Πώς η Τουρκία απειλεί τις εταιρείες που ερευνούν την Κυπριακή ΑΟΖ

Πώς η Τουρκία απειλεί τις εταιρείες που ερευνούν την Κυπριακή ΑΟΖ; Τι απαντά η Κύπρος στις νέες προκλήσεις;

Ενώ η Λευκωσία διαμηνύει ότι θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα του φυσικού αερίου, η Άγκυρα βρήκε έναν νέο τρόπο να την παρενοχλήσει απειλώντας τις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες που έχει επιλέξει η κυπριακή κυβέρνηση για την ανάθεση των ερευνών σε οικόπεδα της ΑΟΖ της με μελλοντικό αποκλεισμό από κάθε έργο στην Τουρκία.

Για να αποτρέψει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως μετά από την ανακοίνωση από τη Λευκωσία των εταιρειών (από τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Ρωσία και την Κορέα) στις οποίες θα ανατεθεί η έρευνα για υδρογονάνθρακες σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, η Άγκυρα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της, τις απείλησε επίσημα πλέον ότι αν θα αποδεχθούν την ανάθεση, θα αποκλεισθούν μελλοντικά από κάθε έργο στην Τουρκία. Η Άγκυρα προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να ανατρέψει τις οικονομικές αλλά και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο, που διαμορφώθηκαν μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στο Οικόπεδο 12 που γειτνιάζει με την ισραηλινή ΑΟΖ.

Η άμεση απειλή αφορά κυρίως στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ που έχει μερίδιο στην κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού Σαμψούντα-Σεϊχάν που θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο και είναι εταίρος με την Gasprom στο πολύ σημαντικό έργο του αγωγού Blue Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία (Blue Stream Pipeline Company BV).

Καθώς τα οικόπεδα για τα οποία έγινε η ανάθεση βρίσκονται στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ όπου δεν υπάρχει τουρκική διεκδίκηση, η Τουρκία επιστράτευσε και πάλι τους Τουρκοκύπριους κάνοντας λόγο για περιοχές που «έχουν αναπόσπαστα και ίσα δικαιώματα» με τους Ελληνοκύπριους.

Η κυπριακή κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών επανέλαβε το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα κάθε κράτους να προβαίνει σε αναζήτηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ του και υπενθύμισε στην Τουρκία ότι, τόσο η ΕΕ, όσο και μεγάλος αριθμός κυβερνήσεων, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην κυπριακή κυβέρνηση.

Η Λευκωσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι νέες απειλές «θα πέσουν στο κενό», επισήμανε ότι θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα την πολιτική της στον τομέα των υδρογονανθράκων, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και προς όφελος όλου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».

Διαβάστε πώς επηρεάζει Ελλάδα και Κύπρος την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.