Εκλογές 2015: Πυρετός για αποτελέσματα, καίνε τα έξιτ πολ. Ποιοι ετοιμάζουν συνεργασίες το βράδυ

Ποιοι ετοιμάζουν συνεργασίες το βράδυ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών 2015;

Στην πιο αμφίρροπη εκλογική μάχη είναι στραμμένα τα βλέμματα του ξένου Τύπου. Η οριακή διαφορά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές, όπως δείχνουν και τα πρώτα exit poll των εκλογών 2015, έχει διεγείρει το ενδιαφέρον των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Το ερώτημα για τους περισσότερους είναι οι μετεκλογικές συνεργασίες, αφού όπως αναφέρουν το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει κάποιο από τα δύο κόμματα επαρκή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία είναι σχεδόν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Το Reuters εκτιμά ότι όποιος και να βγει θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχία με κάποιο από τα κόμματα δεύτερης γραμμής αναφερόμενο στο Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ που θεωρεί ως πιο πιθανούς εταίρους για σχηματισμό κυβέρνησης, Όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο οι ελληνικές εκλογές 2015 και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει ποιος θα κάνει τις βαθιές δομικές αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί.

Το BBC μιλά και αυτό για την οριακή διαφορά των δύο κομμάτων σημειώνοντας ότι η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα έχει πληγεί σημαντικά μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Η Ελλάδα, λέει είναι βυθισμένη στην κρίση και όποιος και να κερδίσει θα πρέπει να εφαρμόσει πολύ σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης εκτιμά ότι δε θα υπάρξει αυτοδυναμία και άρα θα πάμε σε συνεργασίες.

Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα αναφέρεται το Bloomberg το οποίο εκτιμάει ότι οι έλληνες πηγαίνουν στις κάλπες κυριευμένοι από το φόβο ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, ασχέτως του ποιος θα βγει νικητής από τις κάλπες.

Ούτως ή άλλως, λέει το δημοσίευμα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει πως θα εφαρμόσουν όσα έχουν συμφωνηθεί με τους ευρωπαίους εταίρους. Άρα το ερώτημα είναι με ποιους θα συνεργαστεί όποιος πάρει το προβάδισμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα αναφέρει.

Η εξίσωση των εκλογών 2015

Το ΚΚΕ, τις τελευταίες ειδικά ημέρες στις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, εμφανίζει αισθητή άνοδο και είναι σίγουρο ότι δεν θα χάσει αλλά θα προσθέσει ψήφους στο ποσοστό που έλαβε τον Ιανουάριο. Αν δεν είναι τέταρτη δύναμη, έχει περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στην τρίτη θέση παρά στην πέμπτη. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει ανοδική τάση, αλλά αυτή δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να το σπρώξει στα ποσοστά που ονειρεύεται η Φώφη Γεννηματά.

Το Ποτάμι πιέζεται ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., ενώ η ΛΑΕ επειδή είναι νέο κόμμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί το ακριβές ποσοστό που θα λάβει και αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνιστά θετική ή αρνητική έκπληξη για τον Λαφαζάνη, σε σχέση πάντα με αυτό που ο ίδιος και οι σύντροφοί του θεωρούσαν ότι θα πετύχουν όταν αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πιθανότητες των ΑΝ.ΕΛ. να ξεπεράσουν το κοινοβουλευτικό όριο του 3% είναι μικρότερες από αυτές της Ενωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, τον οποίο σχεδόν όλοι οι δημοσκόποι βλέπουν να μετακομίζει από τη θέση του στην τηλεόραση στα βουλευτικά έδρανα.

Τα μαθηματικά της κάλπης μπορεί να επικεντρώνονται στο ποσοστό της αποχής, τις συσπειρώσεις των κομμάτων και το άθροισμα των μεταξύ τους εισροών-εκροών, όμως αναμφίβολα το πολιτικό κλίμα -στο οποίο κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα μας- είναι αυτό που θα επηρεάσει καθοριστικά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα στις Εκλογές 2015, τις πρώτες εκτιμήσεις για την αποχή στις εκλογές 2015 και τις τελικές δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές 2015.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.