεβαιώνει επίσης για μία ακόμη φορά, ότι τα deals μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι δύσκολο να τελεσφορήσουν τόσο σε συνθήκες ύφεσης όσο και σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Οι δυσανάλογες επιπτώσεις του PSI+ στις δύο τράπεζες, φαίνεται να είναι ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της Alpha Bank επέλεξε να οπισθοχωρήσει από την ανακοινωμένη συμφωνία συγχώνευσης.

Η Eurobank ωστόσο, διαφωνεί με τη θέση αυτή. Για την επόμενη μέρα, νέες φήμες, φέρουν πιο κοντά τη συμμετοχή του Paramount Fund του Κατάρ στην Alpha Bank, ενώ για τη Eurobank, άλλες φήμες αναφέρουν ότι διερευνώνται κινήσεις εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας.

Πάντως οι επενδυτές του Χρηματιστηρίου στη χθεσινή συνεδρίαση «εξέφρασαν» αμηχανία στο ταμπλό. Η Alpha έκλεισε στο 1,38 ευρώ, με πτώση 2,82% και συναλλαγές 5.046.873 μετοχών. Παρομοίως και η Eurobank έκλεισε στο 0,97 ευρώ, με υποχώρηση 3% και συναλλαγές 4.777.511 μετοχών. Χθες, η διοίκηση της Alpha γνωστοποίησε ότι: «σε συνέχεια της προηγουμένης ανακοίνωσης, η Alpha ενημέρωσε την Τράπεζα EFG Eurobank Erga-sias ότι, μετά και την αναδιάταξη του δημοσίου χρέους και τις επιπτώσεις αυτής επί του τραπεζικού τομέα, προτίθεται να φέρει προς έγκριση στο προσεχές διοικητικό της συμβούλιο πρόταση για τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της με αντικείμενο την ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας της 15ης Νοεμβρίου του 2011».

Η ανακοίνωση της διοίκησης της Eurobank αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και μετά την επιτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το τραπεζικό σύστημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στις ευθύνες του έναντι της οικονομίας, των μετόχων και των πελατών». «Η κοινή απόφαση της Euro-bank EFG και της Alpha για τη δημιουργία της 23ης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ευρώπη, ελήφθη με γνώμονα τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις δύο τράπεζες και την οικονομία», προσθέτει.

Και επισημαίνει ακόμα ότι «η πρόθεση της διοίκησης της Alpha Bank να προτείνει την ανάκληση αποφάσεων, που ελήφθησαν από τους μετόχους εν επιγνώσει του πλαισίου του PSI+ και επικυρώθηκαν από το σύνολο των εποπτικών αρχών της χώρας, οδηγεί, με βάση τις εκτιμήσεις κοινών εξωτερικών συμβούλων, σε απώλεια συνεργειών άνω των 4 δισ. ευρώ σε συνολική παρούσα αξία. Και τούτο, τη στιγμή που τα τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται σε μεγάλης κλίμακας ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Η γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την Alpha Bank δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα».

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι «η Eurobank τήρησε με συνέπεια, ως προσήκει σε ένα πιστωτικό ίδρυμα, όσα συμφωνήθηκαν σε επίπεδο διοικητικών συμβουλίων και εγκρίθηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των δυο τραπεζών. Εν προκειμένω, θα αναμείνει τις εξελίξεις και θα πράξει αναλόγως». Υπενθυμίζεται ότι στις 27 Ιανουαρίου του 2012, η Alpha με επιστολή της προς τη διοίκηση της Eurobank, διεμήνυε την οπισθοχώρησή της από τις αρχικές της προθέσεις για τη συγχώνευση.

Τρεις μέρες αργότερα, η Alpha Bank μονομερώς, με μία επίσης σύντομη ανακοίνωση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ενημέρωνε ότι επιθυμεί να περιμένει πώς θα εξελιχθούν οι μακροοικονομικές συνθήκες και το αναθεωρημένο PSI+, απαντώντας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν είναι έτοιμη να δώσει το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης.

Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, εννέα επιτροπές που είχαν συσταθεί από τις δύο τράπεζες, δούλευαν πυρετωδώς για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ενώ λάμβαναν μέρος ως μία τράπεζα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+. Σχεδιάστηκε η δεύτερη φάση χωρίς καμία ένδειξη ότι η Alpha Bank έχει δεύτερες σκέψεις. Μέχρι και το προτελευταίο στάδιο. Την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το τελευταίο στάδιο, το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ήταν η νομική συγχώνευση ύστερα από την οποία δεν θα υπήρχε η δυνατότητα επανόδου στις αρχικές νομικές μορφές των δύο τραπεζών.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Alpha Bank για το ναυάγιο της συγχώνευσης με την Eurobank.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.