Νίκος Μανιαδάκης: Ποιος ο γνωστός καθηγητής ΕΣΔΥ και σύμβουλος υπουργών Υγείας. Βιογραφικό

Ποιος είναι ο Νίκος Μανιαδάκης, γνωστός καθηγητής και σύμβουλος υπουργών Υγείας;

Ο Νικόλαος Μανιαδάκης είναι γνωστός καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα τελευταία χρόνια.

Ο Νίκος Μανιαδάκης έχει εξέχουσα καριέρα στον χώρο, ενώ είναι παντρεμένος με την τραγουδίστρια Χριστίνα Φαρμάκη, που άφησε τις πίστες για χάρη του.

Αναλυτικά το βιογραφικό του Νίκου Μανιαδάκη:

Μανιαδάκης Νικόλαος Βιογραφικό

Ο Νίκος Μανιαδάκης σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια , με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Βρετανικού Συμβουλίου, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ευρωπαϊκή Πολιτική και την Κοινωνική Ασφάλιση στο Πανεπιστήμιο Ροσκίλντε της Δανίας, στα Οικονομικά της Υγείας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου York της Αγγλίας και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Warwick της Αγγλίας.

Ο Νίκος Μανιαδάκης εργάστηκε στην αρχή της σταδιοδρομίας στο Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικών της Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ενώ παράλληλα διετέλεσε Επισκέπτης Καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας του Warwick Business School στην Αγγλία. Στη συνέχεια διετέλεσε Διευθυντής των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Τμημάτων Πρόσβασης στις Αγορές στα κεντρικά γραφεία των φαρμακευτικών επιχειρήσεων Monsanto, Pfizer και Eli Lilly με έδρα το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια ο Νίκος Μανιαδάκης διετέλεσε Διοικητής και Πρόεδρος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Ο Νίκος Μανιαδάκης έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος σε θέματα διοίκησης, οργάνωσης και οικονομικών με πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Υγείας όπου έχει συμμετάσχει σε αρκετές νομοπαρασκευαστικές και άλλες επιτροπές ειδικών έργων.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά με μεγάλο δείκτη σημαντικότητας, στα οποία έχει γίνει πλήθος αναφορών. Είναι αξιολογητής διεθνών επιστημονικών περιοδικών και έχει παραδώσει πάνω από διακόσιες πενήντα διαλέξεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επίσης ο Νίκος Μανιαδάκης έχει διατελέσει πρόεδρος, συν-διοργανωτής ή συντονιστής πολλών συνεδρίων και διευθυντής μεταπτυχιακών σπουδών και αντιπρόεδρος του ερευνητικού τομέα της ΕΣΔΥ. Παράλληλα έχει συνεργαστεί με διάφορες ιδιότητες με τα πανεπιστήμια Warwick, Oxford, Bocconi, Harvard, Πατρών, Αθηνών, Πειραιώς και Κρήτης, θέματα που αφορούν την διοίκηση, οργάνωση και τα οικονομικά των υπηρεσιών της υγείας.

Σε δήλωση για την εμπλοκή του στην υπόθεση Novartis ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκος Μανιαδάκης αναφέρει:

“Τις τελευταίες ημέρες διοχετεύονται συστηματικά προς τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο πληροφορίες, οι οποίες έχουν ως στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη, με τη δημιουργία εντυπώσεων για δήθεν εμπλοκή μου σε μη σύννομες πράξεις ή μη δεοντολογικές πρακτικές.

Με τη δήλωση αυτή διαψεύδω κατηγορητικά όσα έχουν αναφερθεί και ειδικά σε ότι αφορά την ανάμιξη μου στην φαρμακευτική πολιτική της πρόσφατης περιόδου και θα ήθελα να επισημάνω τα ακόλουθα:

– Δεν συμμετείχα ποτέ σε κανένα όργανο ή επιτροπή σχετική με την έγκριση, τιμολόγηση, ή αποζημίωση φαρμάκων. Η ευθύνη για τις αποφάσεις αυτές, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα θεσμοθετημένων δημοσίων οργάνων, των οποίων η σύνθεση και οι διαδικασίες λειτουργίας είναι σαφώς ορισμένα από την κείμενη νομοθεσία, και των οποίων ουδέποτε υπήρξα τυπικά ή άτυπα μέλος ή συμμετείχα στις διαδικασίες τους.

– Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνον θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας.

– Ειδικότερα, κατά την περίοδο από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας το 2010 και έως σήμερα, ως Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, έχω κληθεί διαχρονικά σε διάφορες περιπτώσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να συνεισφέρω με γνώσεις, συμβουλές, και αναλύσεις στην προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης του συστήματος υγείας της χώρας μας και σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκα και συμμετείχα σε συναντήσεις με κλιμάκια ξένων εμπειρογνωμόνων.

– Επιπροσθέτως, η διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για έρευνες και μελέτες στα πλαίσια της ερευνητικής, ακαδημαϊκής εργασίας μου, έχει γίνει με απόλυτα διαφανείς και νόμιμους τρόπους και μέσα και την έγκριση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων και της Επιτροπής βιοηθικής και δεοντολογίας κατά περίπτωση.

– Η συμβουλευτική εταιρεία, στην οποία συμμετείχα πριν την εκλογή μου στην θέση μου ως Καθηγητή έχει παύσει να υπάρχει από το 2012, αν και ήταν απολύτως σύννομη και συμβατή με την θέση μου και τις εργασιακές μου υποχρεώσεις.

– Επίσης, οι μελέτες και έρευνες στις οποίες συμμετείχα, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βεβαίως είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και αναφέρουν, όπως προβλέπεται από την δεοντολογία τις πηγές χρηματοδότησης και την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων.

– Δεν υφίσταται ουδεμία σύγκρουση συμφερόντων σύμφωνα με το νόμο, τη δεοντολογία και τη διεθνή πρακτική ανάμεσα στην ερευνητική δραστηριότητα και της ιδιότητά μου ως καθηγητή και εμπειρογνώμονα για την έκφραση συμβουλευτικής θέσης επί συγκεκριμένων ζητημάτων ευρύτερης πολιτικής υγείας.

– Η προσπάθεια, περί δήθεν εμπλοκής μου σε αντιδεοντολογικές ή και μη νόμιμες πρακτικές, είναι υστερόβουλη και συκοφαντική και έχει κατά κύριο λόγο κίνητρα πολιτικά, προσωπικής εμπάθειας και επίσης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και αποποίησης των πραγματικών ευθυνών.

Κατόπιν αυτού επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμα, ώστε να προστατέψω την τιμή και την υπόληψή μου

Νίκος Μανιαδάκης

Διαβάστε τι έλεγε ο Νίκος Μανιαδάκης για τα γενόσημα φάρμακα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε όλα τα άπλυτα των πολιτικών και τις εξελίξεις για τα μεγάλα σκάνδαλα.