Έκτακτο: Γιατί βάζει λουκέτο μεγάλο εργοστάσιο στην Αθήνα. Αντιδράσεις [φωτο]

Σε επίσημη επιβεβαίωση της απόφασής της να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο «Γιούλα» στο Αιγάλεω, προχώρησε ο πορτογαλικός κολοσσός, BA Glass Υαλουργία Α.Ε.

Μάλιστα εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν τον όμιλο σε αυτή τη «δύσκολη» απόφαση, όπως την χαρακτηρίζει.

Για αναγκαία και αναπόφευκτη απόφαση έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BA Glass, Τιάγκο Μορέιρα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση είναι μια εξέλιξη που έρχεται ως αποτέλεσμα «των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς στη βιομηχανία γυαλιού».

«Τους τελευταίους μήνες η αγορά της υαλουργίας παρουσίασε αισθητή μείωση της ζήτησης, που οδήγησε σε αντίστοιχη μείωση των πωλήσεων.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από τη σημαντική αύξηση των αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν, προκαλώντας την ανάγκη διακοπής ορισμένων γραμμών παραγωγής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας υαλουργίας.

«Παρά τις προσπάθειες προσαρμογής σε αυτές τις προκλήσεις, η επίμονη έλλειψη ζήτησης, σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος αποθήκευσης και την περιορισμένη διαθεσιμότητα αποθηκευτικού χώρου, οδήγησαν δυστυχώς στην απόφαση της παύσης της παραγωγικής διαδικασίας στο εργοστάσιο της εταιρείας», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου BA Glass, Τιάγκο Μορέιρα ντα Σίλβα, κάνει λόγο για μια «αναγκαία και αναπόφευκτη» απόφαση, που «επηρεάζει τους ανθρώπους μας».

«Απόλυτη προτεραιότητά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η στήριξη των εργαζομένων μας που πλήττονται από αυτή την αλλαγή.

H εταιρεία διαβουλεύτηκε με το σωματείο εργαζομένων και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης για τους 121 εργαζομένους που επηρεάζονται, το οποίο έγινε δεκτό μετά από ένα γύρο διαπραγματεύσεων.

Το πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης αποτελεί δέσμευση της εταιρείας να παράσχει στους εργαζομένους της ένα ευνοϊκό πακέτο αποχώρησης, προκειμένου να στηρίξει αυτούς και τις οικογένειές τους», διευκρινίζει.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου και προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους πελάτες μας, ενοποιούμε τις παραγωγικές μας δραστηριότητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς και μετριάζουμε τις τυχόν επιπτώσεις στους πελάτες μας, διατηρώντας την εμπορική μας δραστηριότητα στην Ελλάδα», προσθέτει ο κ. Σίλβα.

Νέα Αριστερά: «Όχι» στο λουκέτο στην υαλουργία «Γιούλα» – Ερώτηση βουλευτών

Την αποτροπή του λουκέτου και την διάσωση των θέσεων εργασίας στην υαλουργία «Γιούλα» ζητούν με σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Ειδικότερα, την ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών συνυπογράφουν ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και η Θεανώ Φωτίου.

Το λουκέτο στην υαλουργία «Γιούλα» στο Αιγάλεω θα οδηγήσει στην ανεργία και θα αφήσει χωρίς εισόδημα περίπου 300 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, τονίζουν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς και επισημαίνουν ότι η μονάδα έχει αδιάλειπτη λειτουργία που ξεπερνά τα 70 χρόνια και το προσωπικό της στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Υπογραμμίζουν, ακόμα, πως η Διοίκηση πιέζει τους εργαζόμενους για οικειοθελείς αποχωρήσεις -με «δόλωμα» την προσαύξηση των αποζημιώσεων- ώστε να επιταχύνει το λουκέτο, κάτι που σημαίνει πως αν απομακρυνθούν με αυτόν τον τρόπο, δεν θα λάβουν ούτε επίδομα ανεργίας.

«Περίπου 300 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία»
«Τη στιγμή που η κυβέρνηση αυτοεπαινείται για τις επιδόσεις της οικονομίας και τον ρυθμό ανάπτυξης -που προφανώς δεν έχουν βελτιώσει τη θέση των εργαζομένων, παρά μόνο τα κέρδη και τα υπερκέρδη- έρχεται το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα, με περίπου 300 εργαζόμενους να οδηγούνται στην ανεργία», σημειώνουν.

Αναφέρουν, επίσης, πως το κλείσιμο του εργοστασίου “Γιούλα” θα στερήσει από τη χώρα μας μία σημαντική παραγωγική μονάδα και ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική υποβάθμιση την ήδη πολλαπλά επιβαρυμένη Δυτική Αθήνα.

Οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς αν γνώριζαν για το λουκέτο στην υαλουργία “Γιούλα”, πώς θα παρέμβουν για να αποτραπεί, για να διασωθούν όλες οι θέσεις εργασίας και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και πώς συνάδει το λουκέτο σε μία παραγωγική μονάδα με περίπου 300 εργαζόμενους, με τις θριαμβολογίες για την πορεία της οικονομίας.

ΓΣΕΕ: Να μην κλείσει το εργοστάσιο υαλουργία στο Αιγάλεω

Για το θέμα έκανε παρέμβαση η ΓΣΕΕ, η οποία αφού τόνισε πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ζήτησε την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η ΓΣΕΕ βρίσκεται το πλευρό των εργαζομένων στο εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω, στους οποίους αιφνιδιαστικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι θα βρεθούν στο δρόμο, αφού η Διοίκηση της εταιρείας αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.

Ο όμιλος υαλουργίας BA, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα περίπου 300 οικογένειες να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Μάλιστα, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Η ΓΣΕΕ, ζητά την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και το εργοστάσιο να συνεχίσει τη λειτουργία του μέσω νέου επενδυτή.

Δεν είναι δυνατόν ο δεύτερος υαλουργικός όμιλος στον κόσμο, με εργοστάσια σ’ όλη την Ευρώπη και όχι μόνον, να κλείνει το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα, εργοστάσιο που λειτουργεί πάνω από 70 χρόνια, έχοντας μάλιστα προσωπικό που στην πλειοψηφία του εργάζεται στην επιχείρηση για τουλάχιστον 20 χρόνια».

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.