Πανελλαδικές 2014: πότε θα γίνουν. Αλλαγές, ημερομηνίες

Πότε θα γίνουν οι Πανελλήνιες 2014; Διαβάστε ποιες είναι οι αλλαγές για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2014. Τι θα γράψουν στη δήλωση οι μαθητές;

Οι Πανελλαδικές 2014 θα πραγματοποιηθούν μετά τις διπλές εκλογές του Μαΐου.

Οι μαθητές θα έχουν 15 μέρες παραπάνω, καθώς έχει οριστικοποιηθεί πώς οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου.

Επίσης, σε ότι αφορά τις μετεγγραφές αποτελούν πλέον οριστική δυνατότητα για τους νόμιμους δικαιούχους και όχι μια κατ’ εξαίρεση ρύθμιση ετήσιας διάρκειας.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, η οποία θα είναι μέσα στον Φεβρουάριο.

Στη δήλωση για τις Πανελλήνιες 2014 θα πρέπει οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν:

το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας όπου θα εξετασθούν πανελλαδικά

αν θα εξεταστούν πανελλαδικά και στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

αν θα εξεταστούν σε κάποιο από τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες/ σχέδιο κλπ)

αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές

αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

Μεγαλύτερο άγχος περιμένει τους φετινούς τελειόφοιτους, που διεκδικούν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς, σύμφωνα με τις ενημερωτικές εγκυκλίους που έχουν αποσταλεί στα Λύκεια από το υπουργείο Παιδείας, θα έχουν ΜΙΑ μόνο ευκαιρία να ξαναχρησιμοποιήσουν τη βαθμολογία τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, μόνο στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2015 θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στην ανώτατη εκπαίδευση! Από το 2016 και μετά όσοι θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι θα πρέπει να… καθίσουν πάλι στα θρανία και να ξαναδώσουν πανελλήνιες.

Επιπλέον, φέτος μπορούν να συμμετέχουν στην διαδικασία του 10% μόνοι οι περσινοί υποψήφιοι, ενώ στο μηχανογραφικό δεν θα υπάρχει η επιλογή προτίμησης των Σχολών Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.

Από το 2016 και μετά όσοι εκ των φετινών τελειόφοιτων θελήσουν να είναι ξανά υποψήφιοί θα πρέπει να περάσουν εκ νέου τη δοκιμασία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Φέτος με τη διαδικασία του 10% μπορούν να είναι υποψήφιοι μόνο οι περσινοί εξετασθέντες. Η σχετική ρύθμιση που συμπεριελήφθη στο νόμο για το Λύκειο, περιορίζει το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας των Πανελλαδικών εξετάσεων στα όρια της επόμενης χρονιάς του έτους της τελευταίας εξέτασης.

Εξετάσεις έναν χρόνο μετά

Από το 2011 οι μαθητές της τελευταίας τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων, μπορούν να αποκτούν το απολυτήριο Γενικού Λυκείου χωρίς να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους αποφοίτησης τους αλλά με εξετάσεις σε επίπεδο σχολικής μονάδας σε όλα τα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Γενικού Λυκείου, σε θέματα που καθορίζονται από τον σύλλογο διδασκόντων. Όσοι αποκτούν το απολυτήριο ημερήσιου Γενικού Λυκείου σύμφωνα με τα παραπάνω, μπορούν να αποκτήσουν δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφ όσον λάβουν μέρος στις γραπτές εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης των ημερησίων Γενικών Λυκείων που εξετάζονται σε Πανελλαδικό επίπεδο, οποιοδήποτε άλλο έτος εκτός από αυτό της αποφοίτησης τους.

Διαβάστε τι θα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τις τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2023 στις Πανελλήνιες 2023.