Εκλογές 2012: τι ζητάει ο Παπαδήμος από Σαμαρά

Ποιους όρους θέτει ο Λουκάς Παπαδήμος στον Αντώνη Σαμαρά για τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου; Ποια η πιθανότητα ανασχηματισμού αντί για εκλογές;

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητηθεί ο χρόνος θητείας της κυβέρνησης.

Όπως είπε και στο υπουργικό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει διαβούλευση με τους αρχηγούς με βασικό αντικείμενο την χρονική θητεία της κυβέρνησης προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.

Ο Παπαδήμος υποστήριξε ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία για την ανάγκη των μέτρων που θα στοχεύουν στη βιωσιμότητα των Ταμείων και το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί ως τις 15 Ιανουαρίου.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τον κ. Παπαδήμο με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη, ο οποίος είπε ότι εάν είναι να υπάρξει παράταση του βίου της κυβέρνησης πρέπει να γίνει ανασχηματισμός.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να υπάρχει συμφωνία των Παπαδήμου-Σαμαρά, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορεί να προωθήσει νομοσχέδια. Όπως για παράδειγμα το θέμα με τις επικουρικές που ενδεχομένως να μην εμπίπτει στο έργο της κυβέρνησης.

Γι αυτόν το λόγο, ο Λουκάς Παπαδήμος θα συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά και θα του ζητήσει τη συναίνεσή του, στη μείωση των συντάξεων και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο Παπαδήμος είπε ότι οι επικουρικές είναι στο έργο της κυβέρνησης και περιλαμβάνονται και στο Μεσοπρόθεσμο.

Μάλιστα για το θέμα αυτό ο Λουκάς Παπαδήμος διαπίστωσε ότι υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη μιας αποτελεσματικής και άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος των επικουρικών.

Η συμφωνία αυτή όπως είπε θα είναι:

α) αναγκαία για την βιωσιμότητα των ταμείων

β) αναγκαία για να συνεχιστεί η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής

γ) γιατί αν δεν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση αυτή έως τα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην δημοσιονομική αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα

Την αναγκαιότητα διευθέτησης του προβλήματος επισήμανε και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος λέγοντας ότι αν δεν ολοκληρωθούν κάποιες μεταρρυθμίσεις πριν από τις εκλογές, θα υπάρχει πρόβλημα με την τρόικα.

Σε παρατήρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος εξέφρασε αμφιβολία για το αν το μέτρο για μείωση των επικουρικών αποτελεί μέρος της συμφωνίας των αρχηγών, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στο μεσοπρόθεσμο υπάρχει ολόκληρη σελίδα που αναφέρεται στο θέμα των επικουρικών.

Διαβάστε τι ζητάει ο Παπαδήμος από τους Έλληνες μέσω twitter.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.