Τσακαλώτος: Τινάζει στον αέρα τη συμφωνία, ποια 8 “όχι” μπλοκάρουν την δόση

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Τσακαλώτου που εμποδίζουν την εκταμίευση της δόσης;

Ξανά σε περιπέτειες η κυβέρνηση με την διαφωνία Τσακαλώτου σε 8 σημεία των προαπαιτούμενων.

Τις κόκκινες γραμμές για ΑΔΜΗΕ, συντάξεις λόγω ατυχήματος και ειδικά μισθολόγια περιγράφει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με επιστολή του στους θεσμούς.

Το Μέγαρο Μαξίμου βάζει κόφτη στις ουρές της αξιολόγησης που λειτουργούν ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Τις κόκκινες γραμμές περιγράφει, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες της εφημερίδας «Τα Νέα», με επιστολή του προς τους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση είτε γιατί οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν ταλαιπωρηθεί ήδη με δύσκολες ψηφοφορίες είτε γιατί τα θέματα που βάζουν οι θεσμοί έχουν εξαντληθεί με τεχνικές συζητήσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο γράμμα του που έχει αποδέκτες τους Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) ο Τσακαλώτος εξηγεί αναλυτικά πως η κυβέρνηση δεν θα υλοποιήσει συνολικά οκτώ από τα προαπαιτούμενα των θεσμών, θεωρώντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει λόγος να συμβεί αυτό.

Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνει τους αποδέκτες της επιστολής σε ποια ακριβώς θέματα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί άμεσα και σε ποια θεωρεί ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με αξιόπιστη γραμμή πληροφόρησης των «Νέων», η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων, οι οποίες είναι περίπου 150 αλλά στην πλειονότητά τους αφορούν διορθώσεις σε διατυπώσεις – ωστόσο δεν ανταποκρίνεται σε οκτώ σημεία αιχμής.

Ενα από αυτά αφορά τα ενεργειακά καθώς οι θεσμοί ζητούν επακριβώς από την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο θα είναι το εναλλακτικό της σχέδιο σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά εκείνο για τον ΑΔΜΗΕ. Επί της ουσίας ζητούν η κυβέρνηση να δεσμευτεί για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ για το ενδεχόμενο αποτυχίας του σχεδιασμού της.

Ενα άλλο θέμα, εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου, είναι αυτό που αφορά τα ειδικά μισθολόγια.

Με βάση τις πληροφορίες, η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα να υπάρξει ξεπάγωμα των ειδικών μισθολογίων έως τις 31/12/16 και επιμένει στη διατήρησή της.

Αυτό είναι άλλωστε σύμφωνα με τα ΝΕΑ, ένα θέμα που έχει να κάνει με τις εξαγγελίες και δεσμεύσεις του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ανακοινώσεις από το βήμα της Βουλής, όπως επίσης και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δεδομένων των γνωστών διαφωνιών του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου και συνολικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αρμόδιες πηγές άλλωστε επαναλαμβάνουν ότι όσα είπε ο Πρωθυπουργός για τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση και ότι θα γίνουν πραγματικότητα.

Ενα τρίτο θέμα που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αποτελεί κόκκινη γραμμή για το Μαξίμου και αναφέρεται στην επιστολή Τσακαλώτου αφορά το αίτημα των θεσμών να καταργηθεί η κατηγορία των συντάξεων που δίνονται για λόγους ατυχημάτων.

Δεν διαψεύδουν

Δεν διαψεύδουν κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας τα ΝΕΑ, σύμφωνα με το οποίο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει στείλει επιστολή στους τρεις επικεφαλής των θεσμών Πιερ Μοσκοβισί (Κομισιόν), Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), με την οποία τους ενημερώνει πως η κυβέρνηση αδυνατεί να εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα – εκκρεμότητες της συμφωνίας του περασμένου Eurogroup αλλά και του περσινού Ιουλίου.

Πρόκειται για εκκρεμότητες που σχετίζονται με «κόκκινες» γραμμές που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει θέσει, όπως για παράδειγμα η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με το βέτο του κυβερνητικού εταίρου, προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμένου, όπως τα ειδικά μισθολόγια, με το ΥΠΟΙΚ να δηλώνει πως δεν μπορεί να πάρει πίσω τη ρύθμιση για «ξεπάγωμά» τους έως τις 31/12/2016, αλλά και για ρυθμίσεις που σχετίζονται με αυτό που στο Μαξίμου ονομάζουν «κοινό περί δικαίου αίσθημα», όπως για παράδειγμα στο αίτημα των θεσμών για κατάργηση των συντάξεων λόγω ατυχήματος.

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει απλώς ότι ορισμένες από τις εκκρεμότητες δεν μπορούν και δεν θα υλοποιηθούν από την ελληνική κυβέρνηση.

Το θέμα σχετίζεται άμεσα με τις αντοχές της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, έτσι όπως αυτές μετρήθηκαν στην τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για το «φορονομοσχέδιο».

Η φράση «αυτά είναι τα τελευταία μέτρα που ψηφίζω και μάλιστα με βαριά καρδιά» ακούστηκε πολλές φορές πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στάση που εκτιμάται πως ενισχύθηκε και από τις αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Κίνδυνος και για την πρώτη δόση

Στα ρηχά νερά των προαπαιτούμενων που υπολείπονται φαίνεται να «πνίγεται» και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ.

Η ένταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών μεταφέρθηκε και στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των Ευκ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποια στιγμή το θερμόμετρο ανέβηκε επικίνδυνα αφού οι δανειστές φαίνεται να μη δέχονται την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα καλυφθεί το κενό από την άρση της αναδρομικής ισχύς (1/1/2016) της κατάργησης του ΕΚΑΣ, ενώ στον αέρα βρίσκεται και το ζήτημα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων με εγγύηση δημοσίου.

Για το μεν πρώτο η υπόσχεση ότι το κενό θα καλυφθεί από το Ταμείο Κοινωνικής αλληλεγγύης σκοντάφτει στην άρνηση των θεσμών με τους τελευταίους να έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και γι αυτό καθ’ εαυτό το ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα προέρχονται από το πλεόνασμα του πλεονάσματος.

Για τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου η κυβέρνηση φοβάται πως αν πουληθούν (έχουν «κοκκινίσει» δάνεια ύψους 1,5 δισ. από τα 6 που είναι συνολικά) το δημόσιο θα αναγκαστεί να τα καλύψει κάτι που θα σημάνει αυτόματα νέα τρύπα στον προϋπολογισμό και μάλιστα με ενεργοποιημένο τον περίφημο «κόφτη».

Διαβάστε τι απίστευτο έταζε ο Τσακαλώτος την Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Διαβάστε τι λένε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις Εκλογές.