Πτώση ρεκόρ στις τιμές πετρελαίου: πού κατρακύλησαν, ποιες χώρες έκαναν “βουτιά”

Πού έφθασαν οι τιμές πετρελαίου; Γιατί σημειώθηκε τόσο μεγάλη πτώση;

Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε σε χαμηλά τεσσάρων ετών την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε δραστική μείωση της παραγωγής του μαύρου χρυσού. Η τιμή του πετρελαίου τύπου brent (μπρεντ) έφθασε να υποχωρεί έως 8,4% στο Λονδίνο, κλείνοντας τελικά με πτώση 6,65% στα 72,58 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή στα συμβόλαια αργού πετρελαίου (Crude Oil – West Texas Intermediate) έκλεισε την Πέμπτη με πτώση 6,3% στα 69,05 δολάρια το βαρέλι.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Περσικού Κόλπου, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, πίεσανστη σύνοδο της Βιέννης υπέρ της αποφυγής μειώσεων στην παραγωγή, παρά τις εκκλήσεις από άλλες χώρες – μέλη να αυξηθούν οι τιμές πετρελαίου, που έχουν καταρρεύσει κατά περισσότερο του ενός τρίτου από τον Ιούνιο. «Το σκηνικό είχε διαμορφωθεί από τα σχόλια των Σαουδαράβων καθ’ οδόν προς τη σύνοδο ότι οι δυνάμεις της αγοράς πρέπει να αφεθούν να καθορίσουν τις τιμές», δήλωνε αναλυτής αυστραλιανής τράπεζας.

Η κορώνα της Νορβηγίας, μίας χώρας πλούσιας σε πετρέλαιο, υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ και το ρωσικό ρούβλι έκανε και νέα βουτιά.

Η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC διατήρησε το ανώτατο όριο παραγωγής στα 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δήλωσε ο Ali Al-Naimi, υπουργός πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, μετά τη συνάντηση των 12 χωρών στη Βιέννη. Αμέσως μετά την απόφαση το Brent υποχώρησε έως 8,4%, με πτώσης 34% από τις αρχές του 2014. Επίπεδα τιμών που είχε να δει από το 2010.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής στις αγορές εμπορευμάτων της BNP Paribas στο Λονδίνο, «δεν θα ήταν έκπληξη αν το Brent δοκίμαζε τα επίπεδα των 70 δολ. το βαρέλι».

Διαβάστε γιατί έπεσαν τόσο γρήγορα οι τιμές πετρελαίου και ποιοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.