Άμεση αναδιάρθρωση χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας

Εδώ και αρκετό καιρό η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χαρτοφυλακίου ομολόγων στον κόσμο, η Pacific Investment Management έχει σταματήσει να αγοράζει ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σύμφωνα με το στέλεχος της στον ευρωπαϊκό βραχίονα, Andrew Bosomworth.

Σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερία Sueddeutsche Zeitung, ο Bosomworth επισημαίνει ότι το σχέδιο δράσης κατά της χρεοκοπίας της ευρωζώνης δεν είναι αποτελεσματικό. Η αύξηση του πλαφόν στον μηχανισμό στήριξης για τις προβληματικές χώρες και συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ συντηρεί ένα φαύλο κύκλο που δεν οδηγεί πουθενά. Με αυτόν τον τρόπο η ευρωζώνη αγοράζει μόνον χρόνο και ελπίδα.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει κάποτε να βγουν από τον φαύλο κύκλο. ‘Και τα μέτρα αυτά αμφιβάλλω ότι θα φέρουν οικονομική ανάκαμψη. Για κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε ένα θαύμα’, υποστηρίζει ο Bosomworth και δηλώνει ότι δεν πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να ορθοποδήσει σε προβλέψιμο χρόνο και προσθέτει: ‘δεν υπάρχει στην ιστορία κανένα παρόμοιο παράδειγμα’. Με μεγάλη την πιθανότητα να επαναστατήσουν οι Έλληνες υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας ο καλύτερος δρόμος είναι η χρεοκοπία και η αποχώρηση από την ευρωζώνη. Έτσι θα κρατηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία και θα συγκρατηθεί η καθοδική πορεία του ΑΕΠ.

Το σχέδιο δράσης που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη είναι η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας και η αποχώρησή από την ευρωζώνη. ‘Πρέπει να διαγραφούν 255 δισεκατομμύρια ευρώ’, υπολογίζει ο Bosomworth και εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα πλήξει σοβαρά τους πιστωτές αυτών των χωρών και τις τράπεζες, όχι μόνον στις προβληματικές χώρες, αλλά κυρίως τις τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Πιθανές πηγές άντλησης ρευστού θα ήταν για τις τράπεζες, εκτός από τις μετοχές, ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, ενώ οι εναπομείνασες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εγγυήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Διαβάστε φήμες οτι «κόβουν δραχμές αβέρτα στο Νομισματοκοπείο», γιατί ο Μάιος είναι ο μήνας της χρεοκοπίας και ποιο το σενάριο καταστροφής για την Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε από τι κινδυνεύουν οι τραπεζικές καταθέσεις και τι ανακοίνωσαν οι τράπεζες.