Το είπε ο Βαρουφάκης: “Αν δεν κάνουν πίσω δεν έχω άλλη επιλογή… στάση πληρωμών”

Τι δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης για στάση πληρωμών των υποχρεώσεων της Ελλάδας;

Αν οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές της λιτότητας στην Ευρώπη δεν κάνουν πίσω, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει στάση πληρωμών στις μελλοντικές δανειακές της υποχρεώσεις, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη Huffington Post.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει: “Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής σε αυτό, γιατί οι καιροί είναι προβληματικοί και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα πιαστούν από όποια λέξη ή φράση κρίνουν ταιριαστή για να προκαλέσουν προβλήματα. Δεν είναι ώρα να τους επιτρέψουμε να προκαλέσουν προβλήματα. Γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και ανταποκρίνεται στα δάνειά της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη δική της περιορισμένη ρευστότητα.”

“Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν μία χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Επομένως, αν οι εταίροι μας στους θεσμούς πουν, ‘καμία ρευστότητα για σας, καμία εκταμίευση, κανένα νέο συμβόλαιο’, τότε φυσικά αυτό είναι μη βιώσιμο, όπως θα ήταν με οποιαδήποτε χώρα που είναι σε κάποιου είδους πρόγραμμα με το ΔΝΤ, την τρόικα ή την ΕΚΤ”.

Ερωτηθείς αν θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ και να μείνει στην Ευρωζώνη, ο κ. Βαρουφάκης απαντά πως αυτό έχει ήδη συμβεί: “Το 2012 η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε στάση πληρωμών σε 100 δισ. ευρώ υπαρχουσών δανειακών υποχρεώσεων”.

Πάντως, ο ίδιος διευκρινίζει πως οποιαδήποτε μορφή στάσης πληρωμών δε θα ήταν η σωστή λύση τώρα. “Δεν είναι κάτι προς το οποίο εργαζόμαστε, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που επιθυμούμε”, τονίζει. “Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν θετικά σε μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία, ο Γ. Βαρουφάκης απαντά αρνητικά. “Είναι σαν να σας ρωτάω εγώ αν υπάρχουν θετικά στο να πάθετε ένα ατύχημα. Αυτό θα ήταν ένα ατύχημα, δεν θα ήταν κάτι που κάνουμε από επιλογή”.

Διαβάστε τι είπε ο Βαρουφάκης με τον Ομπάμα και τι παραχωρήσεις θα κάνει ο Βαρουφάκης για να ηρεμήσει το ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.