Αποκάλυψη σοκ για σεισμό στην Ιταλία: «Ήξεραν ότι θα ισοπεδωθεί το Αματρίτσε αλλά…»

Ποιοι ήξεραν για τον φονικό σεισμό στο Αματρίτσε της Ιταλίας αλλά δεν έκανα τίποτα;

Αποκαλύψεις – σοκ για τις ευθύνες της δημοτικής αρχής του Αματρίτσε, του χωριού που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, κάνει το ιταλικό περιοδικό L’Espresso.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και έγγραφα που αποκαλύπτει, στο σχέδιο που είχε εκπονήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αματρίτσε, προβλέπονταν η καταστροφή και οι κίνδυνοι για τους κατοίκους του, σε περίπτωση σεισμού.

«Είναι όλα γραμμένα στη σελίδα 18 του εγγράφου που κάθε δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί. Ήταν γνωστοί οι κίνδυνοι. Και, όπως είδαμε με τον σεισμό της 24ης Αυγούστου, δεν έγινε τίποτα για να αποφευχθούν» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Οπως αναφέρει οι κίνδυνοι ήταν ορατοί «ειδικά σε μικρές πόλεις ακόμη και στην πρωτεύουσα, η οποία χαρακτηρίζεται από στενούς δρόμους χωρίς ανοιχτούς χώρους».

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της L’espresso, τονίζεται ακόμη πως τα περισσότερα κτίρια χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και όποιες παρεμβάσεις ανακαίνισης έγιναν, ήταν τον… προηγούμενο αιώνα.

«Οι παρεμβάσεις με οπλισμένο σκυρόδεμα έγιναν μετά το 1960, ως εκ τούτου, ο σεισμικός κίνδυνος είναι υψηλός κάτι που μαρτυρούν και οι ζημιές που προκλήθηκαν σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με το σεισμό του 1979 και του 2009, στην Ακουίλα. Ο συντάκτης του ρεπορτάζ σημειώνει ακόμη ότι η τυπολογία κατασκευής των κτιρίων επηρεάζουν την ευπάθεια των κτισμάτων με «πιθανούς κινδύνους για τον πληθυσμό».

Παγίδες όμως είναι και οι δρόμοι: «Συχνά η πρόσβαση και η έξοδος γίνεται μόνο από έναν δρόμο. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να βελτιωθούν τα σχέδια οδικής ασφάλειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής».

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Πολιτικής Προστασίας προέβλεπε ακόμη και την ισοπέδωση του ξενοδοχείου Ρώμη το οποίο όντως καταστράφηκε καταπλακώνοντας τουλάχιστον 4 τουρίστες. Οπως αναφέρει η L’ espresso ήταν από τα κτίρια που είχαν την υψηλότερη υδρογεωλογική αστάθεια.

«Τα αμμοπηλώδη εδάφη στα οποία έχουν τοποθετηθεί πιο συμπαγείς δομές, τα καθιστούν γενικά ασταθή. Ωστόσο, επισημαίνεται η ανάγκη, από την πλευρά της δημοτικής υπηρεσίας, να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην έγκριση δημοσίων και ιδιωτικών σχεδίων, και να τα υποβάλλει σε γεωτεχνική και γεωλογική έκθεση που θα εγγυάται τη λειτουργικότητα στο σύνολο σχεδίου-εδαφών για τη διατήρηση της σταθερότητάς τους» λέει το σχετικό έγγραφο.

Στους 281 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να «ξεθωριάζουν».

Τρεις μέρες μετά τον φονικό σεισμό, ειδικά σκυλιά των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν την αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια.

Ωστόσο, οι ελπίδες ανεύρεσης είναι μειωμένες καθώς «μόνο με ένα θαύμα μπορούν να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι».

Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 388 άτομα, εκ των οποίων οι 40 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, δίχως εστία φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη τα ξημερώματα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.050 μετασεισμοί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές, έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.

Εθνικό πένθος στην Ιταλία

Εθνικό πένθος σήμερα στην Ιταλία για τους 281 νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη στην κεντρική χώρα, όπου εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν ακόμη τις έρευνες στα ερείπια, χωρίς μεγάλες ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

Οι σημαίες είναι μεσίστιες σε όλη τη χώρα για την κηδεία των θυμάτων της Αρκουάτα και της Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που είναι μεταξύ των τριών πλέον πληγέντων περιοχών στα Απέννινα Όρη.

Η τελετή θα γίνει αργά το πρωί σε ένα γυμναστήριο στο ‘Ασκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των ορέων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι πλέον 281, από τους οποίους 221 στο Αματρίτσε, ενώ 388 τραυματίες νοσηλεύονται. Κανένας επιζήσας δεν έχει βρεθεί από την Πέμπτη.

Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν στις τέσσερις γωνιές της χώρας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες.

Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.

Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι ‘αλ΄αματριτσιάνα”, μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.

Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ’ Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.

Διαβάστε τι προειδοποιεί για μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.