Δίαιτα Dukan: H διάσημη δίαιτα για να χάσετε κιλά χωρίς να πεινάσετε

Πώς να χάσετε τα κιλά των διακοπών με τη διάσημη δίαιτα Dukan; Μάθετε τα πάντα για τη δίαιτα Ντουκάν.

Η δίαιτα Dukan (δίαιτα Ντουκάν) είναι μία δίαιτα ίσως περισσότερο γνωστή και από τη δίατα Atkins, που προέρχεται από τη Γαλλία, όπου και το αντίστοιχο βιβλίο έχει εδώ και χρόνια γίνει best-seller.

Η δίαιτα Ντουκάν δημιουργήθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια από τον Γάλλο γιατρό Pierre Dukan. O Dukan ισχυρίζεται στο βιβλίο του ότι η δίαιτα του έχει βοηθήσει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια Γάλλους να χάσουν κιλά, ενώ πολλά celebrities όπως η Jennifer Lopez και το μοντέλο Giselle Bundchen έχουν αναφέρει ότι με τη βοήθεια της δίαιτας αυτής χάσανε τα κιλά της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι όμως η αλήθεια για τη δίαιτα Dukan και τι λένε οι ειδικοί για αυτή;

Ουσιαστικά, η δίαιτα Ντουκάν είναι μια πρωτεϊνική, χαμηλή σε θερμίδες δίαιτα που αποτελείται από 4 φάσεις. Η δίαιτα δεν απαιτεί να μετράς θερμίδες, ούτε να ζυγίζεις γεύματα ενώ μπορείς να τρως ότι, όσο και όποτε θες, αρκεί αυτό που τρως να περιέχει κυρίως άπαχη πρωτεΐνη, ιδίως κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης.

Η δίαιτα Dukan δίνει τεράστιο βάρος στη πρωτεΐνη που είναι και το “κεντρικό θέμα” και των τεσσάρων φάσεων. Η δίαιτα δίνει επίσης πολύ μεγάλη έμφαση στο πίτουρο βρώμης, το άφθονο νερό, και στο να περπατάμε 20 λεπτά σε καθημερινή βάση. Τα λαχανικά επιτρέπονται μόνο στη δεύτερη φάση, μαζί με μικρές ποσότητες από φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ίσως η δίαιτα να σου θυμίζει κάτι, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η δίαιτα Atkins με την οποία μοιάζει και πάρα πολύ! Η δίαιτα Dukan υπόσχεται γρήγορο αδυνάτισμα, μέχρι και 0,9 κιλά/ημέρα στη πρώτη φάση, ενώ λέει ότι θα σου ενσταλάξει διάφορα κίνητρα ώστε να σου γίνει τρόπος ζωής. Επίσης υποστηρίζει ότι μετά τη τρίτη ημέρα δε θα πεινάς ενώ προειδοποιεί ότι ίσως να έχεις διάφορες παρενέργειες όπως:

Κακή αναπνοή
Δυσκοιλιότητα
Ξηροστομία
Κόπωση

Όλα αυτά, εξηγεί ο Dukan στο βιβλίο του, είναι συμπτώματα που εμφανίζονται σε όλες τις δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες και υψηλές σε πρωτεΐνες.

Θετικά της δίαιτας Ντουκάν

Πολλές αντιμετωπίσεις διαιτών χαμηλών υδατανθράκων έχουν αρκετά σύντομη περίοδο προ-συντήρησης ή μεταβατικές φάσεις και αυτό μπορεί να είναι λάθος. Το σώμα έχει σίγουρα την τάση να αντιστέκεται στην διατήρηση της απώλειας βάρους, ειδικά όταν αυτή η απώλεια ήταν σημαντική. Έχοντας μια αρκετά μεγάλη περίοδο μπροστά τους, τα άτομα αντιλαμβάνονται αυτό το θέμα και λαμβάνουν μέτρα για να το αντιμετωπίσουν, αυτό είναι καλό.

Από έρευνες, χρόνια τώρα, μια συντριπτική πλειοψηφία ατόμων δεν μπορούν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους με την πάροδο του χρόνου για περισσότερο από το 20% του σωματικού τους βάρους , και πολλοί (κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι) πέφτουν στην κλίμακα των 5% – 10%. Ευτυχώς οι περισσότερες ωφέλειες της απώλειας βάρους συμβαίνουν σε εκείνη την κλίμακα απώλειας. Τα σώματα μας δεν έχουν φτιαχτεί για να υποστηρίζουν την απώλεια μεγάλων ποσοτήτων κιλών ( αυτό έχει βάση αν το καλοσκεφτείτε).

Περισσότερα αρνητικά για την δίαιτα Dukan
Ανεπαρκής θρέψη – Με περίπου τις μισές μέρες της φάσης απώλειας βάρους να είναι μόνο με πρωτεΐνη , χωρίς να επιτρέπονται τα λαχανικά, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν λαμβάνονται αρκετά θρεπτικά στοιχεία στην δίαιτα Ντούκαν. Ασφαλώς τις μέρες που ακολουθείται διατροφή μόνο με πρωτεΐνη, πολλές βιταμίνες θα απουσιάζουν από την διατροφή. Αυτές ίσως ληφθούν ή όχι τις επόμενες μέρες.

Ο Dr.Dukan έχει μια πολύ φιλελεύθερη αντίληψη για την λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών (είναι εντάξει αν τα παίρνετε). Τα φυτοθρεπτικά συστατικά θα λείπουν επίσης. Ακόμη, εάν ένα άτομο επιλέξει πολύ νωπές πηγές πρωτεΐνης και λιποδιαλυτές βιταμίνες , τότε τα φυτοθρεπτικά συστατικά πάλι δεν θα απορροφηθούν καλά. Η δίαιτα είναι θεμιδο-φοβική, ειδικά για μια δίαιτα που δεν περιορίζει την ποσότητα του φαγητού. Είναι περιττό να αναφέρεστε σε θερμίδες όταν δεν περιορίζετε τις μερίδες που καταναλώνετε, αυτό θα ήταν περίπλοκο για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει την δίαιτα αυτή.

Το αλάτι μειώνεται, και αυτό είναι ανησυχητικό σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων για μερικούς λόγους. Συνήθως είναι περιττή η μείωση, πρώτα απ’όλα στην νοστιμιά των γευμάτων, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακόμα μια ρωγμή στην θέληση σας να συνεχίσετε την δίαιτα. Στην καθιερωμένη Αμερικανική δίαιτα, το μεγαλύτερο ποσοστό νατρίου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν χαμηλή κατανάλωση τέτοιο τροφών, όπως και η δίαιτα Dukan ( επίσης για τους περισσότερους από εμάς το αλάτι δεν είναι τόσο μεγάλη υπόθεση). Στην χειρότερη περίπτωση, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες της δίαιτας, οι περισσότεροι από εμάς συνήθως χρειάζονται το αλάτι στην διατροφή τους όταν ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων καθώς το νάτριο χάνεται.

Γαλακτοκομικά έναντι Λαχανικών – Το γάλα με 0% λιπαρά και το γιαούρτι είναι στην λίστα των τροφών απεριόριστης κατανάλωσης (μάλιστα σε μερικά μενού υπάρχει ποσότητα μέχρι και 2 ½ φλιτζάνια την ημέρα). Ο Dr.Dukan παραμερίζει τα σάκχαρα του γάλακτος σε αυτά τα προϊόντα λέγοντας ότι το ποσοστό τους είναι τόσο μικρό που δεν είναι ανησυχητικό. Αλλά μετά περιορίζει την κατανάλωση λαχανικών με χαμηλό επίπεδο αμύλου τα οποία έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα/υδατάνθρακες. Μπορείτε δηλαδή να πιείτε όσο γάλα θέλετε αλλά να μην τρώτε σπανάκι; Αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα για μένα.

Δίαιτα Ducan, πως δουλεύει

Σύμφωνα πάντα με το συγγραφέα, η δίαιτα Ducan λειτουργεί ως εξής:

H Φάση 1 προάγει την ταχεία απώλεια βάρους, λόγο της υψηλής της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. Στη φάση αυτή θα μείνετε για 1 έως 10 ημέρες, ενώ θα χάσετε μέχρι και 3 κιλά τις 5 πρώτες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια της Φάσης 2, η οποία μπορεί να διαρκέσει για μήνες, ανάλογα με το πόσο βάρος θέλετε να χάσετε, το σώμα σας “αναρρώνει” και “συνηθίζει” την απώλεια βάρους. Ο Ντουκάν προτείνει να παραμείνετε σε αυτή τη φάση, μέχρι να φτάσετε το επιθυμητό βάρος στόχο ενώ υποστηρίζει ότι τη περίοδο αυτή θα χάνετε μέχρι και 0,9 κιλά την εβδομάδα.

Η Φάση 3 είναι είναι η πιο σημαντική περίοδος για να διατηρήσετε το χαμένο βάρος. Αν και το διατροφικό πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό, ο Ντούκαν λέει ότι δε θα βάλετε κιλά. Σύμφωνα με το συγγραφέα, για να μη βάλετε κιλά πρέπει να παραμείνετε σε αυτή τη φάση 10 μέρες για κάθε κιλό που έχετε χάσει.

Η τελική φάση της συντήρησης πρέπει να ακολουθηθεί δια βίου.Αν ακολουθήσετε τους κανόνες που προαναφέρθηκαν, δε πρόκειται να βάλετε ούτε ένα κιλό.

Δίαιτα Ducan, τι λένε οι ειδικοί

Οι ειδικοί λένε ότι με τη δίαιτα Ducan η απώλεια βάρους είναι σίγουρη, γιατί κόβει δραστικά τις θερμίδες και προσθέτουν ότι η έλλειψη υδατανθράκων βοηθά στο να κρατήθει το αίσθημα της πείνας μακριά. Το βασικό όμως μειονέκτημα της δίαιτας, λένε οι ειδικοί, είναι ότι αυτό το πρόγραμμα διατροφής δεν περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιής.

«Το να παίρνουμε μια φορά την ημέρα ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα απλά δεν είναι αρκετό για να αντισταθμίσει την έλλειψη από φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη που λείπουν από τη δίαιτα Dukan,” λέει η Keri Gans, καθηγητής Ιατρικής και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρείας.

Η Gans επίσης λέει ότι η δίαιτα Ducan, όπως και όλες οι περιοριστικές δίαιτες, έχει ορισμένους κινδύνους.

“Η δίαιτα πάσχει από σοβαρή έλλειψη ορισμένων σημαντικών θρεπτικών συστατικών και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά. Είναι ανθυγιεινό να χάνεις βάρος τόσο γρήγορα και επειδή δεν μπορείτε να χάσετε μόνο λίπος και υγρά θα χάσετε σίγουρα πολύτιμη μυϊκή μάζα αν ακολουθήσετε τη δίαιτα Ducan. H δυσκοιλιότητα, η κακή αναπνοή, η ξηροστομία και η κόπωση είναι σημάδια που δείχνουν ότι κάτι δε πάει καλά με αυτή τη δίαιτα. Σε μια υγιεινή διατροφή θα πρέπει να αισθάνεσαι καλά και να μην έχεις αρνητικές παρενέργειες” λέει η Gans.

Διαβάστε ποια είναι η νέα δίαιτα 5-2 που συνδυάζει γρήγορη διατροφή και αδυνάτισμα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε πώς να διαγνώσετε και να προλάβετε τον καρκίνο.